Balıkçılar “Vira Bismillah” Dedi

Muğla’da 2023-2024 su ürünleri av sezonu, Milas’ın Güllük Mahallesi’nde düzenlenen renkli açılışla başladı.

Balıkçılar “Vira Bismillah” Dedi

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Güllük Mahallesi’ndeki Balıkçı Barınağında düzenlenen açılış törenine Muğla Valisi İdris Akbıyık ve İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın yanı sıra Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, kooperatif, birlik ve oda temsilcileri, Cumhur İttifakı partilerinin il başkanları, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. 

Su ürünleri av sezonu açılış töreni deniz dibi temizliği ile başladı. İl Müdürlüğü dalış ekibinin Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıçlarının da desteğiyle gerçekleştirdiği etkinlikte denizden çıkarılan atıklar, tören alanına gelen konuklar için sergilendi. 

Muğla Valisi İdris Akbıyık ve İl Müdürü Barış Saylak ile protokol üyelerinin katılımıyla 25 bin granyöz balık salınımının yapıldığı tören öncesi, misafirler İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hizmetlerinin ve projelerinin anlatıldığı mini fotoğraf sergisini gezme imkanı buldu. Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği’nin halk oyunu gösterileri ile başlayan tören, daha sonra protokol konuşmaları ile devam etti.

42 MİLYAR TL İHRACAT GELİRİ OLAN BİR SEKTÖR

İlk olarak kürsüye çıkan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, 15 Nisan’dan itibaren devam eden denizlerdeki av yasağının bu gece itibariyle sona erdiğini belirterek “450 bin kişinin ekmek yediği, 70 bin kişinin çalıştığı 42 milyar TL ihracat geliriyle ekonomiye katkı sağlayan bir sektörüz. Tek beklentimiz, bol ve bereketli bir sezon yaşamak” diye konuştu. Son dönemde stoklarda 150 bin ton azalma olduğunu söyleyen Özkaya, “Bunu düzeltmek için sürdürülebilir bir balıkçılığa yönelmemiz lazım. Stoklardan ne kadar balık çekersek, yenileme de o kadar sağlıklı olur. Bunun adı sürdürülebilirliktir” ifadelerini kullandı.

SAYLAK: MUĞLALI BALIKÇILARIMIZ HER YASAĞA TİTİZLİKLE UYUYOR

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas’ın en eski sayfiye yerlerinden ve balıkçı kasabası olan Güllük’ün özellikle su ürünleri açısından bereketli bir coğrafya olduğunu belirterek “Bin 500 kilometrelik sahil şeridi ile yeryüzü cenneti Muğla’nın her köşesi çok bereketli. Şimdilerde, yaklaşık bin 120 balıkçı teknesinden oluşan bir balıkçılık filomuz var. Yaklaşık 10 bin gırgır, 14 tane de trolümüz var. Ancak Muğlalı balıkçılar, boy yasaklarına, avlanma yasaklarına uyan, vaktinden önce ava çıkmayan hemşehrilerimizden oluşuyor. Tebliğimizi titizlikle takip eden, Su Ürünleri Kontrol ve Denetim ekiplerimize güçlük çıkarmayan tüm balıkçı dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

2022 yılında 6 dalgıçla kurdukları dalış timini bir yıl 12 kişilik bir ekibe çıkardıklarını anlatan Saylak, Emniyet Müdürlüğü su altı dalgıçları ve Sahil Güvenlik ekipleriyle Muğla il genelinde yaptıkları deniz dibi ve sahil temizliklerinde Mavi Vatan’dan 35 bin ton atık topladıklarını kaydetti. Saylak, "Biz Muğla’nın mavi vatanında sürdürülebilir su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği için, bu mavi denizleri gelecek kuşaklara teslim edebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm hemşehrilerimizden, misafirlerimizden bu mavi vatanı temiz kullanmalarını istirham ediyoruz. Biz temizlemeye devam edeceğiz. Ama her zaman söylediğimiz gibi en büyük temizlik kirletmemektir diyoruz.” şeklinde konuştu. 

15 Nisan tarihinden bu yana balıkçıların ağlarını tamir ettiğini, hazırlıklarını yaptığını söyleyen Saylak, “İnşallah balıkçılarımız için bol, bereketli bir sezon olur. Rüzgarınız kolayına, pruvanız neta olsun. Vira bismillah diyerek yeni av sezonumuzu açıyoruz” dedi.

Muğla Valisi İdris Akbıyık da yeni su ürünleri av sezonunun hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Vali Akbıyık, “Denizlerimizi, mavi vatanımızı hep beraber koruyacağız, temiz tutacağız. Avlanmayı usullerine göre yapacağız ki gelecek nesillerimize daha güzel bir ülke bırakalım. Daha güzel bir mavi vatan bırakalım ve denizlerimizin bize sunmuş olduğu nimetlerden hem ekonomik olarak hem de sağlıklı beslenme olarak faydalanalım” diye konuştu. 

Vali Akbıyık, denizlerin korunmasında emeği geçen tüm kurumlara ve vatandaşlara teşekkür ederek, “Muğla Valiliği olarak, gelecek nesillere daha güzel bir miras bırakabilmek için tüm imkanlarımızla çevreyi, doğayı, ekolojik dengeyi gözeten balıkçılarımızın yanında olacağız” dedi. 

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nda uzun yıllar görev yaparak Balıkçılık ve Su Ürünleri sektörüne hizmet eden Yaşar Kayabaşı’na Vali Akbıyık tarafından bir plaket takdim edildi. Yeni denize açılan teknelere su ürünleri avcılık belgeleri verilmesinden sonra her av sezonu başlangıcında olduğu gibi geleneksel balık mezatı gerçekleştirildi. Daha sonra törene katılan konuklara ve vatandaşlara, av sezonunun ilk gününde balıkçılar tarafından denizlerden çıkarılan yaklaşık 5 ton balık ücretsiz dağıtıldı.

2023-2024 yılı su ürünleri avcılık sezonu protokol üyelerinin denize açılmasıyla devam etti. “Vira Bismillah” diyen balıkçılar için sembolik bir tekne turu yapıldıktan sonra tören sona erdi.