MOZOLE ÇEVRE DÜZENLEME PROJESİ ANLATILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılan Halikarnas Mozolesi Açık Hava...

MOZOLE ÇEVRE DÜZENLEME PROJESİ ANLATILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılan Halikarnas Mozolesi Açık Hava Müzesi Çevre Düzenleme ve Koruma Projesi için bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği tarafından Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve proje müellifi Atölye Mimarlık firmasından Hüseyin Sinan Omacan'ın proje hakkında detaylı bilgiler verdiği tanıtım toplantısına Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Tayfun Selçuk, Muğla Rölöve, Anıtlar Müdürlüğü Müdür Vekili Hafize Bilge Özyer’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Toplantı öncesinde proje hakkında basın mensuplarına bilgiler aktaran Hüseyin Sinan Omacan, “Halikarnas Mozolesi’nin çevre düzenleme projesini hazırladık. Şimdi proje tamamlanmak üzere. Biz de bu projenin Bodrumlulara tanıtılması için geldik” dedi.

Mozole’nin mevcut durumu hakkında da konuşan Omacan, “Anıt mezarın adının geldiği Mozole Karya Satrabı Mavzolos anıt mezarı. Zaman içerisinde yıkılmış, daha sonra St. Jean Şövalyeleri tarafından kale yapılırken büyük bir kısmı oraya devşirilmiş. Son olarak da 19. ve 20’inci yüzyılda arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılmış Bodrum’a ait bir kültür mirası. Aynı zamanda da antik dünyanın yedi harikasından biri. Ancak şu anda Mozole tümüyle yıkılıp sökülmüş olduğu için sadece kazı çukuru gözüküyor ve çok az bir bulgu var. Bunun dışında özgün kalan parça 19. Yüzyılda yapılan kazılarda İngiltere’ye götürülmüş ve British Museum’da sergileniyor. Bir kısmı da burada mevcut salonda sergileniyor ama toplasanız da çok önemli bir şey değil. Zira ziyaretçilerin Mozole’yi algılamasında bir miktar zorluklar var ama bunun asıl sebebi Mozole’nin bir kazı çukuru olarak durması ve özgün çok az parçanın olması” dedi.

Halikarnas Mozolesi Açık Hava Müzesi Çevre Düzenleme ve Koruma Projesi’nin ziyaretçilerin Mozole’yi algılamasını genişleteceğini de savunan Hüseyin Sinan Omacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yaptığımız proje ziyaretçilerin Mozole’yi algılamasını genişletecek ve aynı zamanda Dünyanın 7 harikasından biri olan Mozole’nin önemine uygun bir hassasiyetle, yani alanı zedelemeden yapılacak. Kültür mirası onarımlarının, bütün ulusal ve uluslararası mevzuatın gereklerine uygun bir şekilde yapılmış olan bir proje. Mozole’nin özgün yapısı bugün kaybolmuş olabilir ama çevre düzenine dahil izler var. Yani podyumu, giriş terası, giriş yapısının izleri gibi bir kısımda kalmış olan taş özgün parçalar var. Bu yapacağımız şey en temelde çevre düzeninin ve teraslarının, dolayısıyla da Mozole’nin kalan plan izini vurgulamak. Mozole’nin nasıl yok olduğunun hikayesini de özgün parçalarla birlikte anlatacağız. Yani St. Jean Şovalyeleri’nin kaleyi inşasından özgün parçaların nasıl biraraya getirilebileceğini basit bir şekilde sergi salonunda anlatmak. Bu alanda yapılacak yapılarda en önemlisi ahşap üstü yapı ve geri alınabilir olması gerekiyor. Bu önemli ve bu değere yapılacak her müdahalenin geri alınabilir olması gerekiyor. Bu gerekleri sağlayabilen bir proje. Şu anda kesin Muğla Koruma Kurulu’ndan onay aldı ve halka tanıtımını yapıyoruz. Kültür Bakanlığı bu herhalde önümüzdeki sene içerisinde yapacaktır ama şu anda kale de restorasyonda olduğu için belki onların çakışmaması için bir program ayarı da yapabilirler.”

Proje kapsamında alana 2 adet yeni yapı yapılacağı bilgisini de veren Omacan, “Oraya ekstradan 2 şey yapılacak. Böyle yerlerde yapılacak yapılar mevzuatta son derece sınırlandırılmış. Hem Türk Koruma Mevzuatında hem de uluslararası mevzuatta sınırlandırılmış. Bizim önerdiğimiz 2 tane yapı. Bir tanesi mevcut girişteki tuvalet ve diğer yapıları kaldırıp bir giriş yapısı yapıyoruz. Bunlar ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik. Diğeri de alandaki özgün eserlerin sergilenip korunacağı bir yapı. Buna da sergi salonu diyoruz. Bunların dışında çevre düzenlemesi var. Bu yapıların en büyük özelliği temelsi, hafif taştan ve alana zarar vermeden geri sökülebilir olmaları” dedi.

Projenin maliyeti ile ilgili soruya henüz kesin bir rakamın olmadığını şeklinde cevap veren Omacan, “Henüz daha maliyeti ile ilgili bir şey yok. Proje çalışması tam olarak sonlanmış değil. Dolayısıyla maliyeti ile ilgili bir şey söylemek mümkün değil. Ama bu bir çevre düzenleme projesidir. Sergi salonu ve giriş yapıları görece küçük yapılardır. Her ne kadar özellikli yapılar olsa da küçük ölçekli, toplayıcı birkaç yüz metrekareyi geçmeyen yapılardır. Dolayısıyla çok pahalı bir şey değildir. Ama Bodrum’da Mozole’nin ziyaretçiler tarafından daha iyi kavranabilmesi ve bunu arkeolojik alanın gereken hassasiyetlerine uygun bir proje olduğu için Bodrum’un ziyaretçileri için çok önemli bir uğrak noktası haline getireceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Omacan, ‘Çalışma boyunca Mozole ne kadar süre kapalı kalır'’ sorusuna ise “Çok büyük bir inşaat işi olmadığı için belki 6 ay kadar kapalı kalması gerekebilir. Daha fazla olacağını zannetmiyorum. Proje henüz tamamlanmadığı için kesin bir şey söylemesem daha iyi olur” yanıtını verdi.

Toplantıya katılan Muğla Rölöve, Anıtlar Müdürlüğü Müdür Vekili Hafize Bilge Özyer de koruma projesinin uzun süredir gündemde olduğuna işaret ederek “Maliyeti hesaplanmış, mevcuttaki sergi salonumuz kötü bir durumda, yenilenmesi gerekiyor. Alanımız ziyarete açık bir alan. Alanda ziyaretçiye yönelik servis hizmetlerinde aksaklıklar var. Bilet gişesinden itibaren, tuvalet ihtiyacına, sergi ihtiyacına, yürüyüş güzergahı da dahil bir yenilenmeye ihtiyacı var. Biz devraldıktan sonra geniş bir bakış açısıyla, sadece Mozole alanı ile değil, Muğla’daki diğer alanlarla ilgili de çalışmalara başladık. İşimizi ihale ettik ve arkadaşlarla sözleşmesini yaptık. Eğer uygulamaya geçerse güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum” dedi.

Omacan, toplantıda Mozole’nin yapısı ve proje hakkında detaylı bilgiler verdi.