Sezonluk Kiralamalar Tehlikede!..

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik gereği, turizm konutu belgesi başvurusu yapanların henüz belgeleri gelmedi. Yasa gereği belge almadan konutlar bireysel olarak 100 gün altı kiraya verilemiyor.

Sezonluk Kiralamalar Tehlikede!..

28 Aralık 2023’te Resmi Gazete'de yayınlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre konutların 100 gün altı kiralanabilmesi için turizm konutu belgesi alınması gerekiyor. 

Bodrum’da Ocak ayında başvuru yapan vatandaşların ise henüz belgesinin teslim edilmediği öğrenildi.

Yasaya göre 100 gün altı kiralamalar, emlakçılar tarafından yapılamıyor. Bu kiralamalar seyahat acentası üzerinden yapılacak. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bodrum Şube Başkanı Sevil Ece Gümüş Kapar, Ocak ayında başvuru yapanların henüz belgelerini alamadığına vurgu yaparak şunları dile getirdi;

“100 gün altı ve kiralamalar artık emlakçılar tarafından yapılamıyor. Ancak TÜRSAB belgesi olan işletmeler 100 gün ve altı kiralamalar yapabiliyor. Emlakçılar, 100 gün ve üzeri ve yıllık kiralamalar yapabiliyorlar. 100 gün altı kiralama yapmak için şu anda mülk sahiplerinin turizm konutu belgesi alması gerekiyor. Ocak ayında başvuran mülk sahipleri dahil şu anda o belgeleri ne yazık ki alamadılar. Dolayısıyla bu sezon için onların kiraya veremeyeceği anlamına geliyor. Sezonluk kiralamalardan gelir elde eden mülk sahipleri ne yazık ki kötü bir durumda. Onların bir kısmı yıllık kiralığa dönüşecektir, bir kısmı da satılığa dönüşecektir.” dedi.

Yönetmelikle birlikte yıllık kiralamaların artmasını beklediklerini söyleyen Sevil Ece Gümüş Kapar, “Yıllık kiralıkların sayısı artarsa mutlaka fiyatları düşme anlamında etkisi olacaktır. Satılık konut sayısını artırabilir ancak satılık sayısının çok fazla arttıracağını düşünmüyorum ancak mutlaka bir etkisi olacaktır. Satılık sayıları da bu sezonluk kiraya verilememe durumunun hem avantajlı hem de dezavantajlı bir durumu var. Dezavantajlı durumu ise bu bir gelir kaynağıydı ve bu yüzden gayrimenkul satın alan alıcılarımız da vardı. Şimdi onları da yavaşlatacaktır çünkü sezonluk kiralık gelirleri yıllık kiralık gelirlerinin çok üzerinde. 1 Mayıs itibariyle Airbnb web sayfasına turizm konutu belgesi olmayan hiçbir konut alınamayacak, bu yasaklandı. Dolayısıyla turizm konutu belgesini hala alamamış olan mülk sahipleri bu yaz kesinlikle evlerini kiralayamayacak.” dedi. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir ise konuyla ilgili şu bilgileri aktardı;

“100 günün altındaki kiralamaları birey veya mülk sahibinin kendisi yapabilir; kendisi yapmamayı tercih ederse, bunu bir seyahat acentası üzerinden pazarlayabilir. Bakanlıktan bir turizm konutu izin belgesi gerekiyor. İşletme ruhsatından sonra güvenlik açısından kimlik bildirim sistemine abone olmak gerekiyor ki o konutta kalan kişilerin bilgileri güvenlik güçlerine iletilsin. Bir, vergiyle alakalı başvurularımız var. İki, turizm konutu olabilmesi için bir başvurumuz var. Üç, güvenlik açısından oradaki kalanların takibi açısından bir başvurudur ve bu üç başvuruyu yapanlar turizm konutu pazarlaması yapabilirler. Seyahat acentaları, 100 günün altındaki kiralamaları 1618 sayılı yasaya göre pazarlamada yetkilidir. Şu anda, birey kendisi pazarlama yapmak istemiyorsa bunu seyahat acentaları üzerinden yapabilir. 100 gün ve üzerindeki kiralamaları emlakçılar yapabilir. Bu arada, dünyada sadece bu iş için kurulmuş çok ünlü web portalları var. Bu ürünler genellikle oralarda satılıyor ama büyük tur operatörlerinin villa departmanları da var. O villa departmanları da bu ürünleri son kullanıcıya pazarlamaktadırlar.”

Yönetmeliği Bodrum açısından değerlendiren Mustafa Demir, “Ürün çeşitliliği iyidir, her zaman herkes aynı anda her ürünü istemez, farklı ürünler ister. Bu rekabet koşulları adil ve eşit olduğu müddetçe, yani bir otelciyle bir ev kiralayan şahıs aynı vergiyi ve aynı giderleri ödediği sürece bence Bodrum'a bir katma değer getirir ama burada otelcilerin de korunması gerekiyor. Çünkü onların ödedikleri konaklama vergileri, diğer vergiler, personel, SSK gibi giderlerinin karşılığında sadece haksız rekabetle daha ucuza oda sağlanıyor mantığıyla işlememesi gerekiyor. Görünen o ki devletimiz burada vergilendirme yapabilmek için bu vergilendirme sistemine geçiyor. Umarım bu sene yüzde 100 başarılı olunamazsa bile önümüzdeki yıllar için bence atılmış başarıları bir adımdır.” dedi. 

Yönetmelik ile ilgili yaptırım da bahseden TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir, “Tabi ki, bakanlığımız geçiş süreci içerisinde 2 defa uyarıp 15'er günlük bu gidişatın hatalarını düzeltmesi için evi kiralayan işletmeciye bir uyarı veriyor. 2 uyarı cezasından sonra yaptırım 1 milyon TL. Her defasında, her kaçak kullanımda 1 milyon TL cezası var.” dedi.