Eserlerinde Stratonikeia’yı Anlattılar

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum Belediyesi iş birliğinde Stratonikeia Görsel Sanatlar ve Şiir Sergisi gerçekleşti.

Eserlerinde Stratonikeia’yı Anlattılar

 Bodrum Art, MorSanat ve Musander derneklerinin işbirliği ile hazırlanan ve 27 Kasım Pazartesi günü saat 17.00’de açılışı yapılan Stratonikeia Görsel Sanatlar ve Şiir Sergisi Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Açılışa Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Genel Koordinatör Emel Çakaloğlu, Başkan Yardımcısı Turgay Kaya, CHP Bodrum İlçe Başkanı Tuna Işın ile Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin Özbek katıldı.

3 Aralık Pazar gününe kadar devam edecek olan sergide, Stratonikeia antik kentini ziyaret eden 80 farklı sanatçının antik kentten esinlenerek ortaya çıkardığı eserleri ile Şair- Yazar Hamdi Topçuoğlu’nun şiirleri sergileniyor. 

Stratonikeia Görsel Sanatlar ve Şiir Sergisi Semra Gönül’ün küratörlüğünde Sadettin Özbek ve Nail Ongun’un sunumuyla sanatseverlerle buluşuyor. 

Binlerce yılda çok önemli medeniyetlerin bu topraklara çok büyük izler bıraktığını söyleyerek sözlerine başlayan Başkan Ahmet Aras, “Biz bu medeniyetleri gelecek nesillere hatta şu anda Bodrum’da ve Muğla bölgesinde yaşayan bütün sakinlere anlatmak zorundayız. Bu dağlarda gezen insanların bastığı her yerde bir iz vardır ve her kazmayı vurduğunuzda, her kepçeyi çalıştırdığınızda bilin ki bunlardan bazılarını tahrip ediyorsunuzdur” dedi.

Başkan Aras, “Sanat öyle bir şey ki insan ruhunu inceltir sanat insana farklı bir bakış açısı, bir pencere katar. Sanatla yoğrulan nesiller kadına şiddete kesinlikle meyletmez. Çocuk istismarına meyletmez, doğayı tahrip etmez” diyerek sanatın öneminde değinirken sanata katkı koyan herkese teşekkür etti. 

Sergiye bir baskı tekniği ile ürettiği eseriyle katılan tekstil tasarımcısı Ayşe Saraç, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi;

“Bu Hekate’nin bir çalışması. Lagina’nın bir tanrıçası olan Hekate’nin bir tasviri var bu eserde. Strafor üzerine kalıp hazırlayarak ürettim. Sanatsal yazmacılık olarak da geçiyor. Eser, aslında bir kadının evrelerini anlatıyor. Çocukluk, annelik ve yaşlılık dönemini anlatıyor. Hekate’nin özelliği, yeryüzü ile yeraltı dünyasının tanrıçası aslında. Paganizmi de temsil ediyor. Elinde tuttuğu yılan tıp dünyasının simgesi olan amblemin üzerindeki yılanla tasvir edilir. Yani şifa dağıttığına yönelik. Diğer elindeki hançer, savaşçı ruhunu temsil eder. Çiçekler de birleştirici gücünü.”