Otellerde Yüzde 40’a Varan İndirim

Haziran ve Temmuz ayı doluluk oranları beklentilerin altında kalan Bodrum’daki otellerde, yüzde 40’a varan indirimler yapıldı.

Otellerde Yüzde 40’a Varan İndirim

Son dönemlerde artan enflasyon ve buna paralel olarak artan maliyetler sebebiyle tatil bölgelerindeki otellerde fiyat artışına gidildi. Fiyat artışı, hem yerli hem de yabancı turistlerin bütçesini zorlayınca alternatif konaklama seçeneklerine ilgi arttı. 

Turistler, internet üzerinden villa, rezidans ve daire kiralayıp tatillerini burada değerlendirdiler. Milas – Bodrum Havalimanı’na gelen turist sayısı artmasına rağmen bu artış konaklama tesislerine  yansımıyor. Otellerdeki doluluk oranları pik sezon olan Temmuz-Ağustos ayı ortalamalarının çok altında seyrederken,  Milas – Bodrum Havalimanı’na inen turistlerin yüzde 40’ının ise Didim, Kuşadası, Marmaris gibi Bodrum dışındaki tatil noktalarına gittiği ifade ediliyor. 

Yılın ilk 6 ayında Dalaman Havalimanı’nı kullanan Marmaris ve Fethiye’de yurt dışından gelen turist sayısı yüzde 25 artarken, Bodrum’da ise bu oran sadece yüzde 3’te kaldı. Bölgede geceleme oranı yüzde 25 azaldı.

Yüksek sezon olarak değerlendirilen Temmuz ayında Bodrum’daki otellerin dolulukları ortalama yüzde 75 – 80 civarında. Doluluklar beklentilerin altında kalınca, Bodrum’daki birçok otel geceleme fiyatlarında yüzde 30 – 40 oranında indirime gitti. İndirimlerle birlikte Ağustos ayında dolulukların bir miktar daha artması bekleniyor. 

TÜKETİCİLER, ALTERNATİF KONAKLAMA SEÇENEKLERİNİ DEĞERLENDİRİYOR

Haziran ayının Temmuz ayına göre biraz daha dolu geçtiğini dile getiren TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, sektördeki son durumla ilgili şu bilgileri verdi;

“Temmuz ayında otellerin doluluğu yaklaşık yüzde 75 – 80 civarındaydı. Geçtiğimiz seneye göre biraz daha düşüş yaşandı ama gelen kişi sayısı daha fazla. Bunun sebebi de tüketicilerin alternatif konaklamaları değerlendirmesi. Yani tatil evleri, villalar, apartlar ve rezidanslar gibi yerlerde konaklamanın arttığını görüyoruz. Bunu da şöyle belirliyoruz, havalimanına gelen kişi sayısı geçen seneye göre daha yüksek ama otellerdeki doluluk daha düşük olduğu için alternatif tatil seçeneklerin değerlendirildiğini görüyoruz.”

Bodrum’un artık klasik bir turizm destinasyonu olmadığını dile getiren Yüksel Aslan, açıklamasına şöyle devam etti;
“Artık şehirleşmiş ve şehir yaşantısı olan bir kent. Kışlık sabit nüfusu 700 bin civarı konuşuluyor. Zaten bir kalabalık var. Ama dediğim gibi tatil evleri, villa kiralama, rezidanslarda tatiller arttı. Dolayısıyla bu da trafikte kendisini belli ediyor. Bu kalabalığın otellerde görünmemesinin sebebi, insanların artık alternatif konaklamaya yönelmesi. Bodrum’da da böyle çok sayıda yer var. Dolayısıyla kalabalık görünmeye devam ediyor.”

“HER 100 KİŞİNİN 40’I, BODRUM DIŞINDAKİ BÖLGELERE GİDİYOR”

Milas – Bodrum Havalimanı’na gelen turistlerin hepsinin de Bodrum’a gelmediğini sözlerine ekleyen Aslan, konuşmasına şöyle devam etti;

“Bodrum’a en çok gelen yabancı turist, İngiltere’den geliyor. Oradan gelen her 100 kişinin 40’ı, Bodrum dışındaki bölgelere hareket ediyor. Yani Didim, Marmaris, Kuşadası gibi yerlere dağılıyor. Yani Milas – Bodrum Havalimanı’na gelen her yolcu Bodrum’a geldi diye bir değerlendirme yapmamız söz konusu değil. Diğer pazarlarda da durum böyle. Rusya, Polonya gibi pazarlarda diğer yerlere bir dağılım var.”

“YÜZDE 30 – 40’A VARAN İNDİRİMLER YAPILDI”

Ağustos ayı ile ilgili değerlendirme yapan TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, şunları dile getirdi;

“Ağustos’un Temmuz’dan bir tık daha yukarıda gidebileceğine inanıyoruz. Tüm konaklama tesislerinin hemen hemen hepsinde Temmuz ayındaki yaşadıkları sıkıntıyı yaşamamak adına hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda çok etkili indirimler yapıldı. Yani yüzde 30 – yüzde 40’a varan indirimler yapıldı. Bu indirimlerin karşılığı alınmaya başladı. O yüzden Ağustos ayında Temmuz’a göre doluluğun biraz daha iyi gideceğine inanıyorum.”

“SEZON BEKLENTİNİN ÇOK ALTINDA GEÇİYOR”

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli de sektör adına bölgede sezonun iyi geçmediğini vurgulayarak, “Yerli misafir ağırlıklı bölgeler iyi bir sezon geçirmiyor. Doluluk oranları, beklentilerin çok altında. İç pazar ağırlıklı çalışan tesisler kısmi indirimler uyguluyor. Bodrum’da da sezon beklentinin çok altında geçiyor. Bodrum’un ana pazarı hiçbir zaman dış pazar olmasa da, Bodrum iyi bir sezon yaşıyor diyemeyiz. Almanya’dan yüzde 39, Hollanda’dan yüzde 30 kayıp yaşıyor. Geçtiğimiz yıla oranla gelen turist sayısında sadece yüzde 3 artış var. Otelcileri de suçlamamak gerekiyor, maliyetlerde büyük oranda artış var. Bodrum’da da tesis bazında indirimler yapıldığını, her şey dahil çalışan tesislerin oda-kahvaltı eklediklerini ve bu değişikliklerle daha büyük bir kitleye ulaşmaya çalıştıklarını söyleyebilirim. Kısmi indirimler olsa da kitlesel bir indirim olmadı” diye konuştu.