Yerel Medyanın Sorunları Mecliste

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, koronavirüs salgını nedeniyle birçok firma gibi zor günler geçiren yerel basın ile ilgili TBMM'ye bir soru önergesi verdi.

Yerel Medyanın Sorunları Mecliste

Küresel Koronavirüs Salgını nedeniyle, il ve ilçelerde yayın yapan yerel basın organlarının, son gelişmeler sonrasında mali açıdan kötü bir duruma düştüklerini dile getiren Süleyman Girgin, şu ifadelere yer verdi:

“Salgın, Anadolu’nun dört bir yanında, yerelin nabzını tutan ve sorunlarını dile getiren, vatandaşı bilgilendiren 1050 resmi ilan alma hakkına haiz gazete için tam bir ölüm fermanına dönüşmüştür. On binlerce basın emekçisi aileleriyle birlikte açlığa mahkum olmuştur.

Yerel basın zaten bir süredir yaşamını sürdürmekte zorlanmakta ve birer birer kapılarına kilit vurmak zorunda kalmaktadır. Yerel basının en büyük finansman kaynağı resmi ilanlardır. Mahkeme ve icra ilanları, takibatlar durdurulmuş olduğu için yoktur. Pek çok kamu kurumu ihale yapmamaktadır ve bu nedenle ihale ilanları da durmuştur. Esnafımız da mali açıdan kötü durumu olduğu için reklam veren kalmamıştır. 

Anadolu'da faaliyet gösteren yerel medya kuruluşlarında görev yapan basın emekçileri sokağa çıkma yasağında bile sahada kendi olanaklarıyla koruma tedbirleri alarak kamuoyunu bilgilendirmeye çalışmaktadırlar.

Bu bağlamda, 

1) Gazeteciler ve medya çalışanları ücretlerini sağlıklı olarak alamıyorlar. Sektörde çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaşlık sosyal destek vermeyi düşünüyor musunuz? 

2) Tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlamayı düşünüyor musunuz? 

3) Anadolu’da bulunan yerel medya şirketlerine (en az 4 işçi çalıştıranlar) Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredi sağlamayı düşünüyor musunuz? 

4) Yerel basının devlete ödemelerini (SGK ve Maliye gibi) en az 1 yıl süreyle ertelemeyi düşünüyor musunuz? 

5) Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi ve gümrük vergilerinin tamamen sıfırlanması için bir çalışmanız var mıdır? 

6) Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payını yüzde 5’e düşürmeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? 

7) Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı, frekans bedellerini salgın süresince almamayı düşünüyor musunuz? 

8) TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerini salgın süresince ertelemeyi ve TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlamayı düşünüyor musunuz? 

9) Toplumsal mesaj içeren devlet duyurularını resmi ilan olarak yayınlayarak yerel basına destek sağlamayı düşünüyor musunuz? 

10) Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'unu yerel medyaya ayrılmayı ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla eşit olarak dağıtmayı düşünüyor musunuz? 

11) Yerel Medyanın dijital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlamayı düşünüyor musunuz?”