Köpeklerin Toplatılması Yasaya Aykırı

Bodrum’da “Hukuk Penceresinden Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları” semineri verildi. Son zamanlarda sokak köpeklerinin saldırıları ile ilgili çıkan haberlere değinen seminerin konuşmacısı Av. Vahit Çevik, “Köpeklerin yaşam alanlarından toplatılması yasaya aykırı. Yapılması gereken köpek üretiminin 3-5 yıl tamamen yasaklaması. İkincisi de belediyelerin acil bir şekilde bakımevini kurarak, kısırlaştırma kampanyası açarak kısırlaştırma yapmaları lazım.” dedi.

Köpeklerin Toplatılması Yasaya Aykırı

Bodrum Gönüllüleri Derneği Hayvan Hakları Komitesi tarafından Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde dernek üyesi Av. Vahit Çevik, hayvan hakları ile ilgili yasal mevzuat, yasaklı ırklar, hayvanların yaşam alanlarında sık karşılaşılan sorunlar gibi konuları anlattı. 

Son dönemlerde sokak hayvanlarının toplatılması ile ilgili tartışmalara da değinen Av. Vahit Çevik, konuyla ilgili Kent Haber’e de açıklamalarda bulundu. Çevik, şunları dile getirdi;

“5199 sayılı yasaya göre belediyelerin tedavi, aşılama ve kısırlaştırma görevleri var. Bunları yaptıktan köpekleri kendi yaşam alanlarına bırakmak durumundalar. Bugün kısırlaştırılmış ve kendi yaşam alanında yaşayan köpeklerin toplatılması tamamen yasadışı. Kısırlaştırıldıktan sonra kendi yaşam alanlarında yaşamaları gerekiyor. Son zamanlarda bazı saldırı olayları sosyal medyada abartılarak çocuklarla köpekler sanki karşı karşıyaymış gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu doğru değil. Biz elbette kimsenin yaralanmasını, ısırılmasını istemeyiz ama tüm canlıların yaşam hakkına saygı duymalıyız. Bu konuda gereken tedbirleri almak, insan olarak bize düşer, yetkililere düşer. Yeterli tedbirler alındığı zaman bunlar önlenebilir.”

“KÖPEKLERİN TOPLAMA KAMPLARINA TOPLANMASI KABUL EDİLEMEZ”

Bahse konu yasanın 20 yıl önce çıktığını hatırlatan Av. Vahit Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü;

“20 yıldan bu yana bakanlık, üretimin denetlenmesi görevini layıkıyla yapmamış. Eline bir çift ırk kedi köpek alan çoğaltarak sosyal medya üzerinde satmış. Hala da satıyor. Yasa, belediyelere bakımevi kurarak kısırlaştırma ve aşılama görevi vermiş. Sayılı birkaç belediye dışında çoğu bunu yapmamış. Hayvanların sokakta buldukları her kediyi köpeği kısırlaştırma çabalarına rağmen sayı artarak bugüne gelinmiş. Burada tamamen genel ve yerel yönetimin kusuru var. Köpekler binlerce yıl süren evcilleşme ve evrimleşme dönemi sonunda insana yatkın doğuyorlar. Hep insanla yaşamak istiyor. Toplama kamplarına toplanması kabul edilemez. Aynı zamanda yasaya da aykırı.”

ÜRETİM 3-5 YIL TAMAMEN YASAKLANMALI

Üretimin denetlenmesi, hatta 3-5 yıl yasaklanması gerektiğini sözlerine ekleyen Çevik, şu önerileri sundu;

“Biz çözümü yetkililere sunmamıza rağmen yıllardır yapılmıyor. Üretim hala denetlenmiyor. Bugün tehlike sınırına aldıkları köpekler bile sosyal medyada peynir ekmek gibi satılıyor. Yapılması gereken, bakanlığın, hükümetin, idarenin üretimi 3-5 yıl tamamen yasaklaması. Sertifikalı üreticiler dahil, üretim 3-5 yıl tamamen yasaklanmalı. Sahipli de olsa kedisini, köpeğini doğurtana para cezası kesilmeli, yaptırım getirilmeli. İkincisi de belediyelerin acil bir şekilde bakımevini kurarak, kısırlaştırma kampanyası açarak kısırlaştırma yapmaları lazım. Bunun dışında köpek sahiplendirilmesi bir prosedüre bağlanmalı. Bunun başında da köpek sahip olmak isteyen birinin adam akıllı bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Ancak eğitimden sonra köpek sahiplenebilmeli. Irkları yasaklamak tamamen yanlış, bilimsel hiçbir dayanağı yok. Tamamen yetiştirme ile ilgili. Yasaklama sonucu bu köpekleri istemediğimiz insanlar almaya başladılar ve kötü şartlarda yetiştirerek, bir süre sonra da güçleri yetmeyince serbest bıraktılar. Onlar da zarar vermeye başladı. Bütün sorunun kaynağı insan. İnsanımızı eğittiğimiz sürece bu işler düzelir. En başta da okullarımızda hayvan ve doğa sevgisini geliştirecek eğitimler vermeliyiz.  Öğrenciler de bir yerde velilerini, ebeveynlerini eğitebiliyor.”

Muhabir; Hamdi Yörür