SÖZLÜ TARİHTE BU KEZ SİYASETÇİLER BULUŞTU

Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Anılarla Bodrum Sohbetleri Çalışma Grubu...

SÖZLÜ TARİHTE BU KEZ SİYASETÇİLER BULUŞTU
Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Anılarla Bodrum Sohbetleri Çalışma Grubu tarafından "Bodrum'un Seçilmiş Belediye Başkanları-1” adlı etkinlik düzenlendi.

Trafo Bodrum Ali Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları "Anılarla Bodrum Sohbetleri" çalışma grubunun hazırladığı "Bodrum'un Seçilmiş Belediye Başkanları-1" söyleşisi düzenlendi. Anılarla Bodrum Sohbetleri'ne Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un yanı sıra, 2004-2009 döneminde başkanlık yapan Mazlum Ağan, 1984-1989 yılları arasında belediye başkanı olan Cevat Bilgiç, 1980 ihtilali döneminde belediye yazı İşleri Müdürlüğü görevini sürdüren Mehmet Pay, 1990-1994 arası belediye başkanlığı yapan merhum Emin Anter'in belediye meclis üyelerinden ve Bodrum'un ilk kadın belediye meclis üyesi olan Nilgün Cangır ile yine aynı dönem belediye meclisinde görev alan Ali İhsan Yücel, 1967-1971 yılları arasında merhum Derviş Görgün'ün Meclis üyeliğini yapan Mustafa Danacı ve Ethem Demiröz ve 1971-1974 Reşat Öncü döneminin meclis üyelerinden Yücel Ziylan konuşmacı olarak katıldı. Nuran Yüksel'in moderatörlüğünde konuşan eski 'seçilmişler' görev yaptıkları döneme ait unutulmaz anılarını Bodrumlularla paylaştı, Cumhuriyet'in 91. yılına dair düşüncelerini aktardı.

Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları “Anılarla Bodrum Sohbetleri" Çalışma Gurubu Sorumlusu Nuran Yüksel, açılış konuşmasında faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Yüksel, Bodrum’da görev yapan tüm yöneticilerin öncelikli, önemli sorumluluklarının başında Bodrum’un değerlerine sahip çıkmak ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için acilen yerel kültür politikalarının oluşturulması için gereğinin yapılması olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

"2006 yılında başlattığımız sözlü tarih çalışmaları ‘Anılarla Bodrum Sohbetleri’ gönüllü çalışma gurubu olarak bu ay 17. çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Grup olarak özel aylara ve kişilere ait özel çalışmalarla da sosyal yaşamda eğitici bir misyon üstlenmeye çalışmaktayız. Cumhuriyet’in 89. yılında ‘Bodrumlu Cumhuriyet Kadınları’, 90. yılında ölümünün 40. yılında “Halikarnas Balıkçısı” özel çalışmalarımız oldu. 2014’de Cumhuriyet’in 91. kuruluşunda ise Bodrum Belediyesi’nin desteği ve Kent Konseyi’nin çatısı altında toplanan Yaşasın Cumhuriyet Bodrum Platformu ile beraber Cumhuriyet kutlamalarını coşku içinde ülkemize ve Bodrum’a yaraşır biçimde kutlama çabasındayız. Bugün birlik ve dayanışmaya en çok ihtiyacımız olan günlerde Bodrum’a emek vermiş, Bodrum Halkının kentini ve çocuklarının yarınlarını emanet ettiği, Cumhuriyet’in en özel kazanımlarından biri olan seçme ve seçilme hakkını kullanarak seçtikleri ‘Şehr-i Emin’lerini, Belediye Başkanları’nı bir araya getirdik. Bugün yaşayan Belediye Başkanlarımızı, yaşamayanların ise dönem temsilcisi meclis üyelerinin ağzından dönemleriyle ilgili anılarını kayıt altına alacağız. Hayatta olan tüm seçilmişlere sağlık, kaybettiklerimizi ise rahmet ve şükranla anıyoruz. Gönüllü bir çalışma gurubu olarak geçmişten geleceğe köprü kurmak, Bodrum’u Bodrum yapan değerlerimizi tanımak, geleceğe çocuklarımıza aktarabilmek üzere başlattığımız kayıt altına alma ve arşivleme çalışmalarımızı sürdürmeyi, Bodrum’a ve çocuklarımıza karşı bir görev ve sorumluluk olarak görüyoruz. Bu amaçla bu güne kadar en kısa zamanda tamamlanacağına inandığımız Bodrum Kent Müzesi arşivine vermek üzere 26 bin fotoğraf, 1860 doküman, 35 video ve belgeler kayıt altına alınmıştır. Bodrum adına yapılacak tüm çalışmaların Bodrum Belediyesi kurumsal çatısı altında yapılmasının gerekliliğine inanıyoruz. İstiyoruz ki Bodrum’da görev yapan tüm yöneticilerin öncelikli, önemli sorumluluklarının başında Bodrum’un değerlerine sahip çıkmak ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için acilen yerel kültür politikalarının oluşturulması için gereğinin yapılması olduğuna inanıyoruz" dedi.

