Okullarda Verem Bilgilendirmesi

Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü, Verem Haftası dolayısıyla vatandaşlara ve öğrencilere eğitimler veriyor.

Okullarda Verem Bilgilendirmesi

Verem hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığı. Ülkemizde “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri 1947 yılından beri düzenleniyor.

Tüberküloz, görülme sıklığı ve etkileri nedeniyle, küresel mücadele gerektiren önemli halk sağlığı sorunları arasında bulunuyor. Her yıl, ocak ayının ilk Pazar gününü izleyen hafta boyunca, verem hastalığı ve bu hastalıkla mücadele hakkında bilgilendirmeler yapılmakta ve hastalığa kamuoyunun dikkati çekilmekte. Bu kapsamda bilgilendirme amacıyla çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi görevlilerince Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası çerçevesinde okullarda öğretmenlere ve öğrencilere tüberküloz hastalığının nasıl bulaştığı, belirtileri, tanısı, tedavisi gibi konular anlatılıyor, broşürler dağıtılıyor. Sağlıklı Hayat Merkezi görevlileri ayrıca sahada vatandaşlara da bilgilendirmeler yapıyor.

Tüberküloz, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu hastalık bulaşır. Balgam yayması pozitif olan ve akciğerinde kavitesi bulunan hastalar daha fazla basil saçarlar. Tüberküloz hastasıyla aynı ortamda bulunma süresi, ortamın büyüklüğü ve havalanma düzeyi basilin bulaşmasında önemli olan faktörlerdendir. En sık bulaşma, hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına olur. Düzenli ilaç kullanımı ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda, ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur.

Tüberkülozun genel belirtileri halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesidir. Küçük çocuklarda kilo almada duraklama, büyüme veya gelişme geriliği olabilir. Solunum sistemi yakınmaları; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, kanlı balgam (hemoptizi), göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığıdır. 

Hastalığın kesin tanısı, balgamda tüberküloz basilinin görülmesi ile konulur. Basilin mikroskopta görülmesi ya da kültürde üremesi gereklidir. Son yıllarda yaygınlaşan moleküler tanı testleri de geçerli tanı araçları arasında yer almaktadır.

Yeni tüberküloz hastalarının tedavisi; iki ay 4’lü ve dört ay 2’li ilaçla olmak üzere 6 ay sürmektedir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar, ilgili sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz verilir. İlaçların düzenli kullanılması tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Hastanın, tercihen bir sağlık personelinin gözetiminde ilaçlarını alması şeklinde uygulanan “doğrudan gözetimli tedavi (DGT)” düzenli ilaç kullanılması için en uygun yoldur.