TARİHTEN BİR KESİT: ETRÜSKLER

Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen "Tarihten Bir Kesit: Etrüskler" konulu sempozyum,...

TARİHTEN BİR KESİT: ETRÜSKLER

Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen "Tarihten Bir Kesit: Etrüskler" konulu sempozyum, Bodrum Marmara Koleji'nde başladı.

Çok sayıda bilim adamının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, "Roma tarihinin en gizemli halkı hiç kuşkusuz Etrüsklerdi. Etrüsklerin tarihi ile ilgili onlar tarafından yazılan az miktarda metne sahip olunması ve Roma döneminde yazılanların da çoğunun kaybolmuş olması, Etrüskler hakkında yeterince ayrıntılı bilgiye sahip olmamızı engellemektir. Etrüskler konusunda Bodrum'da düzenlediğimiz bu sempozyum, Türkiye'de bir ilki teşkil etmektedir. Sunulacak bildirilerle, konunun biraz daha berraklaşacağı tahmin edilmektedir. 'Tarihten Bir Kesit: Etrüskler' adlı sempozyum, Etrüsklerin kimliğini tam anlamıyla çözmese de, sonuca ulaşmak bakımından büyük önem taşımaktadır. Belki bundan sonra birlikte yürütülecek arkeolojik kazılar başta olmak üzere, disiplinlerarası dayanışma, tarihin gizemli bir sayfasını daha aydınlatacaktır' dedi.

Halaçoğlu'nun ardından konuşan Günseli Başar, kendisini kırmayarak gelen bilim adamlarına teşekkür etti. Türk, İtalyan, Rus ve Amerikalı bilim adamlarının katılımıyla gerçekleşen sempozyumun açılış bölümünde konuşan Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Bodrum'un ve Anadolu'nun tarihsel önemine değinerek Bodrum'da bu tür bir toplantı düzenledikleri için Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'na teşekkür etti. Kalkan, "Tarihte pek bilinmeyen belki de bilinmek istenmeyen Etrüksler konusunda bilimsel bir toplantı Bodrum'da düzenlendiği için oldukça mutluyum" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı Ord. Prof. Dr. Francesco Malledni başkanlığındaki sunum ile başladı. Prof. Dr. Erksin Güleç, Doç. Dr. Timur Gültekin, Yrd. Doç. Dr. İsmail Özer ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sağır "Geçmişten Günümüze Anadolu: Eski Anadolu Toplumlarının Antropolojik Açıdan İncelenmesi" konulu sunumlar gerçekleştirdier.

2 gün devam edecek olan toplantıda "Geçmişten Günümüze Anadolu: Eski Anadolu Toplumlarının Antropolojik Açıdan İncelenmesi", "Türkiye'de Türk Tarihi Üzerine Antropolojik Çalışmaların Bir Değerlendirmesi", "Avrupa Milletlerinin Oluşmasında Etrüsk Göçleri ile Birlikte, Göçlerin Arkeolojik Etimolojik ve Genetik İzleri", "Heredot ve Halikarnaslı (Bodrum) Dionisos: Etrüsklerin Orijini Üzerine Karşılıklı Hipotezler", "Etrüsk Kavmi'nin Oluşumunda Troyalıların ve İskitlerin (Sakalar) Rolü", "Etrüsk Yazısının Türk Kaynağı, Göktürk Yazısı Uygarlığın Kaynağı ve Batı Anadolu İtalya, Veii'deki Sanat Eserleri ve Mimari Asya'dan Batı'ya Ana Çizgileriyle Türk Uygarlık Eserleri" gibi konularda sunumlar gerçekleştirilecek.