Başkanlar, Katliam Yasasına Karşı...

Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili gündeme gelen yeni yasa teklifi hakkında açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, sokak hayvanlarının uyutulma adı altında öldürülmelerine karşı olduklarını, bu sorunun kısırlaştırma seferberliği ile çözülebileceğini dile getirerek kısırlaştırma ve barınak hizmetlerinde yerel yönetimlerin desteklenmesi gerektiğini dile getirdiler.

Başkanlar, Katliam Yasasına Karşı...

Yüzbinlerce sokak köpeğinin itlaf edilmesi ile sonlanacak maddeler içeren ve gündeme geldiği andan itibaren kamuoyunun her kesiminden büyük tepkilere neden olan yasa tasarısı hakkında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, yasanın kamuoyunda konuşulduğu haliyle geçmesine karşı olduklarını açıkladılar.

Gündemde olan yeni yasa ile değerlendirmede bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bu yeni yasada özellikle bir ay içerisinde sahiplenilmeyen hayvanların uyutulmasıyla ilgili bir husus var. Ancak bu kesinlikle kabul edilebilir bir çözüm değil. Bizim, belediyelerimizin bu konuda çalışmaları var. Özellikle rehabilitasyon merkezlerimizde kısırlaştırma çalışmalarını sürdürüyoruz. Ancak mücadele süreklidir. 30 yıldır bu mücadele sürdürülüyor fakat soruna tam olarak çözüm olmadı. Bu konuda eleştiri yapanlar haklı ama potansiyel tehlikedir diye bir canlıyı yok etmek, onun hayatına son vermek kesinlikle kabul edilebilir bir şey değildir. Dünya, sadece insana ait değil. Öyle bir algı var, sanki insan tüm Dünya’nın koşulsuz sahibidir gibi. Çevreye ve doğaya zarar veren, iklim krizini yaratan bir varlık varsa bu da insandır. İnsan, ekosistemi bozan bir varlıktır. Diğer hiçbir hayvan, ekosisteme zarar vermez. O hayvanlara eziyet eden de insandır. Evet, gerçekten elim olaylar yaşanmıştır. Sadece köpekler değil bazı vahşi hayvanlarla insanlar zaman zaman karşı karşıya gelmiştir. Ancak bunun yolu bizlerle eşit haklara sahip hayvanların yok edilmesi anlamına gelmez. Bunları yönetebiliriz.” dedi.

YEREL YÖNETİMLER DESTEKLENMELİ

Belediyelerin bütçesinin sokak hayvanlarının tümünün kısırlaştırılması ve barınak hizmetlerini karşılamaya yetmeyeceğini, belediyelerin bu konuda desteklenmesi gerektiğini dile getiren Aras, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Kısırlaştırma, barınaklardaki bakım maliyetlerini hesaplarsak; barınakta bakılan bir köpeğin bir aylık maliyeti belediyemiz için 3 bin 500 TL. Bin köpek dediğinizde bu 3,5 milyona gelir. Bu sadece bakım maliyeti. Kısırlaştırma, aşılama, sokaktaki tüm canlarımızın bakımı diye koyduğunuzda bu çok ciddi bir maliyete gidiyor. O yüzden sadece belediyelerin bu işle mücadele edebilmesi çok kolay değil. Bu konuda bakanlığımız ve hükümetimizin maddi manevi her türlü desteği vermesi gerekir. Sokaktaki canlarımıza sahip çıkan gönüllülerimizin de, hayvanseverlerin de kesinlikle bu çabanın içerisine girmesi gerekir. Eğer bu yasa bu şekilde dizayn edilirse bu işe herkes destek olur. Ancak ‘yok edelim kurtulalım’ yaklaşımı hiç de uygun değil. Biz bu sorunun çözümü için elimizden geldiği kadar çabalıyoruz. Ben son 5 yıldır tüm sokak canlılarımızın bakımı için, kısırlaştırılması için, tedavilerini için büyük çaba gösteriyorum. Aynı zamanda gönüllülerimizin desteği de çok büyük. Tüm Muğla’mızda rehabilitasyon merkezi vasıtasıyla bu çalışmayı sürdürüyoruz. Bu mücadele bir günde bitecek bir mücadele değil. Sürekli bir mücadele olmalıdır, sürekli kısırlaştırma, sürekli bakım, agresif olanların rehabilitasyonu. Bu mücadele devam etmek lazım. İtlaf, yok etme kesinlikle bir çözüm değildir, biz bunu desteklemiyoruz.”

 

“HAYVANLARIN KATLİNE ASLA MÜSAADE ETMEDEN SORUNU ÇÖZEBİLİRİZ”

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de kısırlaştırma seferberliği başlatarak bu sorunun çözüleceğini kaydederek şöyle dedi;

"Muğla Büyükşehir Belediyesi ile el ele verip, sokak hayvanlarını alıp uyutmak yerine onları topyekûn bir kısırlaştırma seferberliğiyle beraber, içlerinde saldırgan olanları barınakta misafir ederek orada yaşamlarını sürdürterek, ama onların katline asla ve asla müsaade etmeden sorunu çözebiliriz. Kısırlaştırma için veterinerlerimizle, veteriner odalarımızla, vatandaşlarla, sivil inisiyatiflerle, STK'larla işbirliği yaparak bu sorunun bertarafına yönelik hamleler yapacağız. Bu dönemde hem Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Bey'le, hem de Bodrum Belediyesi olarak, sokak hayvanları, çevremiz, doğamız ve sürdürülebilir turizmimiz için yaptığımız çalışmaların üstüne koyarak devam edeceğiz."

Muhabir; Hamdi Yörür