Turizm Büyük Bir Sınavdan Geçiyor!..

Dünya’nın şu anda en önemli gündem maddesi haline gelen corona virüs, turizm sektörünü de derinden etkiliyor. Bodrum’da şu anda rezervasyon iptallerinin çok az olduğu ancak yeni rezervasyonların ise durduğu bildirildi.  TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya; "Sektör Tarihinin En Ciddi Sınavından Geçiyor!" dedi...

Turizm Büyük Bir Sınavdan Geçiyor!..

Suriye ve mülteci krizi, Rusya ile yaşanan sorunlar ve corona virüs salgınının turizme nasıl etki edeceği sektör tarafından kaygı ve merakla takip ediliyor. Özellikle Dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline gelen corona virüs sebebiyle dünya genelinde seyahat hareketliliğinde büyük bir azalma var. 

İlk vakanın dün itibariyle görüldüğü Türkiye’de de turizmcilerde endişeli bir bekleyiş hakim. Şuana kadar Bodrum’da yapılan rezervasyonlarda çok az iptalin olduğu ancak yeni rezervasyonların da çok düşük seviyelerde olduğu bildirildi. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yöre Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Suriye ve mülteci krizi ile ilgili hükümetimiz tarafından ateşkes ilan edildikten sonra ve gerekli önlemler alındıktan sonra turizmi doğrudan etkileyecek bir etken görmüyorum. Tabi ki burada bir insanlık dramı var. Bu 4,5 milyon mülteci ülkemizde zaten misafir olarak bulunuyorlar. Mesela mültecilerin içinde olduğu durum, Yunanistan’ın yaptığı uygulamalar insanlık dramı. Bundan daha çok Dünya’da turizm hareketini doğrudan etkileyen coronavirüs denilen salgın var. Bu bizi şu anda daha çok etkiler vaziyette.”

Rusya ile yaşanan krizin ülkemizdeki Rus turist hareketini etkileyip etkilemediği sorumuza da yanıt veren Aslan, “Rusya rezervasyonlarında bir durgunluk oldu ama Moskova mutabakatının yapılmasından sonra bunun aşıldığına inanıyorum” dedi. 

DÜNYA’DA İNSANLAR SEYAHAT ETMEMEYE ÖZEN GÖSTERİYORLAR!

“Şu anda herhangi bir ülkeyle olan krizi ölçmemize imkan yok” diyen Yüksel Aslan, corona virüs salgınının bütün faktörlerin önüne geçtiğini ifade ederek açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bu corona virüsünden dolayı insanlar seyahat etmemeye özen gösteriyorlar. Çünkü seyahat edildiği zaman uçaktan var olan bir corona virüsünden dolayı uçaktaki herkes karantinaya alınacağından insanlar şu anda bu korkuyla seyahat etmemeye özen gösteriyorlar. Şu anda Dünya turizm hareketinin genelini etkiliyor. Türkiye’de turizm hareketinde yüzde 70’e yakın durgunluk var. Bu durum gerekli önlemler tamamen alınana kadar devam edecektir. Bunun ülkemizde corona virüs görülüp görülmemesiyle bir alakası yok. Ülkemize gelecek insanların kullandığı ulaşım araçları, havaalanları vesaire ile alakalı.”

İPTAL DE YENİ REZERVASYON DA YOK!

Bodrum’da rezervasyon iptali olup olmadığı konusunda da açıklamalarda bulunan Yüksel Aslan, “Çok düşük sayıda rezervasyon iptali var. Yeni rezervasyon yok. İptal yok denecek kadar az ama yeni rezervasyon da alınmıyor. Yeni rezervasyonlar yaklaşık 15 gündür beklentimizin altında gidiyor. İnsanlar böyle bir virüsle karşı karşıyayken, özellikle yakın komşularımızdan İran’da, daha sonra İtalya’da çok yoğun görüldükten sonra insanlar biraz daha bekleme aşamasında. Kararlarını ertelemiş vaziyette görünüyorlar. Bu konu Dünya gündeminden düşmedikçe insanlar da seyahatini ertelemeye devam edecektir diye düşünüyorum” dedi. 

Seyahat acentalarıyla koronavirüse karşı önlemler konusunda bir söyleşi yapacaklarını ifade eden Yüksel Aslan, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz, doktor bir arkadaşımızla bir söyleşi yapıp bu virüsün nasıl çıktığını, nasıl önlemler alınması gerektiğini, nasıl korunacağımızı anlatacak bir söyleşi yapacağız. Bunu arkadaşlarımıza, üyelerimize göndermek istiyoruz. Burada yaşayan herkesin önce kendi tedbirlerini, ailesindeki tedbirleri, işyerindeki tedbirlerini aldıktan sonra bunun üstesinden daha hızlı ve çabuk geçeceğimizi düşünüyorum. Bu coronavirüs turizm hareketini kısa vadede olumsuz etkileyebilir ama uzun vadede tekrar normale döneceğine inanıyoruz.”

BAĞLIKAYA’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!..

Bağlıkaya; "Sektör Tarihinin En Ciddi Sınavında!"

