Limanlarla İlgili Önemli Karar

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 'Deniz Turizm Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile ilgili Danıştay’da açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Limanlarla İlgili Önemli Karar

24.02.2022 tarihli ve 31760 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Deniz Turizm Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe' karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine dava açtı. 

Büyükşehir Belediyesi, yönetmeliğin tüm deniz turizmi tesislerini kapsayacak şekilde otopark zorunluluğu bulundurulması hükmünü kaldıran ve “deniz turizmi tesisleri” ibaresinin kaldırılarak yalnızca “kruvaziyer gemi limanları ve yat limanlarında” aranan nitelikler şeklinde belirlenerek daha küçük ölçekli deniz turizmi tesislerini kapsam dışı bırakan 2. maddesi ile Yat limanının çıpa seviyesine göre kapasitesinin en az %20’si ve %30’u oranında otopark ayrılması gerekliliklerini kapsayan 9. maddedeki bu hususların da kaldırılarak kapsamlarının daraltılması nedeniyle 5. Maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli dava açtı. 

Danıştay 6. Dairesi 19.10.2022 tarihli kararı ile “Dava konusu düzenlemenin uygulanması, mevcut ya da yeni inşa edilecek deniz turizmi tesislerinin bulunduğu alanlarda yeni yapılaşmaların önünü açmak ve çevre tahribatına neden olmak gibi giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına neden olabilecektir. Bu durumda dava konusu düzenlemede hukuka uygunluk bulunmadığı, uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkansız zararların doğmasına yol açacağı sonucuna ulaşılmıştır.” denilerek Yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. 

Yapılmak istenen düzenlemeyle, kruvaziyer liman ve yat limanları dışında kalan kıyı tesislerinin karayolu bağlantısı sağlama ve otopark bulundurma gibi bazı zorunlulukları ortadan kaldırılıyordu. Ayrıca mevcut yönetmelikte, tesislerin tekne bağlama kapasitesinin %30’una kadar çıkan oranlarda belirlenmiş otopark kapasitesi yeni yönetmelikle %10’a düşürülüyordu. Bu da yat limanları ve kruvaziyer limanların bulunduğu bölgelerde trafik yoğunluğunun ve otopark ihtiyacının artmasına neden olacaktı.