Balıkçı Vefatının 47. Yılında Anıldı

"Halikarnas Balıkçısı" mahlaslı gazeteci, yazar, şair, ressam Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölümünün 47'inci yılı dolayısıyla düzenlenen törenle anıldı. Etkinlikte konuşan Başkan Aras, "Bodrum'u betona değil Cevat Şakir'in anılarına teslim edelim" dedi.

Balıkçı Vefatının 47. Yılında Anıldı

Bodrum Halikarnas Balıkçısı Forumunca, Bodrum Belediyesinin desteğiyle düzenlenen anma etkinliği, Kabaağaçlı'nın mezarının bulunduğu Gümbet Mahallesi Gönül Tepesi'nde gerçekleştirildi. Programda, Bodrum'a 1926 yılında sürgün edilen Kabaağaçlı'nın yaşamından kesitler anlatıldı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, etkinlikte yaptığı konuşmada, Kabaağaçlı'nın ilçeye çok değerli katkılarda bulunduğunu söyledi. Aras, anma etkinliğine az sayıda kişi katılması nedeniyle de sitemini paylaştı. Başkan Aras, Halikarnas Balıkçısı’nın, Bodrum’un kültürüne ve tarihine değer kattığını, ilçenin tanınmasında önemli rol oynadığını belirterek Cevat Şakir'in hayatının ve eserlerinin Bodrum'un okullarında ders olarak okutulması gerektiği söyledi. 

Balıkçının gelecek nesillere daha iyi tanıtılması ve bıraktığı mirasın aktarılması gerektiğine değinen Başkan Aras, "O'nun bize bıraktığı miras, sonsuza kadar sürecek bir miras. Bölgenin mitolojisini çok iyi irdeleyerek Bodrum hakkında yazmış olduğu kitapların çok geniş kitlelere ulaşması sayesinde Bodrum'a çok büyük katkıları olmuştur. Bizler, başta insan sevgisi olmak üzere, doğa ve deniz sevgisiyle yoğrulan Halikarnas Balıkçısı'nın hikayelerini büyüklerimizden dinleyerek büyüdük." dedi.     

Başkan Aras, Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın Bodrum'a bıraktığı en büyük miraslardan birinin, bitki örtüsüne sağladığı katkı olduğunu belirterek kendilerinin de onun yolundan gitmeye çalıştıklarını söyledi.

Halikarnas Balıkçısı'nın torunu Sibel Kabaağaçlı da dedesinin doğayı ve insanları seven, çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu ifade ederek, onun torunu olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi. Sibel Kabaağaçlı duygularını şu sözlerle dile getirdi;

"Dedemi anarak hiçbir zaman unutmadığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Bodrum'a ilk geldiği zaman beldenin adından dolayı biraz tereddüt geçirmiş olsa da buranın doğal güzelliğini ve tarihi birikimini görünce burayı çok sevdi. Dedem öldüğünde ben 9 yaşındaydım ve hatırladığım kadarıyla babam İzmir'e defnedilmesi konusunda ısrar etmişti ama dedem Bodrum'u çok sevdiği için mezarının burada olmasını istedi." 

Halikarnas Balıkçısı Forumu üyesi yazar Sönmez Taner de çok uzun yıllardır ilçede yaşadığını, Bodrum'a olan sevgisini Halikarnas Balıkçısı sayesinde kazandığını kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından Kabaağaçlı'nın mezarına begonvil çiçekleri bırakıldı, mezarının arkasına belediye başkanı ve torunu tarafından begonvil çiçeği dikildi.

Öte yandan, geçtiğimiz ay Belediye Başkanı tarafından Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın manevi oğlu Prof. Dr. Şadan Gökovalı'dan teslim alınan orijinal el yazmaları da Bodrum Deniz Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.