DOMUZ GRİBİ VE ÖNLEMLER!

Turizm sezonun açıldığı şu günlerde dünyada bir salgın haline gelen domuz gribi...

DOMUZ GRİBİ VE ÖNLEMLER!
Turizm sezonun açıldığı şu günlerde dünyada bir salgın haline gelen domuz gribi konusunda ülkemizde bir takım önlemler alındı. Bodrum ve Dalaman'daki havalimanlarına konulan termal kamera da bu önlemlerden birisi.

Geçtiğimiz gün Bodrum Milas Hava Limanı'nda İngiltere'den Bodrum'a gelen İngiliz N.D. ve 5 yaşındaki çocuğu E.M, , termal kameranın yüksek ateş teşhisiyle Milas Devlet Hastanesi'nde muaye edildiler. Bu durum Bodrum ve çevresindeki turizm yörelerinde panik yarattı ancak muayene sonunda Sağlık Bakanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada İngiliz turistlerde domuz gribine rastlanmadığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı domuz gribi konusunda Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinde kamuoyunu bilgilendiriyor. Bakanlığın domuz giribi ile ilgili internet sitesinde verilen bilgide, domuz gribinin tanımı, en son kaç vakaya rastlanıldığı ve ölen kişi sayısı ile birlikte gribin belirtileri ve gripten korunma yolları anlatılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan Dünya Sağlık Örgütü kaynaklı 10 Mayıs 2009 tarihinde yapılan son güncellemeye göre; Domuz Gribi, tıptaki adıyla İnfluenza A (H1N1) salgınında görülen vaka ve ölen kişi sayıları şöyle açıklandı:

Buna göre vaka sayısı dünyada toplam 4379, ölü sayısı ise 49.

Amerika Birleşik Devletleri'nde vaka sayısı 2254, ölen kişi sayısı 2; Meksika'da vaka sayısı 1626, ölen kişi sayısı 45, Kanada'da vaka sayısı 280, ölen kişi sayısı 1, Kosta Rika'da vaka sayısı 8, ölen kişi sayısı 1.

Bu istatistiğe göre diğer ülkelerde görülen vaka sayısı ise şöyle:

İspanya'da 93, Çin, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi 1, Danimarka'da 1, Fransa'da 12, Almanya'da 11, Avusturya'da 1, İsrail'de 7, Hollanda'da 3, Kore Cumhuriyeti'nde 3, Yeni Zelanda'da 7, İsviçre'de 1, İrlanda 1 İngiltere 39, İtalya 9, Kolombiya'da 1, El Salvador'da 2, Portekiz'de 1, Guatemala'da 1, İsveç'te 1, Polonya'da 1, Brezilya 6, Japonya 4, Panama 3, Avustralya 1 ve Arjantin'de 1 kişide domuz gribi vakasına rastlandı.


Domuz gribinin tanımı, belirtileri ve korunma yolları hakkında ise şu bilgiler veriliyor:

DOMUZ GRİBİ NEDİR'
Domuz Gribi, İnfluenza A virüsünün (A/ H1N1) neden olduğu ve daha önce insanlarda görülmezken virüsün geçirdiği değişimle artık insanlarda da görülebilen grip türüdür. İnsandan insana bulaşabilmektedir. Halen devam eden salgın insandan insana bulaşma şeklinde yayılmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR'
Belirtiler normal grip belirtileri gibidir: Yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 C derece ve üzeri), Öksürük, Boğaz ağrısı, Burun akıntısı, Vücut ağrıları, Baş ağrısı, Titreme, halsizlik, Nadiren kusma ve ishal.

İNSANDAN İNSANA NASIL BULAŞIR'
Domuz Gribi de mevsimsel grip gibi bulaşmaktadır. Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır.
Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alınabilir. Tokalaşma ile de bulaşabilir. Virüs sağlam kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabilmektedir.
Kişi, hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR'

Su ve sabun ile sık sık ellerinizi yıkayınız. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırınız. Kapalı ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak durunuz.Hastalığın henüz aşısı yoktur. Aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Yurt dışına seyahat edecekler nelere dikkat etmelidir'
Zorunlu haller dışında hastalığın görüldüğü bölgelere seyahatlerinizi erteleyiniz.
Gidilen bölgelerde kalabalık ve kapalı mekânlardan uzak durunuz. İnsanlarla yakın temastan kaçınınız. Su ve sabun ile sık sık ellerinizi yıkayınız. Bu amaçla alkol bazlı el dezenfektanı da kullanabilirsiniz. Hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda bulunmaktan kaçınınız, bulunmak zorunda iseniz cerrahi maske kullanınız.

Korunma amaçlı ne tür maske kullanılmalıdır'
Bu tür hastalıklarda ortamdaki damlacıkları tutabilen basit cerrahi maskeler yeterlidir. Grip hastaları da yakındaki kişileri korumak amacıyla basit cerrahi maske kullanmalıdır.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR MIDIR'
Gripte kullanılan antiviral ilaçlar bu grip türünde de kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastalık belirtileri başladıktan sonra ilk 48 saat içerisinde verildiğinde hastalığın şiddetini azaltıp, süresini kısaltabilir. Ayrıca destekleyici tedavide şikâyetlerin azaltılmasına yönelik olarak doktor tavsiyesiyle çeşitli ilaçlar kullanılabilir.

Antibiyotik kullanılmamalıdır diyen yetkililer, gripte acil tıbbi yardım gerektiren durumları da şöyle sıraladılar:

* Solunum sıkıntısı
* Şiddetli bulantı ve kusma
* Şuur bulanıklığı
* Şiddetli öksürük ve balgam çıkarma

Çocuklarda bunlara ek olarak:
o Dudaklarda morarma
o Havale geçirme
o Yaygın döküntü

Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde acilen doktora başvurulmalıdır.