Dünya Mirasları Bodrum'da Tanıtılacak

Turizm ve Tanıtma Platformu’nun (TUTAP) Türkiye’deki Dünya miraslarını içeren kalıcı sergisi, Bodrum’da açılacak.

Dünya Mirasları Bodrum'da Tanıtılacak

TUTAP ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde, Türkiye'nin UNESCO'ya tescilli dünya miraslarının tanıtılacağı kalıcı sergisi, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin ardından Bodrum’da açılacak. 

Türkiye’deki Dünya miraslarını içeren 45 panonun yer alacağı sergide, UNECO Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki Bodrum Kalesi için de bir pano bulunacak. 15 gün içerisinde açılacak serginin yeri henüz netlik kazanmadı. 

Turizm ve Tanıtma Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Yıldız, sergi ile ilgili Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Platform, 2008 yılında kuruldu ve 2009 yılında faaliyetine başladı. O tarihten sonra ülkemizin tanıtımı adına hem kendi projelerimiz hem de ilgili kurumlarla, bakanlıklarla ortak projeler geliştirmeye başladık. Bunlarla ilgili şu an bizim yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesi ‘Dünya Mirası Türkiye’ projemiz. Bu proje kapsamında ülkemizde bulunan tüm Dünya miras unsurlarımızın tamamının tanıtımını, şu anda bakanlığımızın da izni ve bilgisi dahilinde tarafımızdan yürütülmektedir. Bodrum’un da Bodrum Kalesi UNECO Dünya Miras Geçici Listesi’nde unsuru bulunmaktadır. Kale, Bodrum’un uluslar arası tanıtımında lokomotif bir unsur olarak değerlendirilebilir. Tabi ki sadece bir geçici listede olan unsurla değil bunun yanında da farklı tarihi eserler ve Bodrum’un sahip olduğu diğer miraslarla birlikte uluslar arası anlamda çok iyi tanıtımlar yapılabilir. Bizim de burada bulunma sebebimiz öncelikle bu proje içinde Bodrum’un yer almasından dolayı kapsamlı bir tanıtım çalışması yapmak. Ayrıca şu anda yürütmekte olduğumuz ve 81 ilde açılmasını planladığımız Türkiye’deki 81 ilde kalıcı sergi projemiz var. Bunlardan ilkini 2 hafta önce Kahramanmaraş Afşin bölgesindeki Ashab-ı Keyf Külliyesi içinde gerçekleştirdik. Bu alanı ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçiler, ülkemizde bulunan tüm Dünya Mirası alanlarımızı Türkçe ve İngilizce olarak tanıma fırsatına sahip oluyorlar. 81 ilde olmasının amacı da bütün illerimizin birbirlerini tanıtmalarını sağlamak ve kendi insanlarımızı da bu bakımdan donatmaktır.”

Bodrum’da kalıcı serginin kurulacağı yerin 15 gün içinde tespit edileceğini dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sergide şu anda 45 tane panomuz var. Bunların 43 tanesi Dünya Mirası alanlarımızla ilgili. Bir tanesi projemizle ilgili tanıtım panosu. Bir tanesi de Bodrum’a özel tanıtım panosu. Bu panolar tüm unsurları kapsıyor. Ayrıca bu sergi alanı içerisinde dağıtacağımız kitapçıklar olacak. Bu kitapçıklarda da detaylı bilgiler olacak. Bizim sloganlarımızdan bir tanesi ‘Ülkemizi tanıyalım, sonra da tanıtalım’. Kendi insanımız tanımazsa bizim başkasına tanıtmamız zor oluyor. Bu sergiyi gezen biri Bodrum Kalesi’ni de tanıyacak, İstanbul’un tarihi alanlarını da, Troya’yı da, Nemrut’u da yani Türkiye’nin UNESCO’daki tescilli bütün unsurlarını tanımış olacak.