Yağışlar Barajlara Yaradı...

Bodrum'da son bir haftada yağan yağmurlarla Mumcular Barajı yüzde 62 doluluk seviyesine ulaştı.

Yağışlar Barajlara Yaradı...

İklim değişikliğinin etkilerini yoğun bir şekilde hisseden Muğla, yaz aylarında yangınlarla önemli ölçüde orman varlığını kaybetmişti. Son bir haftadaki yağışlarla taşkınlar ve su baskınları yaşanan Muğla ve Bodrum'da barajlarda ise sevindirici bir gelişme yaşandı. 

Bodrumun su ihtiyacını karşılayan iki barajdan biri olan Mumcular Barajı’nda geçen yıl bugün yüzde 28 doluluk oranındaki doluluk oranı 13 Ocak 2022 itibariyle yüzde 62 seviyesine ulaştı. Barajın su seviyesi birkaç ay öncesine kadar yüzde 10’un altında düşmüş, 1955 yılında yapılarak Ege bölgesinin kiremit ihtiyacını karşılayan ve 1987 yılına kadar üretim yapan kiremit fabrikası ile eski İzmir – Bodrum karayolu gün yüzüne çıkmıştı. 

Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan diğer baraj Geyik Barajı'nın ise doluluk oranının yüzde 59 seviyelerinde olduğu öğrenildi. 

Öte yandan Karaova bölgesinde bazı arazilerin yoğun yağış nedeniyle sular altında kaldığı görüldü. 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Muğla tabiriz caizse iklim değişikliği açısından bu yıl başına gelmeyen kalmadı. Ama bu afetler sırasında geçtiğimiz günlerde meydana gelen yağışlar ve sel baskınlarının olumlu etkileri de söz konusu. İçinde bulunduğumuz bu Mumcular Barajı, geçen yıla göre yüzde yüz oranında su miktarı arttı. Geçen yıl yüzde 28’lerde olan doluluk oranı bugün itibariyle yüzde 62 civarında. Tabi bu Bodrum’un içme suyunun yanında bu bölgenin tarımsal sulama ihtiyacını da karşılıyor. Henüz Bodrum’un tüm su ihtiyacını karşılamak noktasında oldukça uzağız ama gene de bir miktar sevindirici olduğunu söyleyebilirim içinde bulunduğumuz durumun.”

Bodrum’da bir an önce kayıp kaçakların önlenmesi gerektiğini ifade eden Özçelik, “Şu an için Mumcular Barajı’nda 12 milyon metreküpe yakın bir su söz konusu. Bunun yarısı buradaki tarımsal su ihtiyacını karşılamak için kullanılabilecek durumda. Diğer kısmı ise Bodrum’un içme suyu ihtiyacında kullanılacaktır. Buradaki 6 milyon metreküpün çok büyük bir kısmı kayıp kaçaklarla kayboluyor. Bizim Bodrum’un altyapısını gerek taşkınlar noktasında gerek içme suyu noktasında hazırlıklı ve dayanıklı hale getirmemiz lazım. Böylelikle gerek Mumcular’dan, gerek Geyik Barajı’ndan temin edilen suların kayıp kaçakların önüne geçilmesiyle yaz aylarında meydana gelebilecek su ihtiyacının karşılanmasında bir miktar faydasının olmasını umuyoruz. Şu anda Geyik Barajı’nda yüzde 59 oranında bir su seviyesi söz konusu. Geçen yılla aynı oranda. Önümüzdeki günlerde yağışları bizim takip etmemiz lazım. Etkin bir gene kuraklık denetimine yağışları da takip ederek sürdürmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Hamdi Yörür