Duvar Ören Otellere Suç Duyurusu

Bodrum ve Milas’ta denizin altına metrelerce uzunlukta duvar yapanlar hakkında Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Ekiplerin yaptığı tespitlerin, uydu fotoğraflarının ve dalgıçların denizin altından aldığı görüntülerin de suç duyurusu esnasında savcılığa verileceği ifade edildi.

Duvar Ören Otellere Suç Duyurusu

Bodrum ve Milas’ın Meşelik Mahallesi’ndeki Pina Yarımadası’nda denizin altına duvar yapan oteller hakkında Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi. Konunun gündeme gelmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri harekete geçti. Denizin dibine duvar örüldüğünün Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli dalgıçlar tarafından çekilen fotoğraf ve görüntülerle belirlenmesinin ardından, duvarı yaptığı ekiplerce tespit edilen otelin yöneticileri hakkında adli süreç başlatıldı.

Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından denizin altına metrelerce uzunlukta duvar yapan otel hakkında Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına, "Denizin altında kaçak duvar yaparak denizin ekolojik dengesini bozduğu ve denizi kirlettiği iddiasıyla" suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi. Ekiplerin yaptığı tespitlerin, uydu fotoğraflarının ve dalgıçların denizin altından aldığı görüntülerin de suç duyurusu esnasında savcılığa verileceği ifade edildi.

Bu arada, Muğla Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından denizin altında kaçak duvar yaparak denizin ekolojik dengesini bozduğu ve denizi kirlettiği tespit edilen otel hakkında 300 bin liranın üzerinde para cezası kesileceği öğrenildi. 

Deniz Temiz Derneği TURMEPA Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç de konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yalıkavak, Güvercinlik ve Pina Yarımadasına deniz tabanına yapılan ve su altı kameralarınca tespit edilen beton duvarlarla ilgili incelemelerin gerekli kurumlarla devam ettiğini bildirmek istiyorum. Aynı zamanda TURMEPA & Deniz Temiz Derneği Bodrum Şubesi olarak konuyu takip altına aldık. Resmi olarak yakından ilgileniyoruz. 

Bazı tesislerin suni sahiller yaratarak doğanın dengesini bozup, metrelerce betonlaşmayı deniz dibine yayarak oradaki ekolojik dengenin de tehlike altına sokmasının elbette ki bir yaptırımı olacaktır. Deniz dibindeki ekolojik dengeyi bozan ve posidonia çayırlarının yok olmasına sebebiyet veren bu olay hakkında TURMEPA olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda kurumalarla iletişim haline geçtik. Denetim esnasında kaçak yapılar tespit edildi. Gerek Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli dalgıçlar gerekse Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ve İl tarım Orman Müdürlüğü’nden kurulan uzman ekip denizaltındaki yapılaşmanın incelemesini yapıp, bunları yapan kişilere cezaları tanzim edeceğini de bildirdi.

Baktığımızda, iklim değişikliklerinin etkisiyle de dünya genelinde denizler ve okyanuslar giderek ısınıyor. Su ısındıkça alınabilecek oksijen miktarı azalıyor. Diğer yandan da bizim bölgemizde olduğu gibi sıcak sulardaki deniz canlıları hareket edebilmek, beslenebilmek ve üremek için daha fazla oksijen ve enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bölgemizde bulunan pek çok canlı türü bulundukları yaşam alanını terk edip, daha derinlere ve soğuk alana giderek yaşamaya çalışır. Bu da ekolojik sistemin doğal dengesinde radikal değişikliklere ve canlı çeşitliliğin hızla azalmasına yol açar. Denizlerimizdeki oksijensiz bölgelerin artması demek, denizde bulunan yaşamı ölüme terk etmek demek. Büyüyen ve yaşam alanı sağlayan tüm organizmalar bırakalım da doğanın dengesiyle yerini ve döngüsünü bulsun. Biz insanlar da yaşayabilmesi için denizlerimizin oksijen üretmesine ihtiyaç var. Kendi bölgemizde bu yapılaşmayı doğru bulmadığımızı üstüne basa basa belirtmek istiyorum. Ayrıca TURMEPA & Deniz Temiz Derneği Bodrum Şube olarak bu işin takipçisi olacağız. Lütfen duyarlı olalım ve geleceğimizi düşünüp günümüzü kirletmeden yaşamaya çalışalım. Doğanın nefes alabilmesi için bizim özverimize ihtiyacı var."