Halk Meclisinin İlk Oturumu Yapıldı

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bundan sonra ayda 1 kez tekrarlanması planlanan ve Salı akşamı ilki düzenlenen halk meclisinde, vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.

Halk Meclisinin İlk Oturumu Yapıldı

Konacık Mahallesi’ndeki Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşmacı olarak Başkan Aras’ın yanı sıra, belediyenin birim amirleri ile Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum Koordinatörü Oğuz Kaan Bardakçı ve ADM Elektrik yetkilisi Bayram Akça katıldı. Beklendiği kadar olmasa da birçok vatandaşın katıldığı toplantıda su sorunu, altyapı çalışmaları, yol yapım çalışmaları, temizlik çalışmaları, kaçak yapılaşma ve inşaat yasakları, zabıta hizmetleri ile ilgili konular öne çıktı.


 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Aras, halkın Bodrum’daki sorunlarını dinlemek için toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

“HER EVİN BAHÇESİNE ÇİM VE YÜZME HAVUZU YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bodrum’daki su sorunu ile ilgili sorulan sorulara yanıt veren Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum Koordinatörü Oğuz Kaan Bardakçı, ilçedeki sorunun en büyük sebeplerinden birinin DSİ tarafından döşenen CTP boruların sürekli patlaması ve kısa zamanda aşırı nüfus artışı olduğunu dile getirerek “Elimizdeki kaynak belli, nüfus belli. Bunun yanı sıra her evin bahçesine çim ve yüzme havuzu yapmaya çalışıyoruz. Bunları da her gün sulamak istiyoruz. İçme suyu ile havuzlarımızı dolduruyoruz.”  dedi. 

“5 İLDE DEĞİŞTİRİLDİ, BODRUM’DA DEĞİŞTİRİLMEDİ”

Türkiye’de su ana isale hattı yapımında 6 ilde CTP borunun döşendiğini, 5 ildeki borularının değiştirildiğini sadece Bodrum’daki boruların değiştirilmediğini dile getiren Bardakçı, “Bu, Bodrum’da yaşayan insanlara eziyettir. Burada usulüne uygun boru seçilmemiş, usulüne uygun imalatlar yapılmamış. Hatlar döşendiğinde DSİ Aydın Bölge Müdürlüğü’nde çalışan personeller ya genel müdür, ya da genel müdür yardımcısı olarak görevlerine devam ediyor. Bir de idari soruşturmalar devam ediyor. Bu soruşturmalar sonuçlanmadı. Dolayısıyla da bu hatların değişimi olmadı.” diye konuştu. 

“5-6 TANE TANKERLE MAHALLELERE SU DAĞITILIYOR”

Bodrum Belediyesi olarak vatandaşlara su gönderdiklerini söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da, “Eğer belediye kanallarına ulaşırsanız su getirebiliriz. Hatta deposu olmayanlar da olabiliyor. Onlara da depo gönderiyoruz. O yüzden lütfen belediyeye ulaşın. Biz 5-6 tane tankerle mahallelere sürekli hizmet vermeye çalışıyoruz. Ücretsiz su takviyesi yapıyoruz.” dedi. 

DENİZDEN ARITMA YAPMAK ZORUNDAYIZ

Bodrum’a ek su kaynağının sağlanması için MUSKİ tarafından yürütülen çalışmalardan bahseden Ahmet Aras şöyle devam etti;

“Ekinambarı tarafında ciddi bir su var ama biraz tuzla karışmış bir sudur. Onu da arıtıp tekrar Güvercinlik tesisinden Bodrum’a ulaşması olası. Bununla ilgili çalışmayı MUSKİ şu an yürütüyor. İkincisi deniz suyu arıtması. Biz mutlaka denizden arıtma yapmak zorundayız. Çünkü bu yıl, geçen yıla nazaran sarf edilen suda 3 kat artış var. Bu ihtiyaca cevap vermek durumundayız. DSİ’den barajlardan su istedik. DSİ de barajlarımızda su yok dedi. Mumcular Barajı’nı kapattık. Deniz arıtmasının maliyeti ton başına 2 avro. Yani bir ton su 60 liraya mal oluyor ama bu elzem. Şu anda Yeniköy Termik Santrali’nde soğutma işlemi için 13 milyon metreküp su tahsis edilmiş durumda ve ücretsiz. Bizim ihtiyacımız 16 milyon metreküp. Bunları bilmek lazım. Belki de toplumsal refleks göstermemiz lazım. Bu suyu termik santrallerin yok etmesinden kurtarmamız lazım. Bu da çözümlerden bir tanesi.”

“YAPILAŞMANIN SEBEBİ MEVCUT İMAR PLANLARI”

Bodrum’da hızlı ve kaçak yapılaşma konusunda da konuşan Başkan Aras, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Eskiden insanlar Bodrum’daki yazlıklarında 2-3 ay yaşarlardı ama Bodrum yaz kış yaşanan bir metropol haline geldi. O yazlık evler artık yaz kış yaşanır hale geldi. Kaçak yapılaşmanın büyük sebeplerinden bir tanesi de budur. Artık insanlar kışın 70–80 metrekare evlerde yaşayamayınca balkonu içine katmaya çalışıyor, bir tane daha oda ekleyeyim diyor, terası da kapatayım diyor. Bahçeye müştemilat yapıyor. Son salgın sonrası Bodrum’da ciddi bir dönüşüm yaşandı. Yapılaşmanın sebebi de mevcut imar planları. Bodrum’da 56 tane imar planı var. Bu planlar, o zamanki belde belediyeleri tarafından yapılmış. Şu anda imar planı ile verilmiş bir hakkı nasıl geri alabilirsiniz. Mesela sizin arsanız var, Türkbükü’nün göbeğinde, boş duruyor. Şu ana kadar yatırım yapmadınız. Ahmet Aras dedi ki ‘Kardeşim bundan sonra sana inşaat yaptırmıyorum. Hanginiz kabul edersiniz. Bir kişi kalksın çıksın söylesin.”

TÜM SİYASİ PARTİLERE İŞ DÜŞÜYOR

Bodrum’da imara açılıp özelleştirme yoluyla satılan araziler ile ilgili de konuşan Aras, “Biz kimi kimden koruyacağız. Burada bize de iş düşüyor ama siyasi iradeye de iş düşüyor. Sadece CHP’nin de meselesi değil, bu aynı zamanda Ak Parti’nin de meselesi, MHP’nin de, HDP’nin de İYİ Parti’nin de meselesi. Bütün siyasi partilerin başkanları çıkacaklar bunları konuşacaklar. Biz bunları ancak toplumsal bir tepkiyle önleyebiliriz.” ifadelerini kullandı. 

Toplantıda Bodrum’un batı mahallelerinde yürütülen altyapı çalışmalarında 260 metrelik bir hattın döşeme işinin kaldığı ve hatların yakın zamanda arıtma tesislerine bağlanacağı bildirildi. 

Saat 19:30'da başlayan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Muhabir; Hamdi Yörür