YÜKSEK ÖKÇELER DENİZE AÇILDI

Bodrum’da yelken eğitimi almak için 2001 yılında kurulan ve 48 kadından oluşan ''Yüksek...

YÜKSEK ÖKÇELER DENİZE AÇILDI
Bodrum’da yelken eğitimi almak için 2001 yılında kurulan ve 48 kadından oluşan ''Yüksek Ökçeler'' grubu, 2 günlük deniz yolculuğuna çıktı.

Türkiye'nin ilk yelkenli okul gemisi olan STS Bodrum Okul Gemisi'nde 2001 yılında yelken eğitimi alan Yüksek Ökçeler üyeleri, 10 yıl aradan sonra İskele Meydanı'nda toplandı. Buradan okul gemisine binen kadın yelkenciler, eğitmenleri nezaretinde önce brifing aldı, daha sonra 2 günlük Gökova yolculuğuna çıktı.

Kadın yelkencilerden iç mimar Füsun Bay Canbay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 20 yıldır Bodrum'da yaşadığını ve denizi çok sevdiğini söyledi. Kadınların denizle yakınlığının az olduğunu 2001 yılında fark ettiğini anlatan Canbay, ''10 yıl önce Bodrum kupası yelken
yarışlarına katılmıştım. Burada hiç kadın yelkenci yoktu. Bunun sebebini araştırdım ve bana 'tekneye kadının binmesi uğursuzluk getirir' dediler. Bu bana biraz tuhaf geldi ve teknede bende olmak istedim'' dedi.

Bu gelişmenin ardından STS Bodrum Okul Gemisi'nde 16 kadının eğitim almaya başladığını belirten Canbay, şöyle konuştu:

"Daha sonra 16 kadından oluşan 2 grup daha geldi ve toplam 48 kişi olduk. 2001 yılında başlayan eğitimlerimizde 5 gün 5 gece temel denizcilik eğitimlerini disiplinli bir şekilde aldık. Bu arada düzenlenen çeşitli yelken yarışlarında teknelerde görev yaparak tecrübe kazandık. Daha sonra 48 kişilik grubumuz yavaş yavaş birbirinden koptu ve bu yıl yeniden bir araya gelmek için 10 yıl sonra böyle bir programı hazırlamaya karar verdik.
Ancak bugün bütün üyelerimiz programa katılamadı" diye konuştu.

Yüksek Ökçeler'den Şule Şükran Akün ise kadınların hem sosyal hem de sportif alanlarda bulunması gerektiğine işaret etti. Bodrumlu kadınlar olarak bu işe öncülük etmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Akün, ''Zaten denize yakın yaşıyoruz. Okul Gemisi sayesinde yelken sporuyla tanıştık ve hayatımız değişti. Denizin ve rüzgarın peşinde koştuk bazıları kaptan oldu bazıları hobi olarak bu işi sürdürdü. Hayatımızda
yeni bir pencere açıldı. Takım çalışmasını öğrendik. Başka teknelerle yarıştık. Benim hayatıma renk getirdi getirmeye de devam edecek'' dedi.

Bir Dilek Tut Derneği Genel Müdürü Pırıl Adanalı da kendisinin de Yüksek Ökçeler Grubu'nun üyesi olduğunu, geziye, ''hayati tehlike taşıyan hastalığı bulunan çocuklara destek olmak amacıyla'' katıldığını söyledi. Yüksek Ökçeler grubunun boş mesaj atarak bu çocuklara destek olduğunu anlatan Adanalı, şöyle konuştu:

''Bir Dilek Tut, 3-18 yaşları arasında hayati tehlike taşıyan hastalığı olan çocukların bir hayaline yerine getirmek, hastalıkla savaşmaları için bir umut vermek amacıyla çalışıyor. Çocuklara 'evet yarının var, hiçbir şey imkansız değil, hastalığı yenebilirsin'
fikrini vermek istiyoruz. Bizim yaptığımız doktorların tedavisini desteklemek.Bu çocukların bir hayalini gerçekleştirmek'' dedi.Adanalı, denizcilik eğitiminin insanı disipline ettiğini ve huzur verdiğini de vurguladı.

Bu arada STS Bodrum Okul Gemisi ile yola çıkan ''Yüksek Ökçeler'' grubunun iki günlük yolculuklarının ardından yarın akşam saatlerinde dönecekleri bildirildi.