2500 YILLIK ANTİK KENT SATIŞA ÇIKARILDI!

Milas ilçesi sınırlarında bulunan Bargilya Antik Kenti sahipleri tarafından satışa...

2500 YILLIK ANTİK KENT SATIŞA ÇIKARILDI!
Milas ilçesi sınırlarında bulunan Bargilya Antik Kenti sahipleri tarafından satışa çıkarıldı.

Boğaziçi Mahallesi Tuzla Sulak Alanı yanı başında bulunan ve üzerinde M.Ö.5 YY.ait eserlerin bulunduğu 330 dönümlük arazi sahipleri tarafından satılıyor.

Bugüne kadar hiçbir kazının yapılmadığı arazi üzerindeki Bargilya antik kentinde surlar, bir tapınağa ait olduğu düşünülen alan, tiyatro, küçük bir stoa kalıntısı, Roma çağından kalma bir hamam kalıntısı ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülen nekropol alanı bulunuyor.

Birinci derece arkeolojik SİT alanı olması nedeniyle sahipleri tarafından üzerinde herhangi bir işlem yapılamayan 330 dönümlük arazi 25 milyon Lira bedelle satışa çıkarıldı.

5 kardeşin ortak malı olan arazide kaçak kazıya engel olamadıklarını söyleyen kardeşlerden Hüseyin Üçpınar, arazilerini hazine arazi ile takas imkanından da faydalanamadıklarını belirtti.

İki kardeşinin arazi satışını göremeden vefat ettiğini belirten Hüseyin Üçpınar, 30 yıldır araziyi elden çıkarmak için mücadele ettiklerini vurguladı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Hüseyin Üçpınar şöyle konuştu;

"Babamızdan kaldı burası, birinci derece SİT alanı. Devletin çıkardığı kanun kapsamında hazine arazisi ile Bodrum Bağla mevkiindeki bir arazi karşılığında takasa gittik. Müracaat dosyası Bakanlığa gitti ama bakanlık onaylamadı bunu, seneler sürdü" dedi

Zaman zaman bazı alıcıların araziye bakmak için geldiğini ifade eden Üçpınar, sözlerine şöyle devam etti;

"Çok gelip giden oluyor ama bir türlü şey edemedik. Çivide çakamıyoruz, yani sırtımızda kambur burası. Arazide kilise, manastır, agora, amfi tiyatro her türlü şey var burada" dedi.

Arazilerini kaçak kazı yapan suçlulardan koruyamadıklarını da sözlerine ekleyen Hüseyin Üçpınar, "M.Ö. 5 YY. Lidyalılar o dönemden kalma, çok eski. Koruyamıyoruz, ben her zaman burada değilim ki. Gece geliyorlar kazıyorlar. Ben Jandarma mıyım' Nasıl şey koruyacağım ben bunu, her zaman kazıyorlar" şeklinde konuştu.

Üçpınar, 330 dönüm büyüklüğündeki araziyi ortaklarıyla hemfikir oldukları takdirde 20 milyon liraya satacaklarını belirterek sözlerini tamamladı.

Tapu tescilinin özel bir kişi adına bulunması nedeniyle arazinin satışına herhangi bir yasal engel bulunmuyor.