TEKNELER DENİZE HAZIRLANIYOR

Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum'da mavi...

TEKNELER DENİZE HAZIRLANIYOR
Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum'da mavi yolculukta kullanılan yaklaşık 800 tekne olduğunu belirterek, teknelerin denize inmek için hazırlıklarını hızlandırdığını söyledi.
Nalbantoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, mavi yolculukta en büyük tehlikenin, kıyılardaki plansız yapılaşma ve temizlik sorunu olduğunu bildirdi.
Mavi yolculuğun nisan ayının sonlarında başlayıp, kasım ayında biten bir turizm şekli olduğunu ifade eden Nalbantoğlu, ''Mavi yolculuk Bodrum'un Türkiye'ye, Türkiye'nin de dünyaya sunduğu bir ürün. Bizde başlayıp, bizde devam eden ve dünyaya sunulan başka bir ürünümüz yok. Bodrum'da mavi yolculukta kullanılan yaklaşık 800 tekne var. Bu tekneler denize inmek için hazırlıklarını hızlandırdı'' diye konuştu.
Mavi yolculukta denizin temizliğinin büyük önem taşıdığına işaret eden Nalbantoğlu, şunları kaydetti:
''Denizlerin temizliği bu turizm çeşidinin olmazsa olmazı. Bununla ilgili Borum Belediyesi, Bodrum Denizciler Derneği ve Bodrum Ticaret Odası ile ortaklaşa bir platform oluşturduk. Mavi yolculuğun daha temiz yapılması için çalışmalarda bulunuyoruz. Mesela Gökova Körfezi'nde teknelerin ürettiği sıvı atıkları almak üzere istasyonlar kuruyoruz. Teknelerde kullanılacak ürünlerin deniz dostu ürünler olması gerekiyor. Yani deterjanın denizde çözülür olması, parlatıcıların deniz dostu olması, poşetlerin doğada kısa zamanda çözülür poşetler olması, sintine sularındaki yağları emen bazı maddelerin kullanılması gibi konuları denizcilere duyurmak ve kullanımlarını özendirmek için girişimler var.''
Nalbantoğlu, Türkiye'nin mavi yolculuk için son derece uygun kıyılara sahip olduğunu söyledi.
Kıyıların korunması gerektiğine dikkati çeken Nalbantoğlu, ''Kıyılarımızı koruyabildiğimiz sürece mavi yolculukta çok ciddi bir rakibimiz yok. İnsanımız çok misafirperver. Mavi yolculuk yapılan diğer ülkeler arasında Hırvatistan ve Yunanistan'ı sayabiliriz. Ama Yunanistan da bizdeki gibi koylar, korunaklı alanlar yok. Hırvatistan ise mavi yolculuğu 5 yıldır yapıyor. Hırvatistan'ın avantajı Avrupa'ya, müşteri potansiyeli yüksek olan İtalya ve Fransa gibi ülkelere yakın, araba ve uçakla ulaşılabilir olması, ama mavi yolculuk yapılabilecek alanları çok kısıtlı, bizdeki kadar alan yok'' diye ifade etti.
Muğla Valiliği ve Özel Çevre Koruma Kurulunun koyların temiz kalması ve korunması için bazı çalışmalar yaptığını anlatan Nalbantoğlu, ''Mavi yolculukta en büyük tehlike, kıyılardaki plansız yapılaşma ve temizlik sorunu. Bunun için önlemler almaya çalışsak da bazı yatırımcılar koylara el atıp buralarda doğayı bozuyor'' dedi.
TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ise mavi yolculuğun Bodrum ve Türkiye için en önemli marka değerlerinden biri olduğunu anlattı.
Bodrum ile mavi yolculuğun iç içe geçtiğini ifade eden Gökbel, şöyle konuştu:
''Bu yıl mavi yolculuğa olan talep geçen yıla göre daha fazla. Ancak mavi yolculuk konusunda temizliğe çok dikkat etmeliyiz. Geçimini denizden kazananlar artık bunun öneminin farkına vardı. Valilik, temizlik kapsamında bazı pilot bölgeler belirledi ve buralarda çalışma yapılıyor. Teknelerdeki atıkların toplanması iyi bir proje. Ancak denizin karadan kirletilmesi çok daha fazla. Atıkların karadan denize boşaltılmasının önüne geçilmeli.''
Türkiye'de mavi yolculukta Bodrum-Gökova-Bodrum, Bodrum-Hisarönü Körfezi-Bodrum, Bodrum-Hisarönü Körfezi-Marmaris, Bodrum-Ekincik-Dalyan-Marmaris, Bodrum-Marmaris-Göcek, Bodrum-Kaş (Kekova)-Antalya, Marmaris-Hisarönü-Marmaris, Marmaris-Hisarönü-Bodrum, Marmaris-Kaş (Kekova)-Fethiye, Marmaris-Kaş (Kekova)- Antalya, Antalya-Kaş (Kekova)-Antalya ve Antalya-Kaş (Kekova)-Fethiye rotaları kullanılıyor.
Bu rotalarda en fazla ziyaret edilen yerler ise Bodrum'da Tavşan Burnu, Karaada, Kisse Bükü, Orak Adası ve Çökertme, Gökova'da Sedir Adası, İngiliz Limanı, Karaca Söğüt Limanı, Tuzla Limanı, Yedi Adalar Limanları ve Löngöz Limanı, Hisarönü Körfezi'nde Palamut Bükü, Datça-Bencik Limanı, Selimiye Limanı, Orhaniye Limanı ve Kameliye Adası, Yeşilova Körfezi'nde Akvaryum, Bozburun Limanı, Marmaris'te Bozuk Kale Bükü, Serçe Limanı, Gebekse Koyu, Kadırga Koyu, Yıldız Adası ve Cennet Koyu, Köyceğiz'de Ekincik Koyları ile Dalyan ve Delik Ada, Fethiye'de Göcek Koyları, Yıldız Adası, Gemiler Adası ve Ölüdeniz, Kalkan'da Yesilova Koyu, Kaş'ta Bayındır Koyu, Kekova'da Kale, Üçağız, Gökkayalar ve Karaloz Koyları, Antalya'da ise Ceneviz Limanı ve Fasilis.