Görülme Sıklığı Arttı!..

Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarındaki mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz canlısı aslan balığı, son günlerde Güney Ege’de yine sık görülmeye başlandı.

Görülme Sıklığı Arttı!..

Küresel ısınma sonucu birkaç yıl önce Türkiye kıyılarına göç eden ve buralarda üremeye başlayan aslan balığı, küçük balık kolonileri yok eden istilacı bir tür olarak biliniyor. Zehirli dikenleri sayesinde yırtıcı balıkları da kendisinden uzak tutan bu balık, geçtiğimiz yıllarda da Bodrum ve Güney Ege kıyılarında görülmeye başlanmıştı. Balığın son günlerde Güney Ege’de yine sıklıkla görülmeye başlandığı öğrenildi. Balık, dalış eğitmenleri, akademisyen, balıkçı ve çevrecileri tedirgin ediyor. 

Dünya listesinde en zehirli balık türlerinden biri olan ve 50 santimetreye kadar büyüyebilen aslan balığı, diğer balıkların larvalarını, yumurtalarını ve küçük balıkları yiyor. Denizlere büyük zarar veren bu balıkla ilgili avcıların teşvik edilmesi, hatta ülkeler arası işbirliği ile mücadele başlatılması gerektiği ifade ediliyor. 

Aslan balıkları denizlerimizde görülen diğer istilacı tür olan balon balıklarından farkının ise aslan balıklarının sadece yüzgeçleri zehirli olduğu, ancak balon balıklarının etlerinin de zehirli olduğu ve kesinlikle yenmemesi gerektiği bildirildi. 

Aslan balıklarının zehirli yüzgeçlerine dokunulması halinde alerjik rahatsızlıklar, büyük ağrılar ve farklı rahatsızlıklar oluşturabildiği kaydedildi. 

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (UICN) de daha önce aslan balığı ile ilgili tehlikeye dikkat çekerek, zehirli dikenleri nedeniyle yırtıcı balıkları kendinden uzak tutan türün, küçük balık kolonilerini yok eden saldırgan bir balık olduğunu kaydetmişti. Doğu Akdeniz'de hızla azalan balık stoklarının, çoğalmayı sürdüren aslan balıklarıyla daha da etkilenerek tamamen tükenebileceği açıklamasında bulunulmuştu.