ÖĞRENCİLER TOHUM DERNEĞİNİ ZİYARET ETTİ

Şubat ayında Bodrum Tohum Derneği tarafından toprağa ekilen tohumlar fidelerini...

ÖĞRENCİLER TOHUM DERNEĞİNİ ZİYARET ETTİ
Şubat ayında Bodrum Tohum Derneği tarafından toprağa ekilen tohumlar fidelerini verdi.

Ortakent-Yahşi Mahallesinde faaliyet gösteren Tohum Derneği, eski tohumları yaşatmak ve yaygınlaştırmak üzere başlatılan projede amaçlarına doğru adım adım ilerliyor. Proje kapsamında özenle ekilen domates, biber, salatalık, kavun, karpuz ve daha pek çok çeşit tohum artık fide haline geldi.

Derneği ziyaret eden Marmara Koleji ortaokul öğrencileri tohum ekiminden fide dikimine, sulamasından bakımına kadar pek çok konuda dernek üyelerinden eğitim aldılar. Toprakla haşır neşir olan öğrenciler kavun ve karpuz tohumu ekerek fide olması için onları suladılar. Tohum Derneği yetkilileri kendilerini ziyaret eden öğrencilere biber fidesi hediye etti. Fideleri özel bir kaba diken öğrenciler yanlarında götürdüler.

Doğayla iç içe bir gün geçiren öğrenciler ders sonunda ise uğur böceği yakalamak için çiçeklerin arasına daldılar.

Marmara Koleji Fen ve Teknoloji Öğretmeni Bilay Ünlüoğlu, öğrencilerinin çok eğitici ve keyifli saatler yaşadığını belirterek şunları söyledi;

"Öğrencilerimizi bugün buraya getirme amacımız, çevre bilincini geliştirmek. Bir tohumun çimlenmesi nasıl olur onu görsünler, fide dikimini öğrensinler, bu amaçla getirdik. Çocuklarımız burada kavun, karpuz gibi bitkilerin tohumlarını diktiler. Hepsi son derece keyif aldılar bunu yapmaktan. Elleri toprağa değdi, toprakla oynadılar. Teorik olarak anlatmanın yanında görsel olarak ta bunu uygulamaları bence gayet iyiydi" dedi.

Bodrum Tohum Derneği Kurucusu Elvan Sağbili ise 2 ay önce diktikleri tohumların fideye döndüğünü ve üreticiyle buluştuğunu ifade ederek şunları söyledi;

"2 aydan fazla bir süre oldu belki diktiğimiz tohumların hepsi fideye döndü. Şimdi bu fideleri Bodrum civarında yaşayan değişik üreticilere dağıttık. Onlar eski tohumdan ürettikleri, sebzeleri, yada ne verdiysek, kendi ellerinde ne tür tohumlar varsa hiç ilaç kullanmadan eski yöntemlerle, doğal yöntemlerle üretim yapacaklar. Ürettiklerini de, Bodrum’da açacağımız bir üretici pazarında satılmasını sağlayacağız" dedi.

Öğrencilerin ziyaretinden çok memnun kaldıklarını belirten Sağbili, "Hem serada çalışıp tohum ekiyorlar, hem fideleme yapıyorlar, hem de burada toprakla uğraşarak birazcık doğanın tabiatın içinde tarım içerisinde olmalarını birazcık bir şey öğrenmelerini sağlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Açık hava dersine katılan 6. sınıf öğrencilerden Dila Erol ise "Bugün burada ilk defa tohum diktim. Onlar nasıl büyüyecek bilmiyorum ama sanırım ileride güzel bir kavun olarak güzel bir şekilde çıkacaklar" dedi.

Amacına uygun bir şekilde yürütülen dernek faaliyetleri kapsamında yetiştirilen fideler köylerde ve pazarlarda üreticilere dağıtılıyor. Fidelerin takibini de yapan dernek üyeleri elde edilecek ürünlerin kurulacak olan üretici pazarında satışını da sağlayacak.