ÇED Toplantısında Tansiyon Yükseldi!

Bodrum’da Rüzgar Elektrik Santrali (RES) kurmak isteyen Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin düzenlediği Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) toplantısında tansiyon yüksekti. Toplantı, mahalle sakinleri ve çevrecilerin itirazı üzerine yapılamadı.

ÇED Toplantısında Tansiyon Yükseldi!

Güvercinlik Mahallesi’nde Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Güllük RES ve Enerji İletim Hattı projesi ile ilgili ÇED sürecinin başlatılmasıyla, Güvercinlik’te ÇED toplantısı gerçekleştirilmesi planlandı. 

Sabah saatlerinde bölgedeki bir restoranda organize edilen toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri, mahalle sakinleri, Bodrum Kent Konseyi, Bodrum Çevre Platformu, Gümüşlük Forumu, Kızılağaç Koruma ve Güzelleştirme Derneği gibi STK’ların üyeleri katıldı. 

Toplantının başlamasıyla katılım tutanağını kontrol eden STK temsilcileri ve mahalle sakinleri, bölgede yaşamayan kişilerin tutanağa isimlerinin yazılıp imza attırıldığını savunarak itiraz etti, tartışmalar yaşandı. Bir süre yaşanan tartışmalarda STK temsilcileri ve mahalle sakinleri durumu protesto edip sloganlar attı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri ise jandarma eşliğinde toplantının yapıldığı mekandan ayrıldı. 

Bodrum Çevre Platformu Sözcüsü Mustafa Duru, Kent Haber’e yaptığı açıklamada “Zaten köylüler gelmesin diye toplantıyı Güvercinlik’te organize ettiler. Sabah toplantı yapacağımız yere gittiğimizde bölgede yaşamayan insanların katılım tutanağına yazıldığını gördük. Tutanağa yazılan kişi burada yaşadığını söylüyor. Muhtara sorduk, adamı tanımadığını söyledi. Restoranda oturan ve bölge ile ilgisi olmayan kişileri tutanağa yazmışlar. Biz de itiraz etik, tepki gösterdik. Toplantı yapılamadı” dedi. 

PROJE ÖMRÜ 15 YIL AMA 49 YILLIĞINA KİRALANIYOR!

Mahalle sakinlerinin avukatı Remzi Kazmaz ise RES bahanesiyle Bodrum’un en değerli arazilerinin ele geçirilmeye çalışıldığını iddia ederek şöyle dedi: 

“Özellikle Bodrum’da, Yalıkavak’ta 13 adet RES projesi için tam 10 milyon metrekare yeri, acele kamulaştırma yoluyla devletten ve vatandaştan çok ucuz bir şekilde satın alan RES şirketi, bu alana sadece 13 adet tribün dikti. Bunun için 1 milyon metrekare alan yeterli oldu. Pekala altı yıldır her yerde soruyoruz; bu 9 milyon metrekarede bu şirket ne yapacak?. Yine Bodrum'un en değerli yerleri olan 900 bin dönüm yer için sadece 8 RES projesi yapılacak. Acele kamulaştırma yoluyla arkeolojik SİT ve Doğal SİT alanlarını kamu yararı var diyerek ele geçiren RES şirketleri, aynı zamanda hazırladıkları projelerde bu yerlerde başka projeler yapma peşinde. Şirkete, ömrü 10/15 yıl olan tesisler için başka şekilde tasarruf etme imkanı sunuluyor. Haliyle 49 yıllığına kiralanan bu değerli yerler şirketin insafına bırakılıyor. RES’in arkasında Bodrum’un en kıymetli yerlerini ele geçirme planları var.”