10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ…

1992 yılından beri Dünya Ruh Sağlığı Federasyonunun girişimleri ile her yıl 10 Ekim...

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ…
1992 yılından beri Dünya Ruh Sağlığı Federasyonunun girişimleri ile her yıl 10 Ekim günü Dünya Ruh Sağlığı günü olarak kutlanıyor. Bu önemli günde ruh sağlığımızı nelerin bozduğunu ve bozulan ruh sağlığımızı nasıl tedavi edebileceğimizi konunun uzmanı olan Dr. Atilla Malkoç’ a sorduk.

Universal Hospital Bodrum’da Sinir ve Ruh Hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Dr. Atilla Malkoç, bu günün Türkiye’de olduğu kadar Dünya’da da çok önemli bir gün olduğunu çünkü ruh sağlığımızın bedensel sağlığımızla doğrudan ilintili olduğunu vurguladı.

Ruh sağlığını olumsuz etkileyen kaynakların başında dış etkenlerin geldiğini belirten Malkoç şunları söyledi;

“Dış objeden gelen tehdit kaynağı insanda anksiyete dediğimiz sıkıntı hissini yaratır. Şu sıralarda ruh sağlığımız sık sık tehdit altında, hangi gazeteyi açsak yok harp tehdidi, yok PKK tehdidi, yok falanca karısını yol ortasında öldürmüş. Bu tür haberler ufak darbeler halinde ruh sağlığımızı tehdit ediyor. Bu önemli günde insanları uyarmamız lazım” dedi.

Biyolojik psikiyatrinin ön safhaya çıktığı günümüzde insan biyolojisi ile psikiyatrinin çok yakın ilişkileri olduğunu anlatan Dr. Atilla Malkoç, Asya-Avrupa Psikiyatristlerinin İstanbul’da 1. Biyolojik Psikiyatri Kongresini yaptıklarını söyledi.

Malkoç, insanlara taahhüt edilen psikoterapi yöntemi ile tedavi yöntemlerini anlattığı kitabını yakın zamanda çıkaracağını da vurgulayarak, insan vücudunun bir bütün olduğunu ve duygusal varlıklar olduğumuz için dış objelerden çok çabuk etkilendiğimizi söyledi.

Dr. Atilla Malkoç toplum olarak daha fazla olumlu gelişme ve habere ihtiyacımız olduğunu vurguladığı konuşmasında sözlerine şöyle devam etti;

’’ meşguliyet edinmeliyiz, sporumuzu yapmalıyız, hayvanlarla uğraşmalıyız yani kendi dünyamızı kendimiz zenginleştireceğiz aksi takdirde stres yaratacak etken o kadar fazla ki.

Sinir ve Ruh Hastalıkları Uzmanı Malkoç, çocukların yetiştirilmesi konusunda da çok önemli uyarılarda bulundu. Dr. Atilla Malkoç çocuklarımızı yetiştirirken en önemli konunun sağlıklı beslenme ile başladığını, ruh sağlığının çocuklukta alınan birikimlerle oluşmaya başladığını belirterek çocuklarımızı mutlaka spora yönlendirmemiz gerektiğini anlattı. Dr. Malkoç çocuklar hakkında şunları söyledi:

“Spor, mücadele terbiyesini veren en önemli olgu. Yani spor yapan çocuk yenmeyi, yenilmeyi, mücadele etmeyi öğreniyor. Dünyada bazı kurallar olduğunu öğreniyor, futbol oynarken topu elle tutamayacağını, basketbolda şut atılmayacağını öğreniyor çocuk. Bedeninin önemini fark ediyor, bedenin sağlıklıysa ruhsal tehditlere daha kolay karşı koyabiliyorsun’’ dedi.