Belediyeden Emlak Vergisi Açıklaması

Bodrum Belediyesi yüzde 1000’lere kadar zam yapıldığı ifade edilen emlak vergileri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Bodrum kamuoyundan yoğun tepkilerin geldiği kararla ilgili Belediyenin argümanlarını anlatan açıklamayı yapan Mali Hizmetler Müdürü Ahmet Demirel, “Daha önceki dönemlerde yapılan eksik ve hatalı işlemler göz önünde bulundurulmuş, önceki dönemde yüksek tutarda takdir edilen yerlerde artış oranı düşük, önceki dönemde düşük tutarda takdir edilen yerlerde artış oranı yüksek yapılmıştır” diye konuştu.

Belediyeden Emlak Vergisi Açıklaması

Bodrum Belediyesi Takdir Komisyonu tarafından askıya çıkarılan 2022 emlak metrekare birim değerleri son bir haftadır ilçede en çok tartışılan konu. Siyasi partiler ve ilçedeki STK’lardan itirazların yükseldiği konu ile ilgili Bodrum Belediyesince bir basın toplantısı gerçekleştirildi. 

Toplantıda konuşan Bodrum Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Ahmet Demirel, ekonomik değeri yüksek olan yerlerde rayiç değerini yüksek, ekonomik değeri düşük olan yerlerde rayiç değeri düşük tutarak mahalleler arasındaki dengesizlikler ve uçurumları gidermeye, adaleti sağlamaya çalıştıklarını söyledi. 

Açıklamasına takdir komisyonunun kimlerden oluştuğunu anlatarak başlayan Bodrum Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Ahmet Demirel, şunları dile getirdi:

“Takdir Komisyonu Vergi Dairesi Müdürü ve Müdür Yardımcısı, Tapu Müdürlüğünden görevli bir memur, Ticaret Odasından görevli bir memur, ilgili mahalle muhtarı, Bodrum Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü, Bodrum Belediyesi İmar Müdürlüğünden görevli bir memurdan oluşturulmuştur.

Çalışmalarını Mayıs ayında başlamış ve bitirmiş, Valilik tarafından kurulan merkez komisyonuna komisyon kararları gönderilmiş, Merkez komisyonu tarafından Haziran ayında onaylanmıştır. Söz konusu komisyon kararları Haziran ayı itibariyle askıya çıkarılmıştır. Komisyon kararlarının birer örneği, ticaret odasına, ziraat odasına, vergi dairesi başkanlığına ve mahalle muhtarlarına gönderilmiştir. Söz konusu kararlara vatandaşlarımızın itiraz ve dava açma hakları mevcuttur. Komisyonda her üyenin 1 oy hakkı mevcut olup, toplantılar şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir üyenin bir başka üye üzerinde baskı oluşturması söz konusu değildir.

Rayiç değer, Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 266. maddesine göre; Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir. Vergi değeri, Vergi Usul Kanunu’nun 268. maddesine göre; Vergi değeri, bina ve arazinin Emlâk Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine göre tespit edilen değeridir.

Takdir komisyonu çalışmalarında 2021/1 Sayılı Emlak Vergisi İç Genelgesi gereğince uygulanması gereken usul ve kaidelere göre hareket etmiştir. Arsa metrekareleri takdir edilirken daha önceki dönemlerde yapılan eksik ve hatalı işlemler göz önünde bulundurulmuş, önceki dönemde yüksek tutarda takdir edilen yerlerde artış oranı düşük, önceki dönemde düşük tutarda takdir edilen yerlerde artış oranı yüksek yapılmıştır. 

"ARTIŞ ORANI ÇARŞI’DA CÜZİ, BİTEZ MAHALLESİNDE YÜKSEK TUTULDU"

Örneğin, Bodrum Çarşı Mahallesi arsa metrekareleri yüksek tutarlı olduğundan dolayı çok cüzi artışlar yapılmış, ancak Bitez Mahallesindeki arsa metrekareleri emsal değerine göre çok düşük kaldığından buradaki artış oranı daha yüksek tutulmuştur.

