TAŞ OCAKLARINA KÖTÜ HABER!

Muğla İl Genel Meclisi, Çevre Sağlık ve Sanayi Ticaret ve Ulaşım Komisyonu üyeleri...

TAŞ OCAKLARINA KÖTÜ HABER!
Muğla İl Genel Meclisi, Çevre Sağlık ve Sanayi Ticaret ve Ulaşım Komisyonu üyeleri 2 yıl boyunca Muğla geneli ve Bodrum’da faaliyet gösteren yaklaşık 500 taş ocağında incelemelerde bulundular.

Taş ve mıcır ocaklarının madencilik faaliyetleri yasasına göre uymaları gereken yönetmeliklere uyulup uyulmadığını inceleyen komisyon 14 maddelik bir rapor hazırladı.

Rapora göre taş ocakları başta tarihi eserler olmak üzere, yeşil alanlara, ormanlık alanlara, dere yataklarına büyük tahribatlar veriyor. Komisyon raporunda çok sayıda taş ocağında iş yeri emniyetinin alınmadığına dikkat çekiliyor. Ocakların şehir merkezine yakınlığı ve zeytinlik alanlara verdiği zararlar da rapora yansıdı.

Raporda Bodrum’da faaliyet gösteren 20 taş ocağının bir çok konuda kusurlu olduğu vurgulanırken, taş ocaklarının en fazla bulunduğu Yalıçiftlik Kızılağaç mevkisinde çok sayıda tarihi sarnıcın da zarar gördüğü ve birçok işletmenin çalışma ruhsatının olmadığı ifade ediliyor. Komisyon, taş ve mıcır ocaklarının eksiklerinin yerine getirilmesi için inceleme heyeti oluşturulmasını isteyerek yetkili makamları göreve çağırdı.

Bodrum'da faaliyet gösteren taş ocaklarının çevreye büyük zarar verdiğini söyleyen Mavi Yol Girişimi Üyesi Arif Yılmaz ise konuyla ilgili şunları söyledi:

"Yapılacak her türlü faaliyetler ince elenip, sık dokunulmalı. Yetkili merciler izin vermeden çevresel değerlendirmeler iyi yapılmalı.Bodrum'da dere yataklarının tahrip edildiğini görüyoruz. Oradan çıkan molozların atıldığını görüyoruz. Açılan taş ocaklarının kapatıldıktan sonra yeniden doğaya kazandırılmadığını görüyoruz. İnşaatlardan çıkan hafriyatlar deniz dahil her yere döküldüğünü görüyoruz. Maden yasası ile ilgili İzinler verilirken çevreye karşı duyarlı olunuyormu, bunların yetkili mercilerce çok dikkatli kontrol edilmesi lazım" dedi.

Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Cesur Öncel ise şöyle konuştu:

"2 yıldır Muğla il genelindeki taş mıcır ve kum ocakları ile ilgili çalışmalar yaptık. Ruhsatlarıyla ilgili, çevreye verdikleri zararlarla ilgili çalışma yürüttük. Bodrum Kızılağaç bölgesinde bir çok taş ocağının ruhsatının dahi var olup olmadığı yönünde eksiklikler hissettik. Ormana atıklar atılıyor orası bir savaş meydanına dönmüş. Bodrum'dan Mumcular’a doğru gittiğinizde gidemiyorsunuz. Ruhsat verilen taş ocaklarında kaçak çalışma varsa tespiti, ormanlık alanlara dökülen malzemenin tekrar kullanılması, sorunlarla yerel belediyelerin de ilgilenmesinde yarar var" dedi.