Yaratıcılık Ve Öğrenmenin Anatomisi...

Ünlü Akademisyen Prof. Dr. Uğur Batı, TED Bodrum Koleji’nde “Yaratıcılık ve Öğrenmenin Anatomisi” başlıklı bir seminer verdi.

Yaratıcılık Ve Öğrenmenin Anatomisi...
Prof. Dr. Uğur Batı

Akademisyen, yazar, reklamcı ve eğitim danışmanlığının yanı sıra, uluslararası mecralarda da köşe yazarlığı yapan, ‘nöropazarlama’ alanında dünyanın önde gelen isimlerinden olan Prof. Dr. Uğur Batı, TED Bodrum Koleji Konferans Salonu’nda bir seminer verdi. Halka açık ve ücretsiz şekilde gerçekleştirilen seminere öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. 

Seminer öncesi Kent Haber’e konuşan Prof. Dr. Uğur Batı, şunları dile getirdi:

“Bugünün insanı hiçbir şey olmasa bile yaratıcı olmak zorunda. Çünkü insanın hayattaki varlığı artık anlam değiştirmiş durumda. Yapay zekalar, sensörler, algoritmalardan bahsediyoruz, aklınıza ne geliyorsa. Bunların arasında insanı önemli kılacak onun iman yeteneği ve ona bağlı olarak yaratıcılık unsurları. Dolayısıyla yaratıcılık, bugün bireyin asli unsuru. Eğitimin ana parçalarından biri. Hatta gündelik yaşam politikasının en önemli parçası diyebiliriz.”

Yaratıcılığın geliştirilebileceğini ifade eden Batı, sözlerine şöyle devam etti:

“Amerikalıların bir tabiri vardır; ‘gifted’ diye tabir edilen şey. Aslında yaratıcılık doğuştan birine armağan edilen bir şey değildir. İnsanın duygusal kapasiteleri vardır. Bu kapasiteler geliştirilebilir kapasitelerdir. Dolayısıyla uygun pratiklerle, uygun öğrenme üsluplarıyla birlikte insanlar yaratıcılıklarını daha verimli kılabilirler. Ortamın da yaratıcılığa etkisi vardır. Gelişim psikolojisi ne der; aslında temel savları birlikte nefes aldığınız insanlar, birlikte zaman geçirdiğiniz insanlar, içinde bulunduğuz ortam, kültürel zeka unsurları… Dolayısıyla mekanın yaratıcılıkla ilişkili olduğunu ifade eden binlerce makale var diyebilirim.”

Öğrenme ve yaratıcılığı arttırmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili de görüşlerini aktaran Uğur Batı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Dünya’da hiçbir yaratıcı yoktur ki, risk almamış olsun. Birlikte yaratıcılık prensibi, beraber zaman geçirme, 5 kişinin ortalaması gibi laflar kullanırız. Kültürel zekanın yaratıcılığı besleyen unsurlarını kullanmak, beslemeyen unsurlarından ayrı kalmak önemlidir. Yapabilirlik duygusu önemlidir. Hepimizin içerisinde olmalıdır. Mutlu olmak yaratıcılık için çok kritiktir. Uyumsuz olabilmek önemlidir. Analitik düşünmek, yani tez-antitez- sentez odağını düşünmek önemlidir. Bütün potansiyellerimizi, yani duygusal, fiziksel ve zihinsel potansiyellerimizi kullanmak yaratıcılık için önemlidir.”