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise koronavirüs salgınının Türkiye turizm sektörü üzerindeki etkilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Ocak, şubat ve mart aylarının ‘kayıp aylar’ olduğunu belirten Bağlıkaya, bu aylardaki kaybın yüksek sezonu etkilemeyeceğine ilişkin değerlendirmelerin doğru olmadığını kaydetti. Bağlıkaya, Türkiye turizm sektörünün tarihinin en ciddi sınavını verdiğini ifade etti. 

"Ana Pazarlarda Yüzde 70’in Üzerinde İptal Var"

Bloomberg TV’de katıldığı programda şubat ayı ve mart ortası itibariyle Türkiye'nin ana pazarlarında yüzde 70’in üstünde iptaller olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Dolaysıyla Türkiye’nin turist girdisi açısından şubat ve mart ayları kayıp olarak değerlendirilebilir" dedi.

"Ocak, şubat ve mart aylarının kayıp olduğu çok net biçimde ortada"

Koronavirüs nedeniyle Türkiye’nin turizm gelirlerinde ne kadarlık bir düşüş olabileceği şeklindeki soruya ise Bağlıkaya, "Ocak, şubat, mart aylarını beklenenin çok altından gerçekleştirmiş durumdayız. İran pazarı çok önemli bir nevruz dönemini sıfırla geçti. Suudi Arabistan’a gidecek olanlar gidemedi. Irak’tan gelişlerde sıkıntılar var. İtalya ise zaten durmuş vaziyette. Salgının ne kadar süreceği ile ilgili bir tahminde bulunulabilse... Otoritelerin söylediği şey, sıcakların artmasıyla bu virüsün ortadan kalkacağı yönünde. Ancak şunu gözden kaçırmamak lazım. Ocak, şubat ve mart ayları Türkiye’nin erken rezervasyon ayları. Yani Almanya’dan, Hollanda’dan, İngiltere’den, İskandinavya’da, Rusya’dan gelecek turistlerin satın almalarını yaptıkları aylar bu aylar. Dolayısıyla ‘bu ayların haziran, temmuz, ağustos aylarına etkisi olmayacak’ demek doğru bir yaklaşım olmaz. Çünkü hiçbir şeye etkisi olmasa fiyatlara çok ciddi etkisi olacaktır. Yani otellerin elindeki kapasite ocak, şubat ve mart aylarında satılmamış oluyor. Dolayısıyla elinizdeki kapasite ne kadar fazlaysa, riskiniz ne kadar yüksekse sezon içindeki refleksiniz de onunla doğru orantılı olur. Hazirana girildiğinde bir tur operatörünün 50 bin koltuğunun boş olması başka, 20 bin koltuğunun boş olması başka. Ona göre fiyat düzenlemesi yapıyor. O nedenle bu ayların kayıp olduğu çok net biçimde ortada. Sayıyı olmasa bile, gelirlerimizi çok ciddi biçimde etkileyeceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Bizim ülkemizde virüs olmaması herkesin buraya gelmesini sağlamıyor"

Türkiye’nin koronavirüs konusunda çok ciddi önlemler aldığını ve bunu yurt dışında duyurması gerektiğini belirten TÜRSAB Başkanı, "Onun dışında global bir krizle karşı karşıyayız. İnsanlar seyahat etmek istemiyor. Bizim ülkemizde virüs olmaması herkesin buraya gelmesini sağlamıyor maalesef. İnsanlar seyahat etmeye, uçağa binmeye korkuyorlar" dedi.

"Sektörü ayakta tutmamız lazım"

"2019 yılında işler düzgün giderken doğal olarak ‘kazanan’ sektörden vergi alınması mantığıyla birtakım düzenlemeler yapıldı ama 2020’nin başında bu işin böyle gitmeyeceği görünüyor. Dolayısıyla hızlı hareket edip sektörü ayakta tutmamız lazım. Hem acentecilik sektörünü, hem tur operatörlerini hem konaklama sektörünü ve hepsinden çok daha vahim durumda olan havacılık sektörünü koruma altına almamız lazım." 

"Türkiye’ye turist getiren tur operatörlerinin de özel bir mercek altına alınması lazım. Onlar turist getirecek ki bu ülkeye turist gelsin. Hava yollarının durumu malum, yurt dışında tur operatörlüğü yapan ve ciroları birkaç milyar doların üzerine olan global tur operatörlerimiz var. Bu operatörlerin kendi uçak şirketleri ve yüzlerce uçağı var. Bunlar yazın Türkiye’ye tur yapıyorlar, kışın bu uçakları başka yerlere uçuruyorlar. Şu anda bunu yapamıyorlar. Dolayısıyla bence turizm sektörü tarihinin en ciddi sınavını veriyor." 

"Etkin önlemler hızla alınmalı"

Bağlıkaya "Bugüne kadar seyahat sektörünü bu kadar uzun soluklu ve bu kadar yaygın etkileyen başka bir olay olmamıştı. Mart ayına geldik salgın hala artarak devam ediyor. Çok hızlı ve etkin önlemler alarak sektörü haziran ayına kadar taşıyıp, sonrasına ilişkin durumu tekrardan değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.