TURİZM 4.0 PANELİ BODRUM’DA YAPILDI

Kuruluşundan bu yana bölgesel kalkınma, inovasyon, KOBİ’ler, mesleki eğitim, rekabetçilik,...

TURİZM 4.0 PANELİ BODRUM’DA YAPILDI
Kuruluşundan bu yana bölgesel kalkınma, inovasyon, KOBİ’ler, mesleki eğitim, rekabetçilik, iş dünyasında kadın ve istihdam üzerine çeşitli çalışmalar yürüten Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonuna (TÜRKONFED), üye Güney Ege Sanayiciler ve İş insanları Federasyonu (GESİFED) ile birlikte “Turizm 4.0” paneline ev sahipliği yaptı.

Muğla Valisi Esengül Civelek, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkan Vekili Dursun Göktepe, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aysun Nalbant ve BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu’nun da katılımcıları arasında olduğu zirvede, siyasi parti temsilcileri, özel sektör, akademi ve iş dünyasından temsilciler de yer aldı. Zirvede ayrıca Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) gibi sektörün en önemli sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile Yönetim Kurulu Üyeleri de hazır bulundu.

Gümbet'teki Royal Asarlık Beach Hotel Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aysun Nalbant’ın moderatörlüğünde yapılan panelin açılışında bir konuşma yapan BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İ. Emre Köroğlu, turizmin bacasız sanayi olarak adlandırılmasının boşa olmadığını söyleyerek sözlerine başladı. Sadece ülkemizde değil, dünyada da turizmde yaşanan büyük gelişime dikkat çeken Köroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Turizm 4.0” Ancak öncesinde “Endüstri 4.0” ün ne anlama geldiğine kısa ve basitçe bir göz atmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Toplumların ekonomik üretim modelleri tarihinde son durağı, dördüncü sanayi devrimi, yani Endüstri 4.0 olarak tanımlanıyor. Endüstri 4.0, dijital dönüşüm dinamiklerinden yola çıkarak geleceğin akıllı üretim ekonomisini doğuruyor. Geleceğin dünyasında küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler organizasyonu, üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlar, Ar-Ge, satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zeka sistemleri ile bunların dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlayacak internet nesneleri ve tüm bu akıllı sistemlerin hep birlikte uyumla çalışmasını sağlayacak becerilere sahip tasarımcı, yazılımcı ve uygulayıcı uzmanlardan oluşan bir ekip ile başarmak zorunda.

Artan bir şekilde daha fazla kişi tarafından tartışılan ve “Dördüncü Endüstri Devrimi” olarak nitelenen bu kurgu dünya ile rekabette Türkiye için hayati önemde. Endüstri 4.0’dan esinlenerek Turizm 4.0’a doğru bir geçiş yapılıyor. Turizm 4.0, işletmelerin sadece internette web sayfalarının olması anlamına gelmiyor. “Turizm 4.0” kişiselleştirilmiş seyahat deneyimi yaratmak için, çok sayıda seyahatçiden toplanan büyük veri işlemi diye tanımlamak doğru olabilir.

2020 yılında yaklaşık 50 milyar cihazın birbiriyle iletişim halinde olacağı tahmin ediliyor. Turizm 4.0, seyahatçiler için kusursuz yolculuklar yaratıyor. Yeni turizm paradigması, kendi etrafındaki her alanı etkileyecektir. Şunu asla unutmamak gerekiyor: Turizm; seyahat ve havacılık endüstrilerinde muazzam bir değişimine rağmen, sadece ileri teknoloji ve farklı seyahat deneyimlerinden çok daha fazlasını içermektedir. Turizm sektörü çoğunlukla sosyal ve teknolojik gelişmeye adapte olmuştur. Günümüzde, insanların tatil, boş zaman ve eğlence, iş, sağlık, eğitim veya diğer amaçlar için hareketliliğini sağlayan, dünyanın 292 milyon işini destekleyen ve küresel GSYİH'nın (Gayrisafi yurt içi hasıla ) % 10,2'sini üreten dünyanın en büyük ekonomik sektörlerinden biri olarak, turizm giderek daha çok iş ve refah yaratma, çevre koruma, kültürel koruma ve yoksulluğun azaltılması için hayati katkı sağlayan sektör, bu önemli rolü oynamak için tekrar adapte olması gerekiyor."

“BACASIZ SANAYİ” TANIMI BOŞA SÖYLENMİŞ BİR ŞEY DEĞİLDİR.

“Her destinasyon diğer destinasyonlarla rekabet edebilmek için kültürünü, otantik yapısını, çevreyi ve doğayı koruyarak hiç durmadan yenilikler yapmak zorundadır” diyerek sözlerine devam eden Köroğlu, “Türkiye açısından Turizm 4.0 yaklaşımı, rekabet gücü, sürdürülebilirlik, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretmek anlamına geliyor. Hem özel sektör hem de kamu sektörünün yanı sıra turizm katılımcısını işbirliğine dayalı inovasyon sürecine bağlamayı hedeflediği için uzun vadeli bir hedefe sahiptir. Bu, talep ve kullanıcı dostu bir ürün yaratmanın en hızlı yoludur. Sonuç olarak; Turizm 4.0’a geçeceksek, İnsan 4.0’ı yetiştirmeliyiz. Dijital dönüşüm ile birlikte etrafımızda her şey; dahili iş süreçlerimizden tutun müşteri beklentilerine kadar, çok hızlı şekilde değişiyor. Bu değişimi kucaklayabilecek, bizzat bir parçası olarak yönetebilecek, uyum sağlama yetenekleri güçlü elemanlar ve yöneticiler, bu dönüşümün olmazsa olmazı olacaktır” dedi.

