Tüm Sorumlular Bu Kez Hesap Versin!

Bugün itibariyle 35 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem felaketinin ardından; bir yandan yıkılan, yerle bir olan kentlerde hayatta kalanların yaraları sarılmaya çalışılırken, öte yandan da yıkılan binaların altında kaybedilen on binlerce canın sorumlusu olanların, adalet karşısına çıkarılarak hesap sorulması bekleniliyor.

Tüm Sorumlular Bu Kez Hesap Versin!

Bodrum’da yaşamını sürdüren Av. Remzi Kazmaz, gönüllü avukatlar olarak depremzedelerin yanında olduklarını ve davalara ücretsiz olarak bakacaklarını açıkladı.

Av. Remzi Kazmaz, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz kaldırma işlemlerinin delillerin toplanmasından sonra yapılması gerektiğini, aksi takdirde sorumluların tespiti ve cezalandırılmasının sağlıklı bir şekilde yapılamayacağını dile getirdi. 

Türkiye Barolar Birliği üyesi baroların sahada olduğunu ifade eden Kazmaz, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Depremden sonra ortalıktaki düzensizlik ve karışıklığı, 1999 yılındaki depremden de hatırlıyorum. Orada gönüllü avukat olarak çalıştım. O dönem yaptığımız çalışmaların semeresini fazla alamamıştık. Umarım bu depremden sonra depremzedelerin haklarını arayabilecekleri hukuki bir ortam olur. O nedenle, barolar ve Türkiye Barolar Birliği sahada. Çağdaş Hukukçular Derneği sahada. Biz de depremzedelere ve halkımıza faydalı olabilmek istiyoruz.”

“KALDIRILMAYA ÇALIŞILAN BU ENKAZDA, BİZCE SUÇ İŞLENMEKTEDİR”

1999’daki Marmara Depremi’nde İstanbul Avcılar bölgesinde yaptıkları çalışmayı anlatan Kazmaz, “Deprem olduktan sonra bizim yapacağımız en önemli iş enkazdan delilleri toplamaktı. O nedenle bütün sahayı suç mahalli ilan ederek, hiç kimseyi bu alanlara sokmamaya çalıştık. Birkaç enkazdan aldığımız karot, demir, çimento ve kum karışımı ile ilgili delillerimiz laboratuvarlara götürüp oralarda inceleme yaptırdık ve binaların neden yıkıldığı sorusuna cevap bulmaya çalıştık. Kahramanmaraş merkezli depremde hızlıca kaldırılmaya çalışılan bu enkazda, bizce suç işlenmektedir. Gerçi 280 savcı ve gönüllü avukatların oraya gitmesiyle bu enkazların kaldırılmasına bir nebze ara verildi. Verilmesi de gerekir. Çünkü ileride bu anlamda suçluların kim olacağını, aynı zamanda tazminat davası açan depremzedelerin haklarını koruyabilmesi için kesinlikle enkazların kaldırılmaması gerekir. Oradan alınacak karot, demir, çimento ve kumun bu konuda yetkili kişilerce incelenmesinden sonra her enkazla ilgili rapor düzenlenecek. Bu rapor doğrultusunda hangi müteahhit hangi binayı yapmışsa, hangi belediye hangi konuda imara uygundur veya değildir raporu vermişse, hangi inşaat mühendisi bu konu ile ilgili imza atmışsa, hangi jeoloji mühendisi imza atmışsa sorumlular onlardır. Sadece müteahhitler sorumlu değil.” dedi. 

“OLASI KASTTAN, BİLİNÇLİ TAKSİRDEN CEZALANDIRILMASI LAZIM”

1999’daki Marmara Depremi’nde numunelerin birçoğunu alamadıkları için açtıkları 33 davadan ancak birkaç tanesinin sonuçlanabildiğini söyleyen Kazmaz, “Diğerleri, elimizde delil olmadığı için sonuçlanamadı. Neden yıkıldığını, müteahhitin, belediyenin sorumluluğunu, kusurunu bulamamıştık. O nedenle birçok dava beraatle, yani müteahhitlerin lehine sonuçlandı. Birçok dava da zaman aşımına uğradı. O depremde tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu bu binaların yıkıldığını söylediler. 30 kişinin ölümüne sebebiyet verip 6 ay bile içeride kalmayan müteahhitler oldu. Şimdi böyle olmasını istemiyoruz. Biz hukukçular birleştik ve olası kast, bilinçli taksir denilen bir yasanın Türk Ceza Kanunu’na girmesini sağladık. Yapılan inceleme sonucunda binanın neden yıkıldığı ortaya çıkacak, o zaman tedbirsizlik ve dikkatsizlikten değil, olası kasttan, bilinçli taksirden cezalandırılması lazım.” dedi.  

AVUKATLAR ENKAZLARIN BAŞINDA DELİL ARIYOR

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası deliller iyi toplanıp, suçluların hak ettikleri cezaları almasının caydırıcı olacağını söyleyen Av. Remzi Kazmaz, “Sorumlular hak ettikleri cezayı alırsa, bundan sonra daha dikkatli olunacağını umuyorum. Tedbiri hukuk alacak, adalet bu anlamda sağlanabilir. Yoksa ölenler, öldükleri ile kalıyorlar. İnsanların da devlete ve adalete olan güveni sarsılıyor. O nedenle gönüllü avukatlar olarak savcılarla birlikte enkazların başında delil arıyoruz. Enkazların kaldırılması delil aramadan sonra olursa, vatandaşlarımız evlerinin yıkılmasından sorumlu olan kişilere tazminat davası açarak haklarını arayabileceklerdir.” diye konuştu. 

Av. Remzi Kazmaz, tüm Türkiye’ye başsağlığı, yaralılara da geçmiş olsun dileklerinde bulundu.