Yine özellikle sahil bandında yer alan ve ekonomik değeri oldukça yüksek olan yerlerde arsa takdirleri aynı tutarda olmasına dikkat edilmiştir. Buna karşın ekonomik değeri yüksek olmayan ve daha ziyade düşük gelirli vatandaşlarımızın ikamet ettiği Gürece, Yukarı İslamhaneleri, Peksimet Köyiçi, Yakaköy, Dereköy gibi mahallelerde daha düşük oranda artışlar yapılmıştır.

Mülga Mumcular Belediyesi sınırları içerisinde kalan Mumcular, Karaova ve Gölbaşı Mahallelerimizin dışında kalan 10 mahalle kırsal mahalle kabul edilmiş, bu mahalleler 2022 yılından itibaren herhangi bir emlak vergisi ve Belediye Gelirleri Kanununda yer alan diğer vergi ve harçlardan muaf tutulmuştur.

"BİNA VERGİLERİNDE BELEDİYELERE HERHANGİ BİR YETKİ VERİLMEMEKTEDİR"

1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi binalardan, arazilerden ve arsalardan rayiç değerleri ve vergi değerleri göz önünde bulundurularak tahakkuk ve tahsil edilmektedir. Bina vergileri kendi arasında mesken ve işyeri olarak ayrılmakta vergi hesaplanırken Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından gönderilen bina inşaat metrekareleri ile binanın büyüklüğü çarpılmakta, ayrıca üzerinde bulunduğu arsanın büyüklüğüne göre bina değerine pay hesaplanmaktadır. Bina vergileri her yıl Maliye ve Hazine Bakanlığınca açıklanan yeniden değerleme oranının %50 si oranında artırılmaktadır. Burada Belediyelere herhangi bir yetki verilmemektedir.

Araziler ise; Merkez takdir komisyonunca asgari ölçüde arazi birim değerlerine göre çok düşük oranda vergilendirilmektedir. 2022 yılı için belirlenen tutarlar; kıraç arazi için metrekare 4,00 TL, taban arazi için metrekare 10,00 TL, sulak arazi için metrekare 20,00 TL’dir. Bu tutarlar metrekare ile çarpılıp rayiç değer tespit edilmekte ve tespit edilen değerin binde biri emlak vergisi olarak tahakkuk ettirilmektedir.

İmar planı içerisinde yer alan incir bahçesi, narenciye bahçesi, zeytinlik, ya da arpa-buğday gibi zirai faaliyetin sürdürüldüğü yerler arazi olarak vergilendirilecektir. Konu ile ilgili Belediye Başkanlığımıza başvurulması durumunda gerekli işlemler ivedi bir şekilde yerine getirilecektir.

EMLAK VERGİSİNDEKİ MUAFİYET VE İSTİSNALAR

Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin, Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, emlak vergisi ödenmeyecektir. Bu muafiyet sadece konutlar için geçerli olup, işyeri arsa gibi taşınmazlar için geçerli değildir. Muafiyetten yararlanmak için ilgili belediyelere gerekli evraklar ile başvuru yapılması gerekmekte olup, resen muafiyet yapılmamaktadır.

VERGİDEN MUAF MAHALLELER

6360 Sayılı Kanun kapsamında; Akyarlar, Bahçeyaka, Çamarası, Çamlık, Çömlekçi, Dağbelen, Dereköy, Gökpınar, Gürece, Güvercinlik, İslamhaneleri, Kemer, Kumköy, Mazıköy, Peksimet, Pınarlıbelen, Sazköy, Tepecik (Karaova), Yakaköy, Yeniköy (Karaova) mahalleleri 2023 yılına kadar vergiden muaftır. Ayrıca kırsal mahalle belirlenen yerler 01.01.2022 tarihinden itibaren ikinci bir Meclis Kararı alınıncaya kadar vergiden muaftır.

Emlak vergisine esas olmak üzere 2022 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 79 Seri Nolu Emlak Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan cetvelde belirtilen tutarlarda tespit edilmiş olup, hesaplamalar bahse konu cetveldeki ortalama satırında belirtilen rakamlar üzerinden yapılmaktadır.”

Ahmet Demirel, emlak vergilerindeki düzenlemenin ecrimisillerle bir ilgisinin olmadığını söyledi. 

Muhabir: Hamdi Yörür