KAVUN VE KARPUZLAR TARLADA ÇÜRÜDÜ

Muğla'da alıcı bulamayan üreticiler, kavun ve karpuzu tarlada çürümeye bıraktı....

KAVUN VE KARPUZLAR TARLADA ÇÜRÜDÜ
Muğla'da alıcı bulamayan üreticiler, kavun ve karpuzu tarlada çürümeye bıraktı. Sezon başında üreticisine yüksek fiyatı ile kazandıran kavun ve karpuz, aşırı sıcağın verdiği zarar ve hasat sonunda düşen fiyatı ile tarlada kaldı. En kaliteli kavun ve karpuzun kilo fiyatı 5 YKr'ye kadar düşerken, çoğu üretici masraflarını karşılamadığı için ürününü tarladan kaldırmadı. Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, Yatağan'da bu yıl yaklaşık 200 dönüm alanda kavun ve karpuz yetiştiriltiğini, ancak çoğu üreticinin sezonun sonundaki iklim şartları ve fiyat dengesizliği nedeniyle zarar ettiğini söyledi.
Kavun ve karpuz hasadının başladığı aylarda kavun ve karpuz kilo fiyatının 50 YKr'ye kadar satıldığını anlatan Şenyüz Buğday, sezonun tamamlandığı son günlerde ise zarar görmemiş en kaliteli kavun ve karpuzun tarlada 5 YKr'ye bile alıcı bulamadığını söyledi. Şenyüz Buğday, son bir kaç hafta içinde yaşanan aşırı sıcakların tarladaki kavun karpuzlara büyük zarar verdiğini kaydetti. Buğday, bunun yanı sıra ihracatın azalması, piyasaya arzın yoğunlaşması ve iç tüketimdeki düşüşün de üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi. Kavun ve karpuz üretiminin dönüm başına maliyetinin bin YTL civarında olduğunu vurgulayan Buğday, ''Sıcaklar, hasadın ikinci yarısında kavun ve karpuzlarda sararmalar ve bozulmalar oluşturdu. İç tüketimde beklenen talep olmadı. Çoğu üretici ise maliyetini bile karşılamadığı gerekçesiyle ürününü bile toplamayarak tarlada çürümeye terk etti'' diye konuştu. Buğday, şunları kaydetti:
''Önceki yıllarda özellikle Karadeniz bölgesine 15-20 kamyon karpuz ve kavun gönderiyorduk. Fakat nakliyelerin çok yüksek olması nedeniyle şimdi o bölgedeki tüccarlar bize, (tarladaki kavun ve karpuzu ücretsiz verseniz dahi yine zarar ederiz) diyorlar. Üreticiler mecburen tarlalarını temizlemek zorundalar çünkü kavun ve karpuz güneşte kaldığı zaman kötü koku yapar ve çevreyi rahatsız eder. Çiftçiyi etkileyen sebeplerin başında kuraklık geliyor. Önceki yıllarda bu tarlalara tütün ve mısır ekiliyordu fakat artık su olmadığı için bu ürünlerden de vazgeçildi. Çünkü mısır 7-8 defa su isteyen bir ürün olduğu ve çok masraflı olup mısıra verilen fiyatta bu ürünü karşılamadığı için çiftçi mecburen daha az su ve gübre isteyen kavun ve karpuza yöneldi. Fakat bu ürünlerde satılmayarak tarlada çürümeye kaldı. Yine çiftçi mağdur oldu ve keseden yedi gelecek yıla borçlandı.''
20 yıldır Muğla'nın Bahçeyaka köyünde kavun karpuz yetiştiren 55 yaşındaki Mustafa Can, bu yıl kavun ve karpuzu satamadıklarını söyledi. Can şöyle konuştu:
''Ürünlerimiz bu yıl tarlada çürümeye kaldı ve çok büyük zarar ettik. Kavun ve karpuzu şuanda tarlada 5 YKr'ye satamıyoruz. Benim 10 dönüm tarlamda kavun ve karpuz ekili idi. Fakat satamadım. Ürünleri meydana getirmek için üç defa su verdik bin YTL masraf ettik fakat ürünler elimizde kaldı. Yine zarar ettik biz artık halk olarak ekimden soğuduk ve bundan sonraki yıllarda tarlalarımıza kavun ve karpuz ekmeyeceğiz''