Turizmciler Bir Düzenleme Bekliyor

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ile ilgili kanunun mağduriyete neden olduğunu dile getiren turizmciler, yasada düzenleme istedi.

Turizmciler Bir Düzenleme Bekliyor

Milas’ın Ören Mahallesi’nde konut tapusu olan binalarını apart olarak kiralayan turizmciler, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ile ilgili kanunun, konutun 4’te 1’inin kiralanmasına olanak verdiğini ifade ederek, bu yasanın Ören ve Akyaka gibi bölgelerdeki turizme olumsuz etkilerinin olacağını ifade etti. Turizmciler, hakkaniyetli, tutarlı bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. 

Kent Haber’e açıklama yapan turizmci Özkan Ay, bahse konu düzenleme ile Ören’deki 97 aile işletmesinin kapanacağını dile getirerek şöyle dedi;

“Turizm İl Müdürlüğümüzün isteği ile geçen sene kısa süreli kiralamalar ile ilgili toplantı yaptık. Tapu ve dilekçelerimizi verdik. Bize kanun çıkacağını ve bununda birlikte belge verileceği söylendi. Nihayet 2 Kasım 2023 tarih 32357 sayılı kanun ve 28 Aralık 32413 sayılı yönetmelik çıktı. Ancak bu kanun ve yönetmenlik benim gibi Ören’de bulunan 97 aile işletmesinin kapanmasına neden oluyor. Ben ve Ören’deki diğer aile işletmeler esnaf odasına kayıtlı vergisini ödeyen Jandarma kimlik bildirimi yapmaktadır. Evlerimiz tapulu ve iskanlıdır. Ören’deki imar planlarına göre parseller konut alanı veya ticari+konut imarlıdır. Belediyemiz bu planlara göre bizlere işletme ruhsatı veremeyeceğini söyledi. Çıkan kanuna göre işletme ruhsatı olmayan evlerin kısa süreli kiralamalar için binanın 1/4 oranı aranarak Turizm belgesi verileceği (4 dairenin 1'ine verileceği, 3’üne verilemeyeceği) anlaşılmaktadır. Ancak yüksek nitelikli (rezidans) konutlar ve seyahat acentaları için kısıtlama konulmamıştır. Bu durumda küçük aile işletmelerinin kapanması veya evlerini seyahat acentalarına kiralamaları mecbur bırakılmıştır. Ören, çoğunlukla uygun fiyatlarla yerli ve özellikle ailelerin tercih ettiği bir yerdir. Ören’de birkaç küçük otel vardır. Ören’de yüksek nitelikli konut hiç yoktur. Konaklama ihtiyacı küçük aile işletmeleri vasıtasıyla karşılanmaktadır. Bu kanuna göre artık orta ve dar gelirli ailelerin tatil yapması mümkün değildir. Çevre esnafı da kapanmak zorunda kalacaktır. Günübirlik kiralamalarda yaşanan sorunlar Ören’de hiç görülmemiştir. Bu düzenleme kıt kaynaklarla, alın terimiz ile oluşturduğumuz geçim kapımızın kapanmasına neden olmaktadır.”

Yasayla ilgili çıkan yönetmeliğin sorunlarını çözmediğini söyleyen Özkan Ay, “26 Ocak 2024 tarih ve 32441 sayılı yeni yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik basında müjde gibi yansıtıldı. Ancak bu yönetmelik de hiçbir sorunumuzu çözmüyor. Bu yönetmelikte tapuda tarla, zeytinlik vb. görünen üzerinde konut bulunan, deprem yönetmeliği ve yapı denetimi dışında inşa edilen konutlara belge verileceği anlaşılıyor. Bizim tapulu, iskanlı, deprem yönetmeliğine uygun evlerimize ise yasadaki 1/4 kuralı nedeni ile belge verilmiyor. Hakkaniyetli, tutarlı bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.” dedi.