Konut ve İşyerinde Kira Artışı

Bodrum’da yaşayan avukat ve uzman arabulucu Burak Aslanpınar, konutlarda yüzde 25 kira artışı sınırı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Konut ve İşyerinde Kira Artışı

Kira artışında 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olan yüzde 25 sınırının sadece konutlar için geçerli olduğunu söyleyen Av. Dr. Burak Aslanpınar, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dolayısıyla işyerinde Borçlar Kanunu Genel Hükümleri gereğince artış yapılabilir. Türk Borçlar Kanunu diyor ki, sözleşmede taraflar kira artışı için bir oran belirleyebilirler. Ancak bu belirledikleri oran, TÜFE’nin 12 aylık ortalamasından fazla olamaz. Diyelim ki sözleşmede taraflar yüzde 20’lik bir artış kararlaştırdılar ve o dönemki TÜFE yüzde 50 çıkmış. Bu durumda sözleşmedeki yüzde 20’lik artış geçerli olacak. Diyelim ki taraflar kira sözleşmesinde yüzde 100’lük bir artış kararlaştırmışlar. Bu durumda TÜFE yine yüzde 50 ise TÜFE’nin üzerinde kaldığı için o uygulanmayacak, TÜFE uygulanacak. Yani yüzde 50’nin üzerine çıkmayacak. Şöyle de diyebiliriz, TÜFE kira artışında bir üst sınır ama tek belirleyici değil. Siz sözleşmede daha az bir kira artış oranı belirlemiş olabilirsiniz.”

Yüzde 25 kira artış sınırı olmasına rağmen mülk sahiplerinin daha fazla kira istemesi ile ilgili de konuşan Aslanpınar, “1 Temmuz 2023 tarihine kadar olan bu artış sınırını taraflar aşmış olabilirler. Kiracı daha fazla ödemiş olabilir. Kiraya veren daha fazla istemiş olabilir. Hatta kendileri oturup, aralarında anlaşıp ‘biz yüzde 50 artış yapalım’ demiş olabilirler. Bu durum kanuna aykırı olduğu için kiracı yüzde 25’in üzerinde kalan kısmı toplu olarak hatta faiziyle geri isteyebilir. Çünkü kanundan kalan hakkı çiğnenmiş oluyor.” dedi.

“İşyeri kira geliri ile konut kira geliri arasında bir fark oluyor mu, vergilendirme bakımından işyeri ile konut arasında fark var mı?” sorularına yanıt veren Av. Dr. Burak Aslanpınar, iki kira geliri arasında çok ciddi farklar olduğunu ifade ederek şöyle dedi;

“Eğer yatırım için, kiraya vermek için gayrimenkul alacaksanız ben bir vergi hukukçusu olarak kesinlikle işyerini öneriyorum. Çünkü işyerlerinde stopaj dediğimiz mesele var. İçindeki işletmeci veya şirket, sizin kira gelirinden alınması gereken verginizi ödüyor. Baştan ödüyor, peşin peşin ödüyor ama konutta böyle bir şey yok. Üstelik ikisinden alınan vergi de fark ediyor. İşyerinde sizin için ödenen stopajdan dolayı bırakın vergi ödemeyi iade bile alabilirsiniz. Konuttaysa bütün vergi yükü mülk sahibinde kalıyor.