MUÇEP Bodrum Meclisinden Çağrı

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum Meclisi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde dolayısıyla Yalıkavak’ta bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda plajlara da kum nedir, kıyı nedir ve nasıl değiştirilemez, nasıl kullanılamazı içeren hukuki ve bilimsel içerikli ruhsat gibi bir genelge yollanması istenildi.

MUÇEP Bodrum Meclisinden Çağrı

Küdür Yarımadası’ndaki halk plajında yapılan toplantıda ilçede son günlerde gündemde olan çevre ve yapılaşma konuları ele alındı. 

Gümüşlük Kazı Evi, Cennet Koy, Aspat Koyu ve Ali Hoca Burnu’ndaki inşaat faliyetleri, Çevre Yolu Alanı Projesi, Küdür Dodo Beach, beyaz kum adı altındaki mermer tozu, kuvars gibi plajlara serilen mekanların tespiti, Turgutreis Sahil Güvenlik Limanı konularının görüşüldüğü toplantının sonuç bildirgesi şöyle;

“Bu sembolik gün, evimize daha yakından bakmaya başlamak için bir vesile olsun. Etrafımızda görmeye alıştığımız için hep var olacaklar diye düşündüğümüz her canlı ve cansız varlıktan biri bile yok olduğunda biyoçeşitliliğin bir halkası yitmiş oluyor. Bu, bizim de içinde yaşadığımız Dünya’nın çöküşü demek. Bugün artık yok olan türlerden sonra, yok olmakta olan ekosistemlerden bahsediyoruz. Ama iyileşebiliriz, kendimizi, toplumu ve dünyayı iyileştirebiliriz. Milyonlarca yıldır var olan Dünya ve doğası, insanın işgalciliğine rağmen bizimle yaşamanın yöntemlerini buldu. Şimdi hep beraber sıra bizde diyelim.” 

Biz de, Bodrum’un çöküşü demek olan noktalarla tüm yasal ve toplumsal haklarımızı kullanarak mücadele edeceğiz. Hiç de kısa ve kolay olamayacağını bildiğimiz bu yolculukta; yerel yönetim, ilgili kurum ve kuruluşlarla gerek sorgulama, bilgi edinme ve gerekse dayanışma ve işbirliği içinde olacağız. Bodrum’un çöküşüne neden olacak ve takip edeceğimiz sorunlu noktalarımız:

Gümüşlük Kazı Evi, Cennet Koy, Aspat Koyu, Ali Hoca Burnu, Çevre Yolu Alanı Projesi, Küdür Dodo Beach, Beyaz Kum adı altındaki mermer tozu, kuvars gibi plajlara serilen mekanların tespiti, Turgutreis Sahil Güvenlik Limanı…

Kısa vadeli talebimiz: 

Tıpkı pandemi sürecinde turistik mekan ve otellere getirilen “sertifika” içeriği ve uyulması gereken koşullar gibi, plajlara da kum nedir, kıyı nedir ve nasıl değiştirilemez, nasıl kullanılamazı içeren hukuki ve bilimsel içerikli (ruhsat gibi) bir genelge yollanmasını istiyoruz. Çevre Şehircilik Müdürlüğü, İl Hıfzıssıhha Müdürlüğü, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü, Tabipler Odası, Kaymakamlık ve Muğla Büyükşehir ve Bodrum Belediyesi’ni bu anlamda göreve davet ediyoruz.  

Güncel ve de uzun vadeli çağrımız:

Bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, valilik, kaymakamlık, çevre şehircilik müdürlüğü, Bodrum Belediyesi’nin ilgili tüm birimleri, Bodrum Belediyesi Meclis Üyelerinin tümü, Muğla İlinin seçilmiş tüm vekilleri, muhtarlarımız ve elbette “çocuklarına, torunlarına, tüm canlılara yaşanabilecek bir gelecek bırakmak isteyen Bodrumlulara sesleniyoruz. Bodrum’daki ekolojik çığlıkları artık duyun. Ve geçit vermeyin. Yarın çok geç olmadan.”