Ruhsat Eğitim, Pazarlama Konut!

Bodrum'un Çırkan Mahallesi'nde, İmar Planlarında Sosyo Kültürel Tesis Alanı olarak görülen arazide, Bodrum Belediyesi'nden Etüd Merkezi yapmak üzere ruhsat alan firmanın, projeyi sosyal medya hesaplarında teras katı ile birlikte 5 katlı binalarda, konut olarak pazarlaması tepkiye ve eyleme neden oldu.

Ruhsat Eğitim, Pazarlama Konut!

Çırkan Mahallesi'nde yapımı devam eden ve dışarıdan bakıldığında faaliyetin 4’üncü kat seviyesinde olduğu görülen inşaat, mahalle sakinlerinin tepki ve şikayetlerine neden oluyor. Bugün bir basın açıklaması yapmak için biraraya gelen vatandaşların olduğu sırada inşaat sahibi de bölgeye gelince sert tartışmalar yaşandı. 

Çırkan Mahallesi Paşa Dede Sokak üzerindeki yaklaşık 2,7 dönüm büyüklüğündeki araziye geçtiğimiz haftalarda inşaat projesi başladı. Proje alanında çalışmalar devam ederken, çevrede yaşayan vatandaşlar binaların Bodrum'un normal kat yüksekliğini ihlal ettiğini görünce ilgili mercilere şikayetlerini iletmeye başladı.

 

Yatırımcı firmanın sosyal medya hesaplarındaki görsellerde, teras katı ile birlikte 5 katlı binalarda konut projesi olarak pazarlanıyor. Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine konuyla ilgili araştırma yapan Kent Haber'in edindiği bilgilere göre, projeye etüd merkezi yapmak üzere ruhsat verilmiş. Bodrum Belediyesi'ne sunulan etüd merkezi projesine göre, 14 Aralık 2023’te maksimum 10,50 metre yüksekliğinde 2 katlı bina yapımı için inşaat ruhsatı verilmiş. 

İnşaatın başladığı günden bu yana tepkilerini gösteren mahalleli ise projenin kat yüksekliği ve yapı yoğunluğu bakımından imar kanununa aykırı olduğunu iddia ediyor. 

 

Mahalle sakinleri bugün inşaatın olduğu bölgede toplanıp basın açıklaması yapmak istedi. Mahalle sakinlerine Türkiye İşçi Parti İlçe Başkanı Arif Özçelik, Belediye Başkan Adayı Özgül Tuzcu ve meclis üyesi adaylarıyla, İYİ Parti Bodrum Kadın Politikaları Başkanı Nilay Konday ile belediye meclis üyesi adayları destek verdi. 

Mahalleli basın açıklaması için toplandığı esnada inşaatın sahibi olduğunu iddia eden bir kişi de bölgeye geldi. İnşaat projesinde her şeyin yasal şekilde ilerlediğini ve mevzuata uygun olduğunu söyleyen yetkili, görüntü alan basın mensuplarına tepki gösterdi, bir gazetecinin telefonunu almaya çalıştı. Proje yetkilisi vatandaşlarla da tartıştı, firmasının karalandığını iddia ederek yargı yoluna başvuracağını söyledi. 

Basın açıklamasını mahalle sakinlerinden Bilge Mete okudu. Mete, şunları dile getirdi;

“Burası Bodrum’un kalbi. Bu parsel yıllardan beri belediyenin sosyal kültürel tesis alanı olarak ayrılmış bir parseldi. 2022 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Emlak vasıtasıyla parseli ihaleye çıkarttı ve burası satıldı. 12 Aralık 2023’te de inşaat ruhsatı alınarak inşaat yapılmaya başlandı. İlk önce ağaçlarımız gitti. İnşaat sahipleri dediler ki ‘Bu inşaatın tüm hak ve izinlerini biz aldık, tamamen imara uygun olarak bir yapılaşma yapıyoruz. Buraya 22 adet teraslı dubleks villa yapacağız’ dediler. Bu parselin tamamı 2 bin 700 metrekaredir. Kendi internet sayfalarında buraya 6 bin 800 metrekare inşaat yapılacağına dair satış ilanları girildi. Bodrum’un kalbinde deniz manzaralı, 5+1 teraslı lüks villalar olarak proje satışlarına başladı. İnşaat devam ederken dip dibe, bitişik nizamda devam ettiği gibi aynı zamanda kat olarak da yükselmekte. Biz de inşaatın mahiyetini merak ettik çünkü Bodrum’da yapılaşabilme oranı yüzde 40 ama burada yüzde 40 değil devam ediyor. Şu anda 4 kat artı teras yani 5 kata varabileceğini biz görüyoruz. Kaç metre yüksekliğe ulaştığını ne yazık ki bilemiyoruz.”

Bahse konu parsele 5 katlı binalar dikildiğini savunan Bilge Mete, açıklamasına şöyle devam etti;

“Bodrum’da ilk defa çok kötü bir şey gerçekleşiyor. İlk defa kat sayısı 5 kata kadar çıkıyor. Bodrum’u Bodrum yapan Koruma Amaçlı İmar Planı’dır, iki katlı beyaz evleridir. Bu aşılıyor, apartman misali yapılaşma ile karşılaşıyoruz. Bir de Paşa Dede Caddesi ve Osman Uçar Sokak’ın bir miktarının bu parselle beraber satıldığını öğreniyoruz. Şu anda mahalleli olarak acaba bizim caddemize ne olacak onu merak ediyoruz, sokağımıza ne olacak? Belediyemiz bununla ilgili herhangi bir yaptırımda bulunacak mı? Biz sayısız şikayet dilekçesi gönderdik. Bodrum ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne, Muğla Valiliği’ne, CİMER’e şikayet dilekçesi gönderdik ama mantıklı, somut tek bir cevap alamadık. Bugün burada olmamızın nedeni bu sorulara cevap arıyor olmamız. Bizim sesimizin duyulması ve ilgili makamların konuyla ilgili bir cevap vermesi.”

Konuşmasında soru sormaya devam eden Bilge Mete, şu ifadeleri kullandı;

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayı sattı ve inşaat ruhsatı verildi. Eğer buraya sosyal kültürel alan olarak verildiyse bu inşaatın yüksekliği en fazla 10,5 metre olabilir. Ama bu izin dahilinde sadece sosyal, kültürel tesis alanı yapılabilir. Eğer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bununla alakalı bir konut ruhsatı verildiyse bizim belediyemiz neden Koruma Amaçlı İmar Planımızın burada ihlal edilmesine izin vermiştir? Burada verilen inşaat ruhsatının içeriği nedir? Eğer belediye inşaat ruhsatını onaylayıp sosyal kültürel tesis alanı olarak verdiyse buraya bu konutların yapıldığını görmemekte midir ya da denetlememekte midir? Eğer bunu konut olarak verdiyse bizim kendi belediyemiz böyle bir ihlali yapıp Bodrum’un tüm güzelliğinin mahvedilmesinin önünü açmaktadır. Bizim talebimiz başta Mimarlar Odası olmak üzere STK’ları halkımıza desteğe çağırıyoruz. Sonrasında da Bodrum Belediyesi’ni, Bodrum Kaymakamlığı'nı, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni, Muğla Valiliği’ni, Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü’nü, hatta bakanlığını, bu konuda netleşmesini ve halk olarak içimizi rahatlatacak bir açıklama yapmasını, eğer doğru olmayan bir şey varsa Bodrum’u Bodrum yapan özgün mimarisinin korunması için bize destek olmasını istiyoruz. Tüm dileğimiz bu.” dedi.