TÜRKÇE KONUŞUYORUM’DA KÖY ENSTİTÜLERİ ANLATILDI

Kent TV’de yayınlanan ve Nadiye Sarıtosun’un hazırlayıp sunduğu “Türkçe Konuşuyorum“...

TÜRKÇE KONUŞUYORUM’DA KÖY ENSTİTÜLERİ ANLATILDI
Kent TV’de yayınlanan ve Nadiye Sarıtosun’un hazırlayıp sunduğu “Türkçe Konuşuyorum“ programının konuğu Eğitimci Ali İhsan Yücel’di.

Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle hazırlanan programda, Cumhuriyetten önceki eğitimin durumu anlatıldı ve o yıllarda ülkedeki 40 bin köyün 37 bininde okul olmadığına dikkat çekildi. Programda Cumhuriyetin ilk yıllarında Anadolu aydınlanaması için hayata geçirilen ve bütünüyle Türkiye’ye özgü olan ulusal projenin mimarları; Mustafa Necati, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve Saffet Arıkan’ın çalışmalarından söz edildi.

Programın konuğu Bodrumlu eğitimci Ali İhsan Yücel, Aksu Köy Enstitüsü anıları ile birlikte 21 Köy Enstitüsü’nün nasıl kurulduğu, ders programları “iş içinde, iş için eğitim” anlayışıyla yöresine göre tarımın, hayvancılığın, her türlü üretimin bilgisini uygulayarak öğrenen öğrencilerin nasıl eğitildiğini anlattı.

Programda kapatılana kadar 14 yıl içinde 17 bin köy çocuğunu mezun eden Köy Enstitülerinin neden kapatıldığı da irdelendi.

Ali İhsan Yücel, “Eğer bu okullar kapatılmasaydı okulsuz köy, eğitilmemiş çocuk olmayacaktı. Anadolu insanını yurtdışına çalışmak için gitmeyecek, köyden kente göç olmayacak, köyler boşalmayacak, ekilmemiş tarla kalmayacak, töre cinayetleri olmayacak ve bu okullar belki de günümüzde birer üniversiteye dönüşecekti” diye konuştu.