Aras, Gündemdeki Eleştirileri Yanıtladı

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, başta tartışmalara neden olan stant tahsisleri ve elektrikli scooter ile ilgili eleştiriler olmak üzere, son günlerde Bodrum gündemindeki bazı konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aras, Gündemdeki Eleştirileri Yanıtladı

Başkan Aras, Bitez Ağaçlı Kafe’nin açılışı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Aras, toplantının başında daha önce Kent Haber'de gündeme getirdiğimiz, dün de İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber’in bir basın açıklaması ile sorduğu “Bodrum Belediyesi el işi stant kuralarında bir kontenjan belirlenmiş midir? Kuradan muaf tutulan var mıdır? Bu kişiler kaç kişidir ve neye göre belirlenmişlerdir?” soruları ile bir süre önce Bodrum sokaklarına konulan “Martı” isimli elektrikli scooterlar ile ilgili sorulara yanıt verdi. 

Nevzat Kanber’in doğru muhalefet yaptığını ifade ederek Kanber’e teşekkür eden Başkan Aras, scooter eleştirileri ile ilgili şunları dile getirdi:

“Bize bu talep geldiğinde diğer şehirlerde nasıl yapıldığını araştırdık. Özellikle İzmir’de çok kullanılıyor. Yeni bir teknoloji, Bodrum’a yakışacağını düşündük. Çünkü biz, motorlu araçlardan kurtulup yaya ve bisiklet trafiğini arttırmaya çalışıyoruz. Scooterların da buna katkı sağlayacağını düşündük. Firmanın teklifini belli bir işgaliye alarak kabul ettik. Bu işin aksaklıkları kullanımla anlaşılıyor. Bodrum zaten dar kaldırımları olan bir kent. Eğer onu kaldırımdaki trafik işaretine bağlarsanız geçiş engellenebiliyor. Bu sıkıntılarla ilgili firmayı uyarıyoruz” dedi.

“SCOOTERLARLA İLGİLİ GENELDE GELDİ, FİRMA İZİN ALMAYA ÇALIŞIYOR”

Tüm Türkiye’de kullanılan elektrikli scooterlarla ilgili bir genelge geldiğini anlatan Başkan Aras, açıklamalarına şöyle devam etti;

“Bir faaliyet hayata geçtikten sonra genelge geliyor. Dediler ki; bu karayolları trafik kanununa aykırı bir şeydir. UKOME kararı gereklidir gibi bazı şartlar öne sürüldü. Şu anda o çalışmalar sürüyor. Firma da bunlarla ilgili izin almak için çalışmalarını sürdürüyor. Biz böylece bisiklet ve yaya yollarının arttırılması gerektiğini gördük. Çünkü scooter daha çok o yollardan gidiyor. Biz önlemlerimiz alalım, devletimizin izinleri çerçevesinde Bodrum’da scooterlarımız devam edecektir.”

“ENGELLİ, DEZAVANTAJLI BİREYLERE BİR KONTENJAN AYIRDIK”

Özellikle Gümüşlük'te daha yoğun olmak üzere Yalıkavak'da hediyelik eşya stantlarının tahsisinde ayrımcılık yapıldığı yönündeki eleştiriler hakkında da konuşan Aras, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Biz göreve geldiğimizden bu yana stantlarda satılan ürünlerin el emeği olup olmadığını, sanat eseri olup olmadığını araştırdık. O stantlarda çok ihtiyacı olan vatandaşlarımız da mevcut. Engellilerimiz, gelirini kaybetmiş ama kendi el emeğini ortaya koyan kadınlarımız var. Onları da korumak zorundayız. Bir taraftan da hiç bir şey satmaya ihtiyacı olmayan, 8-10 tane evi, arabası olan mal varlığı olan insanlar da var. Bu da kamuoyunda ister istemez bir rahatsızlık yaratıyordu. Biz de bunları tespit ettik. Bu işi kurayla yapmaya karar verdik. Başvuru sayısının yeterli olduğu yerlerde herkese verdik. Başvuru sayısının fazla olduğu yerlerde kura çekmeye karar verdik. Ancak engelli, dezavantajlı bireylere bir kontenjan ayırmaya karar verdik. Ancak bu da rahatsızlık yarattı. Yandaş mıdır, partili midir, neye kime göre verdiniz gibi bir konu ortaya çıktı. Ama benim hiçbir arkadaşım ne işgaliye komisyonundaki, ne de belediyenin içerisindeki, hiç kimseyi kayıracak, onun üzerinden nemalanacak durumda değil. Biz de onun üzerinde siyaset zaten gütmüyoruz. Yani kendi yandaşlarımıza oradan stant verelim, oradan pazaryeri verelim de daha sonraki seçimde bize destek olsun. Böyle destek olacaksa zaten olmasın. Ben öyle bir destek istemiyorum. O yüzden biz hak edene verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz oradaki stant kapasitesini arttırıp yeniden bir kuraya gitmeye karar verdik.”

“BİR MÜDDET BU TÜRLÜ ŞANTİYELERİ GÖRECEKSİNİZ”

Bodrum Limanı'nda devam eden ve belirtilen tarihte bitirilememesi nedeniyle eleştirilere neden olan çalışmalarla ilgili de konuşan Ahmet Aras, şu bilgileri aktardı:

“Limanda bir taraftan peyzaj çalışmaları, bir taraftan açılan kanalların üzerlerinin kapatılma çalışmaları halen devam etmektedir. Pandemi döneminde firma adam çalıştırmakta zorlandı, aynı zamanda tedarikte de zorlanıldı. Aynı zamanda zemin kaplama taşının değişimi ile ilgili de bir konu vardı. Halkımızın geneli Anıtlar Kurulu’nun uygun gördüğü mermeri istemedi. Andezit olarak değiştirildi. Onun da tedarikinde gecikmeler olunca ister istemez bazı sıkıntılar oldu. Bodrum’da bundan sonra bir müddet bu türlü şantiyeleri göreceksiniz. 5 yıl içerisinde altyapı sorunlarının giderilmesinde elimden geldiğince çalışacağım ve bu türlü siyasi sorumluluğu üzerime alıyorum” dedi.

Bodrum’da sık sık patlayan isale hatları ile ilgili de konuşan Aras, “Tarım ve Orman Bakanlığımız konuyu ele aldı ve boruların değiştirilmesi için ihaleye çıkılacağı söylendi. Orayı yapan firma tarafından bir dava açıldığını ve ihalenin ertelendiğini duyduk. Yoksa DSİ de bu ihaleyi ortaya koymuştu. Yaklaşık 120 milyon maliyeti olan bir ihale. Ancak ihale yapılacakken firmanın bir davası olduğunu duyduk” şeklinde konuştu. 

Aras, çocuk parkları içerisindeki trafolarla ilgili de “Aydem son zamanlarda trafo koyacak yer bulamıyor. Artık biz imar planlarında trafolarla ilgili yer ayırmaya başladık. Gerekirse çocuk parkını kaydırarak bu sorunu çözebiliriz” dedi. 

Bodrum’da son zamanlarda koronavirüs ile ilgili bir sıkıntının olmadığına dikkati çeken Ahmet Aras, “Yoğun bakımda kimse yok. Zaten uzun süredir Allah’a şükür bir kaybımız yok. Vatandaşımız tedbirlere uyuyor” diye konuştu.  

Aras, ayrıca sahiller ve sokaklarda izinsiz midye, simit gibi ürünlerin satıldığı tezgahlara da müdahale edeceklerini dile getirdi.