Bitez’de Gergin Basın Açıklaması

Bitez Limanı'ndaki iskelenin kapasitesinin artırılması için planlanan yüzer pontonların, koydaki çevre kirliliğini artıracağı gerekçesiyle otelciler bir basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında otelciler arasında da gerginlik yaşandı.

Bitez’de Gergin Basın Açıklaması

Bitez Mahallesi’nde faaliyet gösteren otellerin işletmecileri, Bodrum Belediyesi’nce Bitez İskelesi’nde kapasite artırım çalışmasının yapılacağını, bunun da zaten kapalı bir koy olan Bitez'de daha çok kirliliğe sebep olacağını ifade ettiler. 

Açıklamayı turizmci ve avukat Gizem Ulaş Efe okudu. Bitez Koyu’nu kaybetme korkusuyla karşı karşıya olduklarını dile getiren Av. Gizem Ulaş Efe, şunları dile getirdi;

“Her geçen gün fazlalaşan nüfus ve aynı oranda gelişmeyen alt yapı hizmetleri sonucunda, elimizde kalan son ve en değerli varlığımız Bitez Koyumuzu da kaybetme korkusu ile karşı karşıyayız. Halihazırda geçen yıl yapılan 4 ponton ilave ile Bitez koyu gibi kapalı bir koyun kaldırabileceği limitlerin zaten üzerinde hizmet vermekte olan limanın bu da yetmezmiş gibi bu yıl 6 ponton ilavesi ile daha da büyütülerek toplamda 450 tekne bağlama kapasitesine ulaştırılması planlanmaktadır. Tekne bağlanmasını sağlayacak bu genişleme yerine, önce var olan kısmın iyileştirilmesi, oradaki teknelerin ihtiyaçları karşılanarak limanın koya, doğal yaşama ve deniz olmaksızın nefes alamayacak esnafa verdiği/vereceği zararı önlemek için çalışmalar yapmak Bodrumumuza ve yerel yönetimimize en çok yakışan iş olacaktır. Belediye tarafından bir proje yapılırken projede kamu yararı olmaması, proje kapsamında koruma-kullanma dengesini gözetecek bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Hiçbir plan, proje, yetkili mercilerden izin alınmadan yapılan ve sadece tekne bağlanmasını sağlayacak bu genişleme yerine, önce var olan kısmın iyileştirilmesi, oradaki teknelerin ihtiyaçlarının karşılanmalıdır. Kapasite artırımı ayrıca doğal sit alanı olan bölgede, 2863 sayılı Kültür ve tabiat varlıklarının korunması yasasına da aykırıdır.”

Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz de bugünden itibaren ilgili kurumlarla yazışmalara başlayacaklarını ifade ederek “Otelcilerin yanında olmak için hep beraber mücadele edeceğiz. Bodrum Yarımadası’nda uygun bir yerde liman yapılabilir. Bitez, Gümbet, Ortakent’te kapasite arttırmak yerine bütüncül bir plan yaparak, çevreye zarar vermemek şartıyla güzel bir liman yapılabilir. Tamer Başkan ve meclis üyeleriyle görüştük, onlarla sağduyulu davranıyorlar. Bizi de anlıyorlar.” dedi. 

Mevcut iskelenin sit alanında yer aldığını ve kaçak olduğunu savunan turizmci Dursun Külcü, “Burada şu anda 380 tekne var, 6 ponton daha ilave edilecek bu da 200 tekne demek. Biz bu otelleri alıp bir yere taşıyamayız ama tekne gider. Acentelerin şikayeti var, lodos estiği zaman bütün pislik plaja geliyor. Bunun durdurulması lazım.” dedi. 

Basın açıklamasına katılan CHP’li Meclis Üyesi ve otelci Hüseyin Cem Köylü de Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yle konuyu görüştüklerini söyleyerek şöyle devam etti;

“Eğer burada, limandaki tekneleri korumak maksatlı tek bir imalat yapılacak ve bununla kısıtlı kalıp gelecek dönemlerde bir artış yapılmayacaksa, bunun taahhüdünü aldığımız sürece, tekneleri korumak maksatlı bu yapı doğru olabilir. 20-22 tekneyle sınırlı kalmalı. Burada tekne bağlama hakkı öncelikle Bitez’de ikamet eden kişilere verilmeli. Ucuz diye belediye marinasına tekne bağlamaktansa aynı rakamlar olsun. Eğer dışarıdan biri teknesini bağlayacaksa, Bodrum ve Turgutreis marinadaki rakamlar neyse benzer rakamlar olsun. İnsanlar ucuz diye buraya gelmesin. Bitez’de yaşayanlar daha uygun rakamlarla teknesini bağlayabilsinler. Liman bir ihtiyaç ama turizm bir mecburiyet. Gerekli ölçümler yapılsın eğer bir teknenin daha bağlanması deniz açısından ciddi bir problem yaratacaksa sadece limanı koruyacak mendirek yapılsın. O da sirkülasyonu engelleyemeyecek şekilde, hatta uzun vadede limandaki teknelerin sayısının düşürülmesi sağlansın. Rakamlar ortaya çıktığında denizin temizliğine ciddi bir yük yaratmıyorsa belki 20 teknelik bir artış düşünülebilir. Fakat bundan sonraki yıllarda bir tekne daha artış talebi gelirse meclis üyesi olarak ve Hüseyin Cem Köylü olarak ben bunun karşısında dururum.” ifadelerini kullandı. 

Köylü, limanın atık alımının iyileştirilmesi gerektiğini de dile getirdi. 

CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Cem Köylü’nün ardından yeniden söz alan turizmci Dursun Külcü, projeye karşı 50 imza topladığını ifade etti. Açıklamalarından ötürü Hüseyin Cem Köylü’ye de tepki gösteren Külcü, şöyle konuştu;

“Buraya bir tane daha çivi çakılmaması lazım. Gidip de başkana yanlış söyleyip de buraya mendirek olmaz. Burası doğal bir liman. Bu iskele kaçak. Bu adam otelci, mendireği savunuyor. Neyi savunuyorsun sen kardeşim. Sen Taner’e gidip de ne diyorsun, '20 tane ben ikna ederim'. Edemezsin kardeşim. Burada hiçbir otelci buna razı değil.”

Açıklamalar esnasında Dursun Külcü ve Hüseyin Cem Köylü arasında zaman zaman tansiyon yükseldi, tartışmalar yaşandı.

Diğer otelcilerin müdahalesiyle ikili arasındaki gerginlik sona erdi. 

Muhabir; Hamdi Yörür