Trafo Yıkılınca Elektriksiz Kalacaklar

Bodrum’da yaklaşık 280 kişinin yaşadığı siteye elektrik veren 38 yıllık trafo binası için ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verildi. Elektriksiz kalma riski bulunan ve yürütmeyi durdurma kararı için başvuru yapan site sakinleri, yetkililerden yardım istedi.

Trafo Yıkılınca Elektriksiz Kalacaklar

Gündoğan Küçükbük Mahallesi’ndeki S.S. Bodrum Ege Konut Yapı Kooperatifi içerisinde yıllar önce yapılan ruhsatsız trafo binasının yıkılması için bir site sakini tarafından 2020 yılında belediyeye başvuru yapıldı. Hukuki süreç sonunda mahkeme trafonun yıkılmasına karar verdi. 

Ruhsatsız trafo, Bodrum Belediyesi’nin yıkım programına alınırken kısa zaman içerisinde yıkılacağı bildirildi. Yıkım kararına karşı yürütmeyi durdurma için başvuru yapan site sakinleri, elektriksiz kalma riski ile karşı karşıya olduklarını söylediler. 

“MAHKEME, 21 VE 22 KASIM’DA YIKILMASI YÖNÜNDE KARAR VERDİ”

Site sakinlerinden Önder Şeren, Kent Haber’e yaptığı açıklamada trafo binasının 38 yıl önce inşa edildiğini anlatarak şöyle dedi;

“Biz, bu trafodan 38 yıldır elektrik hizmeti alıyoruz. Herhangi bir borcumuz yok. Üyelerimizden birinin belediyeye yaptığı başvuru sonucunda yerel mahkeme trafonun 21 ve 22 Kasım’da yıkılması yönünde karar verdi. Bu konudaki hukuki çabalarımız sonuçsuz kaldı. Bir kez daha yürütmeyi durdurma için başvuruda bulunsak da karar yıkıma yetişmeyecek. Sitede yaşayan 284 kişi, kışın orada yaşayan 70 aile, 100 yaşına yakın bir Kore gazisi ve elektriğe muhtaç diyaliz hastalarının varlığını da göz önünde bulundurarak yardım istiyoruz.”

TRAFO SİTENİN ARAZİSİNDE

Jeneratörlerinin olmadığını ve trafo binası yıkıldığında elektriksiz kalacaklarını dile getiren Önder Şeren, elektrik dağıtım firmasıyla da temasa geçtiklerini fakat olumlu bir geri dönüş alamadıklarını anlatarak şöyle devam etti;

“Trafonun ruhsatsız olması bizden kaynaklanan bir sorun değil. İlgili kurum ve belediye arasındaki imza eksikliğinden kaynaklanan bir sorun. Kooperatifin bu konuda herhangi bir yükümlülük ihmali söz konusu değil. Trafo, bizim sitenin arazisinde.”

Site sakinlerinden elektrik mühendisi Coşkun Ertekin ise CİMER’e yaptıkları başvuru sonucunda gelen yanıtı hatırlatarak şunları dile getirdi;

“Bize CİMER’den gelen, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından cevaplanan bir yazı var. Bu yazıda diyor ki; ‘kullanıcı mülkiyetindeki arazi sınırları içinde kalan kısmı için, bu kısımdan söz konusu arazi dışındaki başka bir kullanıcı beslenmediği sürece kamulaştırma işlemi yapılmasına gerek yoktur. Bu durumda trafo binasının arazi dışında başka bir kullanıcı tarafından beslenmediği müddetçe kamulaştırma, ifraz ve yapı ruhsatı alma şartına tabi değildir. Bununla ilgili de belediyeye bildirmesi gereken sorumlu kamu kurum ve kuruluşudur’ diyor. O dönemde TEDAŞ veya TEK’in bu bilgileri belediyeye verip trafoya enerji vermesi gerektiğini söylemek istiyor.”

Site sakinleri Önder Şeren ve Coşkun Ertekin, trafo binasının yıkılması durumunda elektriksiz kalacaklarını dile getirerek yetkililerden yardım istedi. 

Muhabir; Hamdi Yörür