Yakaköy'den Atık Su Şikayeti!..

Bodrum’da dereye salınan ve arazilerindeki su kuyularına sızan atık suya tepki gösteren vatandaşlar, sorunlarına kesin ve kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyor.

Yakaköy'den Atık Su Şikayeti!..

Yakaköy Mahallesi’nde faaliyet gösteren arıtmanın yetersiz kaldığı zamanlarda dereye salındığı iddia edilen atık sular, bölgede arazi ve evleri bulunan vatandaşları hayatlarından bezdirdi. Yaşadıklarına tepki gösteren vatandaşlar, bugüne kadar sorunun çözümü için birçok başvuruda bulunduklarını ama bir sonuç alamadıklarını dile getiriyor.

Dereye bırakılan fosseptiğin, arazilerini sulamak için kullanılan kuyuların suyuna karıştığını savunan mahalle sakinleri, bu yüzden kuyu suyunu kullanamadıklarını, arazilerini sulayamadıklarını kaydediyor. Fosseptik atıkları nedeniyle sivrisinek ve kokudan da duramadıklarını da dile getiren mahalle sakinleri, ayrıca dereye bazı vatandaşlarca atılan çöplerden de şikayetçi. 

Yakaköy sakinlerinden Mehmet Ali Kabaran Kent Haber’e yaptığı açıklamada, fosseptik atıklarının dereye salınıp kuyulara sızmasından dolayı kuyu suyunu kullanamadıklarını ifade ederek şunları dile getirdi:

“Bizim çocukluğumuzda bu dere tertemizdi, suyunu kullanıyorduk içiyorduk. Şu anda yukarıda 250 hane var. Bu 250 hanenin fosseptiği dereye akıyor. Bundan dolayı koku ve sivrisinek oluyor. Kokudan duramıyoruz. Daha önce belediyeye haber verdim, ekipler geldi. Yukarı arıtmanın olduğu yere gittik, arıtma sistemi yapmışlar. Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama pandemi döneminde daha fazla akıyordu ve leş gibi kokuyordu. Belediye ekipleri geldiler, ilgilendiler fakat kesin bir çözüm istiyoruz. Bu işin çözülmesini istiyoruz. Ya altyapı ile çözülecek ya da temizlenip çözülecek. Bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Tamam, yukarıdaki 250 hane rahatsız olmasın, onlar kurtulsun ama biz burada rezil oluyoruz. Pislikten geçilmiyor. Sivrisinek bir yandan. Bir tane sivrisinek ısırdığı zaman hastalık kapıyoruz. Biz bu derenin suyunu eskiden içme suyu olarak da kullanıyorduk ama şimdi hiçbir şekilde kullanamıyoruz. Ağaçlarımızı, sebzelerimizi sulamaya bile içimiz sinmiyor.”

“ORGANİK TARIM YAPMAK İSTİYORUM AMA YAPAMIYORUM”

Bölgede organik tarım yapmak istediklerini anlatan Ahmet Yayman da "Organik sebze yetiştirmek istesek su organik değil. Biz bu suyun buradan akmamasını istiyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden gelip fotoğrafını çekip gidiyorlar, önleyeceğiz diyorlar ama konuşmada kalıyor. Gereğinin yapılmasını arz ediyorum" şeklinde konuştu. 

Dereye atılan çöplerle ilgili de şikayetini dile getiren Yayman, "Yağmur suyunu tıkadığı zaman dere bir yerden taşıyor. Bizim arazilerimizin hepsi yağmur suyu doluyor. Bunun temizlenmesini istiyoruz. Bu çöpler, denize kadar gidiyor. Ortakent’te denize boşalıyor. Yatak mı ararsın, döşek mi ararsın, içerisinde herşey var" dedi.