UZMANINDAN RAHATLATAN BÖĞÜ AÇIKLAMASI...

Geçtiğimiz günlerde Bodrum’un Kumbahçe ve Peksimet Mahallelerinde görülen sarıkız...

UZMANINDAN RAHATLATAN BÖĞÜ AÇIKLAMASI...
Geçtiğimiz günlerde Bodrum’un Kumbahçe ve Peksimet Mahallelerinde görülen sarıkız böceği (böğü) ile ilgili Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersen Aydın Yağmur bir açıklama yaptı. Yağmur, haberlerde yer almasının ardından, sosyal medyada 'et yiyen böcek' olarak binlerce paylaşım yapılan 'sarıkızın' insanlar için tehlike arz etmediğini söyledi.

Doç. Dr. Ersen Aydın Yağmur, özellikle sosyal medyada böceğin et yiyen böcek olarak yansıtıldığını bu yüzden de çok sayıda vatandaşın korkuya kapılarak uzmanlara başvurduğunu söyledi. Türkiye’de böceğin 33 türünün olduğunu ve halk arasında “Sarıkız" ve "Sarı Ömer" olarak adlandırıldığını da aktaran Yağmur, bu böceklerin et yemediğini ve zehirli olmadığını da anlattı. MCBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersen Aydın Yağmur, şunları dile getirdi:

“Böğüler böcek ve diğer yumuşak vücutlu eklembacaklılar ile beslenmektedir ve doğada böcek sayısının kontrolünde önemli bir etkendirler. Zehirli oldukları ve ısırdıkları yeri çürüttükleri haberleri kesinlikle doğru değildir. Böğüden korkmanıza gerek yok. Işığa duyarlı hayvanlar oldukları için ışığa gelen böcekleri avlamak isterler ve yerleşim yerlerindeki ışıklara gelerek insanlarla sık sık karşılaşırlar. Hızlı hareket ettikleri için uçtukları ya da zıpladıkları intibası uyandırır. Dolayısıyla bir metre yükseğe sıçradıkları haberleri de doğru değildir. Yurdumuzda çeşitli zehirli akrep ve örümcek türleri bulunsa da böğü türlerinden hiçbiri tehlike arz etmemektedir. İnternette yer alan bazı haberlerde bu hayvanların fotoğraflarıyla çeşitli yaralanma, yanık ya da başka zehirli hayvanların sokmaları sonucu meydana gelen vaka fotoğrafları yan yana veriliyor. Bu hayvanların zehirli oldukları, insanlara saldırdıkları, tehlikeli oldukları gibi haberler de medyada yer almaktadır. Bu haberler maalesef bu hayvan grubunun görünüşünden, hareket ederken akreplere benzemesinden ve hızlı hareket etmesinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.