Toplantıda yaptığı konuşmaya Cumhuriyet Bayramını kutlayarak başlayan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'un daha kısa süre öncesine kadar birçok yokluk ve sıkıntıyı yaşadığını hatırlatarak şöyle konuştu;

“Adım Mehmet Kocadon; Bekir Şerif oğluyum. Anne adı Fatma, 12.09.1963 doğumluyum. Belediye başkanlığımda on beş yılı bitirdim, on altısına girdim. Özellikle salona şöyle bir baktığımda, yan tarafıma baktığımda gerçekten hem baba dostu, hem anne dostu, hem de kendi arkadaşlarımı görmekten son derece mutluyum. Bodrum'un zor günlerini yaşayan son yaş grubundanım. Yan tarafıma baktığımda bu siyasi atmosferde mücadele eden, seçilen büyüklerime baktığımda; bunların içinde en şanslı olan da benim. Onlar da çok zor süreçlerde, çok zor şartlarda görev yaptılar ama biz hiç değilse şartlarımızın zor olmasına rağmen teknoloji ve bilgi çağında yaşadığımız için biraz daha hızlı hareket etme kabiliyetine sahibiz. Bodrum'un hiçbir zaman kolay bir günü, kolay geçen yılları olmamıştır. Hep bir mücadeledir Bodrum. Şöyle bir baktığımızda gerçekten ben Ortakent'te enerji hatlarının 1978 yılında geldiğine şahidim. Bir tane doktorun bütün Bodrum Yarımadası'na baktığına şahidim ve bir tane ebenin bütün yarımadaya baktığına şahidim. Okulun ne kadar kıymetli olduğunu; doktorun, hastanenin, elektriğin, suyun, yolun ne kadar kıymetli olduğunu bilen bir insanım. Ve hiç kimse de kusura bakmasın. Bodrum bu günlere geldiyse 24 saatte değil, bir günden 1 saat ödünç alarak getirdik Bodrum’u bu günlere. Hiçbir zaman mazeret üretmedik; yolumuz yok, suyumuz yok, elektriğimiz yok demedik. Hep çalıştık. Biz de sırtımızda Göktepe Dağı'na akü taşıyarak televizyon seyrettik ama bunları kimsenin önüne koymadık ve işte bugün bir dünya şehri yaratıldıysa; işte burada yaş ortalamasının yüksek olduğu büyüklerimiz ve inanarak seçilen arkadaşlarımızın yapmış olduğu çalışmalarla bugüne geldik" şeklinde konuştu.

Başkan Kocadon'un ardından Bodrum Belediyesinin eski dönem belediye başkanları ile eski dönem meclis üyeleri de birer konuşma yaparak yaşadıkları anıları katılımcılarla paylaştı.

Bodrum Sözlü Tarih Çalışma grubunun bugüne dek gerçekleştirdiği anılarla Bodrum sohbetlerinde, 26 bin fotoğraf, bin 860 doküman, 35 video ve belgesel kayıt altına alındı. Bodrum Kent Müzesi arşivine verilecek tüm dokümanlar, Bodrum'u Bodrum yapan kişilerle yüz yüze yapılan röportajlar ve çekimler neticesinde toplanıp, derlenerek kayıt altına alınıyor. Grubun amacı, Bodrum'un yerel değerlerini gelecek nesillere aktarmak ve yerel kültür politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.