Tekne Bağlama Ücretlerine Zam Geldi!..

Bodrum limanlarında tekne bağlama ücretlerine zam yapıldı. Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu kararıyla belirlenen yeni ücret tarifesine göre, ticari tekneler yüzde 15-20, özel teknelere ise yüzde 100 zam yapıldı.

Tekne Bağlama Ücretlerine Zam Geldi!..

Bodrum limanlarında tekne bağlama ücretlerine zam yapıldı. Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu kararıyla belirlenen yeni ücret tarifesine göre, ticari tekneler yüzde 15-20, özel teknelere ise yüzde 100 zam yapıldı. Özel tekne sahipleri ise yapılan zammı yüksek bularak tepki gösterdi, zam oranının tekrar gözden geçirilerek indirilmesini istedi.  

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın göreve gelmesinin ardından bağımsız denetçiler tarafından mali tablosu incelenen Gıda A.Ş.'nin 2018 yılında 9.7 milyon lira zarar ettiği görülmüştü. Gıda A.Ş.'nin özellikle Bodrum'da yaşayan orta ve dar gelirli vatandaşlar için önemli bir hizmet verdiğini ve varlığını sürdürmesi gerektiğini belirten Bodrum Belediye Meclis üyeleri Uğur İlhami Özden ve Kemal Özyurt, şirketin içinde bulunduğu darboğazdan kurtulabilmesi için bazı önlemlerin alınması gerektiğini ifade ettiler.

Bodrum limanlarından elde edilen gelirin, ecrimisil ücretlerini bile karşılayamaz hale geldiğini vurgulayan Özden, "Son bir buçuk yılda hiçbir ücret artışının gerçekleşmediği görülmüş ve Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu kararıyla yeni bir ücretlendirme ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu hizmetin sürdürülebilirliği açısından atılmış önemli bir adımdı. Yapılan artışa rağmen Bodrum limanlarımızdaki ücretlendirmeler, özel marina ücretlerinin yaklaşık dörtte birine tekabül etmektedir" dedi.

Özel teknelere yapılan zam aralığının yüksekliği konusunda da bir açıklama yapan Özden, "Ticari tekne sahipleri, geçimini bu işten sağladığından ücretlendirmede böyle bir farklılık söz konusu olmuştur" diye konuştu. 

Özden, bugün itibariyle Gıda Aş.'nin işlettiği belediye kafeteryalarındaki bazı ürünlerde de ücret artışı yapıldığını bildirdi. Bu işletmelerde de son bir buçuk yıl içinde fiyat artışı olmadığına dikkat çeken Özden, "Burada amaç kar etmek ya da para kazanmak değil, belediyeye ait bir hizmet, kurumunun faaliyetlerini sürdürülebilir kılmaktır. Gıda A.ş.'nin zarar etmesini önlemek için bu tür önlemlerin alınması kaçınılmaz olmuştur" ifadelerini kullandı. 

Önceki akşam Kent TV’de Açık Görüş programına katılan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise konuyla ilgili izleyicilerden gelen bir soruyu şöyle yanıtladı:

“Bu konu hassas bir konu. Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş'nin sorumluluğundaki bu iskelelerde diğer limanlardan daha ucuza bağlandığını görüyoruz. Ticari teknelere yapılan zam yüzde 15-20 bandında. Ama biz özel tekneleri biraz daha yüksek tuttuk. Bizim sorumluluğumuzdaki iskeleler, marinalar neredeyse diğerlerinin 4'de 1 fiyatına. Biraz denge sağlamaya çalıştık. Aynı hizmetleri şu an veremiyor olabiliriz ama vereceğiz. Sadece limanlar için değil, Gıda A.Ş.'nin sorumluluğundaki diğer tesisler için de uygulamalar yaptık ve yapmak sorundayız. Gıda A.Ş.'nin maalesef ciddi bir borç yükü var” dedi.

ÖZEL TEKNE SAHİPLERİ İNDİRİM İSTEDİ

Bodrum’da özel teknelerin bağlama ücretlerine yapılan yüzde 100 zam, tekne sahiplerini de harekete geçirdi. Özel tekne sahipleri, zammın daha makul bir seviyeye çekilmesini istiyor. Gümbet İskelesi’ndeki yaklaşık 40 tekne sahibi aralarında yaptıkları toplantının ardından, özel tekne ücretlerinin düşürülmesi için imza topladı. Tekne sahipleri, özel tekne, ticari tekne ayrımı olmaması, ücretlerin enflasyona göre düzenlenmesi ve geriye dönük şekilde zam yapılmamasını talep ediyor. 

Kent Haber’e konu ile ilgili bir açıklama yapan Gümbet İskelesi’nde bağlı bir teknenin sahibi, “Bu zamlar geriye dönük olarak yapıldı. Biz de bir toplantı yapıp başkanı ziyaret ettik, taleplerimizi dile getirdik. Başkan taleplerimizi dinledi ve konuyla ilgilenmesi için bir heyet kuracağını söyledi. Bodrum’da en çok özel tekne Gümbet’te var. Burada yaklaşık 250 tekne var. Benim tekne 13 metre. Yıllık 11 bin TL ödüyordum. Şimdi 2 katına yakın para ödeyeceğim” dedi.