Mandalinaları Tarlada Kaldı

Bodrum’da hasat zamanı gelmesine rağmen mandalina üreticilerinin ürünü tarlada kaldı. Üretici, mandalinasını satacak yer arıyor.

Mandalinaları Tarlada Kaldı

Kendine has kokusu ve aroması ile ünlü Bodrum mandalinasının hasat zamanı geldi. Mandalina bahçelerinin yüzde 70’inin yok olduğu ilçede yine de hatırı sayılır miktarda mandalina üretimi yapılıyor. Kimi üreticiler ise ürünü satamamaktan dertli. Hasat zamanı gelmesine rağmen 15 ton civarındaki ürününü elden çıkaramayan üretici, kara kara düşünüyor.

Bitez Mahallesi’nde 6 dönümlük bahçesinde eşi Huriye Zeki ile birlikte üretim yapan emekli ziraat mühendisi Cevdet Zeki, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi;

“Özenle baktığımız mandalinamız ağaçlarda kaldı. Gelen giden yok, arayan soran yok. Her sene tüccar gelir alırdı ama bu sene arayan soran da yok. 6 dönümde 361 adet mandalinamız var. Bunlar, atalarımızdan kalan bahçeler. İyi tarım uygulamaları yaparak organik tarıma yakın ürün elde ettik. Kimyasal ilaç ve kimyasal gübre kullanmıyoruz. Sadece pas böcüsüne karşı beyaz yağlar kullanıyoruz. Onu da bir defa kullandık ve tertemiz bir ürün elde ettik. Ama buna rağmen satamıyoruz.” dedi.

Bir aydan bu yana ürünlerini satmak için girişimlerde bulunduklarını anlatan Cevdet Zeki, “Ortakent’teki Turunçgil Üretim Birliği’ne ve Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne müracaat ettik. Kooperatiften arkadaşlar gelip bahçeyi gezdiler, çok güzel olduğunu söylediler ama bugüne kadar ses gelmedi. Sayın Bakanımız, ‘üretebildiğiniz kadar üretin’ demişti. Biz de ürettik ama arayan yok. Ben buraya 11 bin 200 TL nakit para harcadım. Bunun içerisinde sulama, gübre, damlama boruları maliyeti ve budama masrafları yok. Ben geçen sene budamayı kendim yaptım.” dedi. 

Ziraat mühendisi Huriye Zeki de birçok üreticinin kendileri gibi ürünlerini satamadıklarını duyduklarını ifade ederek “Burası ekolojik tarım alanı ve biz de bu alanda tarım yapmaya çalışıyoruz. Ürünümüzü satabilmek için girişimlerde bulunduk ama satamıyoruz. Ortada kalmış durumda. Bizim gibi birçok çiftçi olduğunu duyuyoruz. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz.” dedi.

Muhabir: Hamdi Yörür