Atıkları Sanat Eserine Dönüştürdü

Bodrum’da yaşamını sürdüren Sevgi Aydın, sahillerden topladığı malzemeleri sanat eserine dönüştürdü. Aydın’ın ilk kişisel sergisindeki eserleri, beğeni topladı.

Atıkları Sanat Eserine Dönüştürdü

Sanatçı Sevgi Aydın, 2 yıl boyunca sahillerden topladığı atıkların yanı sıra kuru yosun, çalı, kum, çakıl taşları gibi malzemeleri, kendine özgü tekniklerle alçı, boya, tutkal, hamur ve reçine ile birleştirerek çoğunluğu Ege mimarisini yansıtan gerçekçi küçük dioramalara dönüştürdü.

Sevgi Aydın, Dünya’da ve ülkemizde oldukça yaygınlaşan driftwood (dalgaların karaya sürüklediği ağaç parçaları) sanatının daha önce sergilenmemiş bir örneği de olan çalışmalarını Bodrum Kalesi’ndeki Haluk Elbe Sanat Galerisi’nde açtığı sergiyle sanatseverlerle buluşturdu. Deniz ve çevre kirliliğine dikkat çeken eserlerin de bulunduğu sergi, çevre konusunda mesajlar veriyor.

1 Ekim tarihine kadar açık kalacak sergisi ile ilgili Kent Haber’e konuşan Sevgi Aydın, şunları dile getirdi;

“Ben kıyıya sürüklenen atık malzemelerden küçük evler yapıyorum. Driftwood ismi verilen bu çalışmayı daha da detaylandırarak diaroma’ya çevirdim. Çünkü ben begonvil istedim, taş ev istedim, balkon istedim, bahçe istedim. Bodrum’da yaşadığım için daha çok Ege tarzı şeyler yapmak istedim ve burada gördüklerimi çalışmalarıma yansıttım. Öyle olunca da yavaş yavaş diaroma’ya evrilmeye başladı. O yüzden bu serginin adını Driftwood Diaromaları koydum. Eserlerimin yüzde 90’ını atıklardan yapıyorum. Taş evleri bile atık malzemelerin üzerine sıva yaparak yapmaya çalışıyorum. Bu atıkları genelde sahillerden topluyorum. Çok fazla plastik kullanmıyorum ama uygun izolasyon malzemeleri bulursam onları kullanabiliyorum. Sahillerimizde, denizlerimizde çok fazla atık var. İnsanların biraz dikkat etmesi, bilinçlenmesi gerekiyor, ‘bu kadar çöp nereye gider, nasıl yok olur’ diye düşünmeleri gerekiyor. Dönüşüm sanatı aslında çok önemli bir sanat. Çok fazla ilgi görmüyor ama çöplerden çok güzel şeyler yapılabiliyor. Bu sanat Türkiye’de daha fazla ilgi görsün istiyorum. Çocuklar, çöplerden neler yapıldığını görsün istiyorum. Üstelik ben yeni bir malzeme kullanmak zorunda kaldığımda memnun olmuyorum. O yüzden mümkün olduğu kadar atık kullanmaya çalışıyorum. Onun üzerine alçı, reçine, tutkal, boya gibi şeylerle şekillendirme yapıyorum. Detay çalışmayı çok seviyorum.”

Doğadaki çöpler içerisinde poşetlerin önemli yer tuttuğunu dile getiren Sevgi Aydın, “Kese kağıdına dönüş olması gerekiyor. Poşetler ya yasaklanmalı ya da çok pahalı olması gerekiyor. Pet şişelere de depozito konulmalı. O zaman dışarıda pet şişe bulamazsınız. Bunlar belki biraz büyük hayaller ama olmayacak şeyler değil.” diye konuştu.

Muhabir; Hamdi Yörür