ORHAN TURAN: “TURİZM GELİRLERİNDE TÜRKİYE 17. SIRADA YER ALMAYI HAK ETMİYOR”

Yaptığı açılış konuşmasında, 4.0 Dünyası’nın, sadece sanayide değil, tüm sektörlerde iş yapma biçimlerini değiştirdiğine dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, dijital dönüşüm sürecinin, vakit kaybetmeden bacasız sanayi turizmde de başlatılması gerektiğini kaydetti. Turan, gıda başta olmak üzere 50’den fazla sektörde çarpan etkisi yaratan turizmde bir paradigma değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Katma değeri yüksek, nitelikli ve kaliteli bir turizm sektörü yaratmak; kurumsallaşan, markalaşan, sürdürülebilir bir Turizm 4.0 devrimini başlatmak ve yeni bir hikâye yazmak gerekiyor. Dünyada turist sayısı bakımından 6’ıncı durumda olan ülkemizin, turizm gelirlerinde 5 sıra gerileyerek 17. sırada yer almayı hak etmediği inancındayız. Türkiye’yi 2018 yılının ilk 7 ayında 21 milyon turist ziyaret etmiş. Bu yaşadığımız tüm sıkıntılar göz önüne alındığında çok önemli bir rakam. Ancak kişi başına elde edilen gelirimiz, yılın ilk çeyreğinde 726 dolardan 636 dolara gerilemiş. Yılın sonuna doğru döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ile 500 dolara düşeceği öngörülüyor. Benzer bir dönemde rakiplerimiz İspanya ve İtalya gibi ülkelerde ise 1200 doları geçen kişi başına gelir söz konusu.Dünyanın en kaliteli turizm altyapısı ve destinasyonlarından birine sahip olan Bodrum’da benzer sorunları yaşıyor. Turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artmasına rağmen istenen kişi başına gelir seviyesine ulaşamıyoruz.”

AYSUN NALBANT: “BİG DATA’YI KULLANARAK MÜTHİŞ BİR TURİZM ENFORMASYONU YARATABİLİRİZ”

GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aysun Nalbant ise yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Teknolojinin ilerlemesi ve internetin gelişmesi ile beraber günümüzde bilginin gücü de ön plana çıktı ve bilginin mabedi artık internet. Bu yüzden tüketicilerin günlük yaşamında internette yaptığı haberleşme, arama, satın alma ve paylaşma türevi işlemler çok önemli. ‘Bunları izlemek ve buradan elde edilen bilgiyi işleyerek, bunlardan turizm sektöründe daha rantabl yararlanmak gerek’ diyerek yola çıktık ve bugün sizlerle buluştuk. Biz, Big Data’yı, hayal gücümüz ve Türkiye’nin özgün değerleriyle birleştirerek, ülkenin müthiş bir turizm enformasyonu yaratabileceğine inanıyoruz."

Panelde konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek de Türkiye’nin turizm bölgesi dendiğinde akla ilk gelen ilinin yöneticisi olarak, turizmin sorunlarına ve gelişmesine katkıda bulunmak için düzenlenen “Turizm 4.0” panelinin turizmcilere farklı bir bakış getireceğine inandığını belirtti. Türk Turizmi’ne kendi il sınırları içerisinde bulunan iki uluslararası havaalanı ve on yanaşma limanıyla büyük bir katkı sağladıklarını belirterek, özellikle yenilikleri ve teknolojik değişimleri yakından takip etmenin de önemine değindi.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı konuşmasında, Bodrum’un turizm alanında bir marka olduğunu, marka olmanın turizm de öne çıkmak için önemine değindi. Özellikle Bodrum’un altyapı eksiklikleri olduğunu da belirten Bekir Yılmaz, en kısa sürede bu eksiklerin de giderileceğine inandığını belirtti.

TÜRKONFED Başkan Yardımcısı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve AKSOY HOLDİNG A.Ş. CEO’su Batu Aksoy, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve TTYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recai Çakır’ın konuşmacı olarak katıldıkları panel yaklaşık 3 saat sürdü.

Kitle turizmine ve bireysel turizme yönelik pazarlama faaliyetlerinin bütünüyle elektronik ortamda, enformasyon teknolojilerine dayalı olarak gerçekleştirilmesi, Turizm pazarlamasında, özellikle dağıtım kanallarında, rekabet gücü ve verimliliği arttırıcı teknolojik iletişim sistemlerinin sektörde yaygın kullanımını kolaylaştırıcı önlemlerin alınması gibi konuların masaya yatırıldığı Turizm 4.0 Paneli, katılımcıların konuşmacılarla yaptıkları soru-cevap bölümü ile sona erdi.