Katı Atıklar Hattı Tıkadı!

Klozetlere atılan katı atıklar, Gümbet'te kanalizasyon hattını tıkadı. Hattan taşan atık su yerli ve yabancı turistlerin bulunduğu sokağa akınca, çevreye kötü kokular yayıldı.

Katı Atıklar Hattı Tıkadı!

Gece saatlerinde Gümbet Barlar Sokağı’nda tıkanan kanalizasyon hattından taşan atık sular sokağa aktı. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan sokakta çevreye kötü kokular yayıldı. İşletme sahipleri, dükkanlarının önüne akan atık suyu kendi imkanları ile temizlemeye çalıştı. 

İhbarın ardından zabıta ve MUSKİ ekipleri belirtilen adrese sevk edildi. Ekiplerce hattaki tıkanıklık açıldı. Tıkanıklığa klozetlere atılan katı atıkların sebep olduğu tespit edildi. 

Konu ile ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:

"Evlerde, işyerlerinde ve sanayide oluşan evsel karakterli atıksular, kanalizasyon sistemi ile toplanır ve terfi merkezleri ile atıksu arıtma tesislerine ulaştırılır. Atıksular, atıksu arıtma tesislerinde alıcı ortam standartlarında arıtılır ve alıcı ortama verilir.

Kanalizasyon sistemlerinde ve terfi merkezlerinde yaşanan en büyük problemler, evlerde, işyerlerinde ve sanayide lavabolara ve tuvaletlere atılmaması gereken katı ve sıvı atıklardan kaynaklanmaktadır. Kanalizasyon sisteminde tekrarlanan taşmaların ve tıkanmaların sadece yanlış yapım, yanlış boru seçimi ve kapasite düşüklüğü gibi değerlendirmeler yapmak hatalı bir yaklaşımdır.

Tek kullanımlık ıslak mendil, bebek ıslak mendili, bebek bezi, hijyenik ürünler, bitkisel atık yağlar ve benzeri maddelerin kullanımından sonra tuvalete/lavabolara atılması, gider boruları ve kanalizasyon şebekesinde tıkanmalara, terfi merkezlerinde mevcut pompaların sık sık arızaya girmesine sebep olmaktadır.
Lavabo ve tuvaletlere atılan ve dökülen malzemeler;
*Islak mendiller
*Bebek ıslak mendilleri
*Yüz temizleyiciler
*Tamponlar, makyaj pedleri, idrar kaçırma pedleri
*Saç kılları
*Diş temizleme ipleri
*Pamuklu kulak temizleme çubukları
*Prezervatifler
*Plastik eldivenler
*Sigara izmaritleri
*Bandajlar
*Tekstil kırpıntıları
*Bitkisel ve hayvansal atık yağlar,

Gibi maddeler tuvalete/lavabolara atıldığı zaman kanalizasyon sistemine, terfi merkezinde ki ızgara ve pompalara ciddi zararlar vermektedir. Bu atıklar kanalizasyon sistemini tıkayarak işletilemez hale getirmektedir. Yukarıda bahsedilen malzemeler, plastik ve plastik elyaftan yapılmaktadır. Islak mendiller ve diğerleri su ortamında biyolojik olarak parçalanmadığı/bozulmadığı için kanalizasyon sistemine dökülen bitkisel ve hayvansal atık yağlarla birleşerek kanalizasyonun iç yüzeyine yapışmakta, sertleşmekte ve tıkanmalar oluşturmakta, atık suyun dışarı sızmasına ve taşmasına neden olmakta, terfi merkezlerinde ki mekanik ekipmanlara zararlar vererek verimliliklerinin düşmesine, yüksek maliyetli arızalara sebep olmaktadır.

Islak mendillerin ve bebek ıslak mendillerinin doğada biyolojik olarak bozulma süresi yaklaşık 100 yıldır. Bu mendiller tuvaletlerde tuvalet kağıdı yerine kullanılmamalı ve kanalizasyon sistemine atılmamalıdır. Bahsedilen atıklar arıza ve sorun oluşturmamak için tuvalet ve lavabolara kesinlikle atılmamalıdır. Bu olayların vuku bulduğu yerlerde, özellikle yaz aylarında, çevrede sağlık için zararlı kirleticiler koku kirliliğine ve korozyona sebep olmaktadır.”