Akrep Zehirlenme Vakalarına Dikkat!

Havaların ısınmasıyla birlikte akrep sokması vakaları artarken, vatandaşların dikkatli olmaları ve bu tür bir durumla karşılaştıklarında ilkyardım uygulamalarını doğru bir şekilde yapmaları gerekiyor. Bodrum’da dün bir kız çocuğu akrep sokması sonucu hastanede tedavi altına alındı. Vatandaşlar bu yıl bölgedeki akrep popülasyonunda gözle görülür bir artış olduğunu ifade ederek, özellikle kayalık bölgelere yakın konut alanlarının iyi ilaçlanması gerektiğini dile getiriyor.

Akrep Zehirlenme Vakalarına Dikkat!

Yaz mevsiminin gelmesiyle akrep sokması ve yılan ısırması vakalarında artış olduğu gözleniyor. Vatandaşların bu tehlikelerden korunmak için özellikle kayalık bölgelerde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Evlerde de kapı ve pencerelerin sinekliklerle kapatılması gerektiği ifade ediliyor. 

Dün de Bodrum’un Gündoğan Mahallesi’ndeki Sunrise Homes Sitesi’ndeki evlerinin bahçesinde sabah saatlerinde oyun oynayan bir kız çocuğunu akrep soktu. Hastaneye kaldırılan çocuk, tedavisi ve sonrasında 12 saat hastanede kontrol altında tutulduktan sonra taburcu edildi. 

Site yöneticisi Volkan Çetinkaya, Kent Haber’e yaptığı açıklamada “Biz sitemizde her yıl belirli araklıklarla ilaçlama yaptırıyoruz ama akrep çok olduğu için bu vakalar yaşanıyor. Bir de arkamızda tepe var, sağımız boş arazi. Sık sık ilaçlatsak da bir şekilde geliyor. Dün de evinin bahçesinde oyun oynayan bir çocuğu akrep soktu ve hastaneye kaldırılıp 12 saat müşahede altında tutuldu. Bu sabah taburcu oldu. Bu yıl akrep çok fazla. Bu ilk vaka değil. Vatandaşlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Uzmanlar, akrep zehirlenmelerinin 10 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük kişiler için hayati tehlike de oluşturabileceğine işaret ederek “Akrebin, zehri verdiği bölgede, yanma, ağrı, kızarıklık, şişlik ve uyuşma hissi hemen hemen tüm yaralı hastalarda görülmektedir. Şiddetli zehirlenmelerde zehir tüm vücuda yayılmakta, ağır klinik tablolara yol açabilmektedir. Bu nedenle, acil servise akrep sokması şikayeti ile başvuran tüm hastalarda şiddetine göre değerlendirme yapılmaktadır. Panzehir, ölümcül alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için sadece ciddi sistemik bulguları olan hastalara uygulanılmaktadır” ifadelerini kullandılar.  

Akrep sokması durumunda ilkyardım için yapılacak müdahaleler ise şöyle anlatıldı:

“Akrep ısırığının olduğu bölge bol sabunlu su ile yıkanır, buz ile soğutulur. Buz hem şişmeyi engeller, hem damarlarda büzüşme yaptığı için zehrin emilimini azaltır. Bu durum ağrının azalmasına da yardımcı olur. Yara üzerine hiçbir girişimde bulunulması gerekmektedir. Isırık yerine alttan veya üstten turnike uygulanmaz. Bir an önce 112 Acil çağrı merkezini arayarak yardım istemeyi unutmayınız.”