Torba'da Yıkım Karmaşası!..

Bodrum’da Milli Emlak’a ait arazide yapı kayıt belgesi alındığı ve ecrimisil ödendiği iddia edilen kabin, istinat duvarı ve iskelede yıkım karmaşası yaşandı. 

Torba'da Yıkım Karmaşası!..

Bodrum’da Milli Emlak’a ait arazide yapı kayıt belgesi alındığı ve ecrimisil ödendiği iddia edilen kabin, istinat duvarı ve iskelede yıkım karmaşası yaşandı. 

2014 yılında Torba Sahilinde IŞİD bayrağına benzediği iddiasıyla tepki toplayan siyah bayrak asılı yüzer ev ile bir süre gündemde kalan Oktay Yıldız adlı vatandaş, bu sefer de kaçak kabin ve iskele ile gündeme geldi. 

Yıldız, yüzer evle aynı bölgede Milli Emlak’a ait sahilde 10 metre uzunluğundaki iskele, Bodrum Belediyesi’ne ait olduğu ifade edilen kabin ve istinat duvarı için yapı kayıt belgesi aldı. Oktay Yıldız’ın ecrimisil de ödediğini iddia ettiği yapılar hakkında kaçak olduğu gerekçesiyle Bodrum Belediyesi'nce yıkım kararı alındı. 

Oktay Yıldız, sabah saatlerinde bölgeye gelen belediye görevlilerine yapı kayıt belgesi aldığı yapıların yasal olduğunu ve yıkılamayacağını ileri sürdü. Yıldız, ardından elindeki belgeleri belediye görevlilerine teslim etti. Belediye yetkililerinin konuyu yeniden incelediği bildirildi. 

2010’DAN BERİ OLAN ECRİMİSİL BİR GECEDE BANA YAZILDI 

Yıkım öncesi Kent Haber’e bir açıklama yapan Yıldız, sözlerine şöyle başladı:

“Aslında basın bana yabancı değil. 2014 yılında burada yıkılan kara sancaklı yüzer evi yapan kişiyim. Bu iskele de o evin temeli. Sonuç itibariyle orası yıkılmıştı. Ben Torba Mahallesi’nde ikamet etmekteyim. İkametim Doğan Kardeşler teknesidir. O şekilde kayıtlıdır. Öncesinde köşede yaşıyorduk, iskeleyi yıktılar. Türkiye Cumhuriyeti’nde 2 tane teknenin kapı numarası vardır. Biri benim, biri de arkadaşım Avni Nakipoğlu’nundur. İskele yıkıldıktan sonra bize bir gecede ecrimisil yazıldı. Öncesinde tuvalet olarak kullanılan yerin 2010’dan beri olan ecrimisili bir gecede bana yazıldı” dedi. 

YAPI KAYIT BELGELERİNİ ALDIM

Kabinlerin bulunduğu alanın devlet mülkü olduğunu ifade eden Yıldız, “Kıyılar zaten Milli Emlak’a bağlıdır. Milli Emlak da şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlanmıştır. Bu bakanlığındır. Belediye ile hiçbir alakası yoktur ki. Belediye dahi Torba Kafe’de ecrimisil ödüyor. Sonuç itibariyle kıyı kanununa göre sadece 6 metrekare büfe ya da tuvalet yapılabilir. Bu kabinlerin olduğu alan 5 metrekare. Ben burası için yapı kayıt belgesi aldım. Evveliyatında bana geçişi tuvalet olaraktı. Bana büyük bir ecrimisil yazıldığı için, ben parasız bir insanım. Vergi Dairesi’nde 50 bin TL’ye yakın ödemem gereken bir ecrimisil parası var. Ben orayı büfe olarak kullanmazsam, bir şeyler satmazsam bu parayı devlete ödeyemem ki. Haziran’ın sonuna kadar kıyılardaki tüm iskelelerde yapı kayıt belgesi alma hakkı vardır. Bunu devlet verdi. Buradaki iskelelerin hepsi kontratlarına bakıldığında seyyar iskele diye geçer, sabit iskele değildir. Bu da bir yüzer iskeledir, yapı kayıt belgesi alınmıştır. Hem adresime istinaden hem de bana yazılan ecrimisile istinaden. Yukarıdaki kulübe, istinat duvarı ve iskele için ayrı ayrı yapı kayıt belgesi aldım. 3 tane evrak var” ifadelerini kullandı. 

Oktay Yıldız, geçen Cuma günü Bodrum Belediyesi’nin iskele ve kulübeyi yıkacağını kendisine bildirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

“Aynı yüzer iskele hikayesindeki gibi, 10 yıl öncesindeki hikaye gibi, tamamen hukuka gidiş yolunu kapatmak amacıyla ki anayasaya aykırıdır. Herkes hukuka ulaşabilir. Bunu da örtbas edip kapatmak amacıyla akşam 5’e çeyrek kala buraya bir zabıta geldi. Bana ‘Biz Pazartesi saat 09.00’da geliyoruz. Burayı yıkacağız, eşyanız varsa alın’ dedi. Ben de çıkarttım, belgelerimi gösterdim, ‘Biz buranın belgelerini aldık, al bunu götür o zaman’ dedim. O da götüremeyeceğini söyledi. Biz de İmar Müdürlüğü’ne telefonla ulaştık, elektronik posta üzerinden yıkım birimine belgelerimizin fotokopisini çektik gönderdik. Biz şu anda yıkımı bekliyoruz” dedi.