TRANSPLANTASYON'14 BODRUM'DA BAŞLADI

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği kuruluşunun 20.yıldönümünde,...

TRANSPLANTASYON'14 BODRUM'DA BAŞLADI
Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği kuruluşunun 20.yıldönümünde, Bodrum’da 10. Kongresini gerçekleştiriyor.

15-18 Ekim tarihleri arasında, Hilton Bodrum Türkbükü Resort & Spa Hotel’de gerçekleştirilen ve “Transplantasyon’14 Kongresi” adını taşıyan etkinliğe yurt içinde ve yurt dışında konusunda uzman yaklaşık 500 kişi katılıyor.

Bu önemli kongrenin açılış gününe Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, daire amirleri ve çok saıda uzman doktor katıldı.

Kongrede konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, organ nakli konusunda Muğla'nınTürkiye'de önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, "Geçen ay organ bağışına dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla ilimizde bir panel düzenlendi. Panele Türkiye'de ilk yüz naklini başarı ile gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen katılarak bu kampanyaya destek oldu. Bu sayede Muğla'da organ bağışı konusuna dikkat çekilmiş ve bağış sayısında bir artış olmuştur. Ülkemizde bağış oranına göre İzmir 12 bin 469 kişiyle ilk sırada yer alırken İstanbul 9 bin 952 ile ikinci, Adana 5 bin 351 ile üçüncü, 4 bin 715 ile Muğla dördüncü sırada yer alıyor. Ama nüfusa oranı baz alındığımızda Muğla ilk sıraya çıkıyor" dedi.

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, kongre açılışından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eldegez, Türkiye'de 100'ün üzerinde organ nakli yapan merkez olduğunu ve merkez anlamında bir sorun yaşanmadığını söyledi. Nakil konusunda Türkiye'nin son yıllardan önemli mesafe aldığını belirten Eldegez, "Avrupa ile aramızda artık çok büyük fark yok. Tek farkımız bizde kadavradan organ bağışının az olması. Türkiye'de yüzde 75 canlıdan, yüzde 25 ise kadavradan organ nakli yapılabiliyor. Bütün çabamız Türkiye'de kadavradan organ bağışını arttırmak. Derneğimizin amacı bu" dedi. Kongre içeriğinin de kadavradan organ bağışının arttırılmasıyla ilgili olduğunu ifade eden Eldegez, bu sorunu aşmak gerektiğini dile getirdi.

Kongrenin Uluslar arası katılımlı bir kongre olduğunu vurgulayan Eldegez, “11 yabancı konuşmacımız var. Bunların üçü yurt dışında olan Türk arkadaşlarımız. Örneğin bir tanesi D-Transplantasyon Sosyalite’nin başkanı ve aynı zamanda dünya sağlık teşkilatının başkanı. Diğer arkadaşımız Avrupa Transplantasyon bölümünün referans laboratuarı başkanı. Bir diğeri, Avrupa’da böbrek nakli kurulunun başkanı. Gelen yabancıların hepsi şuanda bulundukları bölgelerde, Avrupa’da veyahut Amerika’da belirli merkezlerin başkanları. Tabi bize ne gibi faydaları var' En azından fikir alışverişi yapabiliyoruz, bunun yanında da genç arkadaşlarımızı onların yanlarına yollayarak birazcık daha vizyon kazanmalarını sağlıyoruz. Buda bizim için büyük bir şans oluyor” dedi.

Tiyatro sanatçısı Haldun Dormen de organ nakliyle ilgili düzenlenen toplantılara katılmaya çalıştığını belirterek, "Ben organlarımı bağışladım. Herkesin organ bağışında bulunması gerekiyor. İşimize yaramayacak şeyler, birilerinin işine yarayıp hayat kurtarıyor. Herkesin vermesi gerekiyor" diye konuştu.
Kongrenin ilk gününde, organ nakli ile hayata tutunan 25 yaşındaki Refiye Yılmaz’da bir konuşma yaparak kendisine verilen destek için teşekkür etti. Refiye Yılmaz, “Kızılay benim için kampanya başlattı ve beklentinin üzerinde bir maddi destek aldım. Üstünü de devlet tamamlayarak benim tam anlamıyla sağlıklı bir insan olmamı sağladılar. İsterim ki benim kadar şanslı olamayan hastalara da devletimiz aynı derecede sahip çıksın” dedi.

18 Ekim’e kadar devam edecek olan bu yıl ki kongrede organ nakilleri ile ilgili araştırma sonuçları ve nakillerde gelinen son nokta derinlemesine masaya yatırılacak.