Su Bedelinin 30 Katı Fatura!..

MUSKİ’den gelen son faturalarda katı atık toplama bedeli nedeniyle içme suyu bedelinin yaklaşık 30 katı fatura gelmesi vatandaşların tepkisini çekmeye devam ederken, su faturalarıyla sadece su ücretinin toplanması gerektiği, aksi takdirde vatandaşların su aboneliklerini iptal etmelerine yol açabileceği dile getirildi.

Su Bedelinin 30 Katı Fatura!..

Muğla’da su faturalarına eklenen “ilçe belediyesinin katı atık toplama ve taşıma bedeli”nin yüksek olması, vatandaşı hem şaşırtıyor hem de tepkisini çekiyor. 

69 Türk Lirası "içme suyu bedeli" olan faturaya 2.006 Türk Lirası toplam bedel gönderilen işyeri sahibi, olay karşısında şaşkınlığa uğradı. Düzenlenen faturaların en dikkat çekici kalemi ve en büyük tutarı olan "İlçe Belediyesi Katı Atık Toplama - Taşıma Bedeli" olarak belgelere yansıdı. 2.006 liralık faturaraya 1.534 TL “ilçe belediyesinin katı atık toplama ve taşıma bedeli” yazıldığı görüldü. 

987 TL’lik başka bir faturanın ise içme suyu bedeli 11 TL, “ilçe belediyesinin katı atık toplama ve taşıma bedeli”nin ise 782 TL olması dikkati çekti. 

İsminin yayınlanmasını istemeyen kimi aboneler, faturayı gördükten sonra MUSKİ yetkililerine ulaşmaya çalıştıklarını, fahiş tutara sahip faturada yanlışlık olup olmadığını sorduklarını beyan ederek, hafta sonu tatilinden sonra resmi daireler göreve başladığında olayın netlik kazanmasını umduklarını söyledi.

BU FATURALAR ABONELİKLERİN İPTALİNE SEBEP OLABİLİR

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ceyhun Özçelik, konunun su ücretleriyle ilgil olmadığını, sorunun büyük kısmını su faturalari üzerinden toplanan katı atık toplama ücreti ve diğer vergilerden kaynaklı oldugunu belirterek şunları söyledi;

“Bu ücretlerin, büyük bir kısmı yerel belediyelere aktarılıyor. Az bir kısmı ise Büyükşehir Belediyelerine ve Bakanlığa aktarılıyor. Su faturalarıyla sadece su ücreti toplanmalı. Su faturaları ise su yatırımlarını karşılayacak biçimde olmalıdır. Aşırı yüksek katı atık toplama ücreti veya vergiler, vatandaşların su aboneliklerini iptal etmelerine yol açacağı gibi, alt gelir grubuna sahip insanlarımızın temiz ve sürekli suya erişimini engelleyecektir. Bu ise özellikle pandemi döneminde halk sağlığını tehdit etmenin yanında, insanların en temel hakkının elinden alinmasına yol açabilecektir. Su faturalarından, su dışındaki ücret kalemleri çıkarılacak ya da en aza indirecek yasal düzenleme yapılmalıdır. Burada yerel yöneticilere de büyük sorumluluk düşmektedir. Katı atık toplama ücretlerini minimuma düşürmek için projeler geliştirmeleri gerekmektedir. Bir ilçe de katı atık toplama ücreti 1 lira iken başka bir ilçede 10 lira olması Bodrumluların üzerinde düşünmesi gereken önemli bir konudur” dedi.